Авторизация

Вісті з Полтави - За що саме хочуть «посадити» Дениса Корнєєва — подробиці справи

Вісті з Полтави - За що саме хочуть «посадити» Дениса Корнєєва — подробиці справи

16 лютого, після примусового приводу до суду, полтавського блогера Дениса Корнєєва взяли під варту — за версією слідства чоловік закликав до повалення конституційного ладу та знищення представників влади


Справу щодо Корнєєва кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу України:


ч. 2, ч. 3 ст. 109 (насильницька зміна чи повалення конституційного ладу);
ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Під час слідства були зібрані відповідні докази — зокрема досліджувалися сторінки Корнєєва в соцмережах Instagram та Facebook. У серпні 2022-го року Денис Корнєєв на своїй сторінці у Facebook розмістив відео з назвою «Послушайте до конца и задумайтесь». На відео невідомий чоловік заперечує російсько-українську війну. Під час засідання слідчий зазначив, що на відео йдеться про зміну меж кордонів України — зокрема про відторгнення АР Крим.



Також слідчий дослідив сторінку Корнєєва у Instagram, де була опублікована історія — репостингів відео. На них чоловіки у військовій формі та зі зброєю закликають до вбивства вищого військово-політичного керівництва України, зокрема й президента України Володимира Зеленського.



Слідчий зазначає, що оскільки президент є складовою конституційного ладу, тому вище вказана публікація увійшла до складу підозри.



Суддя Лариса Гольник зачитала стенограму опублікованих репостів відео:



«…Пора мочить этих террористов у власти. Бандиты у власти должны заплатить за игнорирование народа и геноцид. Вот это настоящие герои…»



«…Ми вільні громадяни України, які виступають проти Зеленського та його наброду. Ми готові віддавати наші життя за те, щоб наша батьківщина стала воістину незалежною і вільною від політиків, що знищують своє населення на угоду своїм корисливим інтересам за вказівками заходу і будемо вбивати і знищувати всіх представників влади, чиї дії спрямовані проти інтересів громадянина України. Російські окупанти тиснуть на фронтах, а ми будемо вас знищувати всередині країни. На ваших руках кров захисників вітчизни і вільних громадян. А в наших руках зброя відплати. Слава істинним патріотам. Героям слава…»



Далі суд дослідив стенограму ще одного відео, яке Корнєєв зняв особисто. На ньому він розповідає про те, що не треба йти у військкомат по повістці, бо це все одно, що вам повістку видасть АТБ. Це висловлювання в основу підозри не лягло, але слідчий зауважив, що воно показує ставлення підозрюваного до органів державної влади і до конституційного ладу. Влада в Україні ділиться на три гілки — виконавча, законодавча і судова. Корнєєв не визнає існування виконавчої влади, порівнюючи правоохоронні органи та військові комісаріати із приватними підприємствами та магазином АТБ.



Також під час засідання дослідили протокол допиту свідка — військового, який наприкінці серпня здійснював патрулювання під час комендантської години та зупинив на вулиці підозрюваного Корнєєва. Останній почав їм говорити про те, що оскільки вони військові, то повинні взяти зброю та поїхати до Києва, щоб постріляти депутатів Верховної ради, таким чином, звільнити народ від злочинної влади. Ці обставини підтвердили й інші військові ТрО, які разом із свідком патрулювали вулиці. Цей епізод був першим та ліг в основу підозри.



На сторінці Корнєєва в Instagram є підбірка відео, в яких він під час комендантської години перебуває на вулицях міста і під час зустрічі з патрулями розповідає військовим та поліцейським, що війни в Україні немає. Корнєєв зазначав, що війна є фізично, але документами це не підтверджується. А тому підозрюваний неодноразово наголошує, що жодної комендантської години не існує.



Крім того, Корнєєв репостив відео в якому транслюється ідея геноциду в Україні, створеного чинною владою, стравлення слов’ян третьою стороною, заперечується агресія рф проти України, транслюється ідея розпалення ворожнечі між українцями, росіянами та євреями, створення на території України квазі-держави «Новый Небесный Иерусалим».



Слідчий зазначив, що наприкінці грудня 2022-го року Служба безпеки Харкова повідомила їх про те, що на сторінці Корнєєва систематично публікуються матеріали, які дискредитують керівництво країни та закликають до дестабілізації ситуації та масових заворушень. Аналогічне повідомлення полтавські правоохоронці отримали від працівників ГУ Нацполіції Полтавщини.



Зауважимо, що протягом 2021-2022-го року Корнєєв заперечував необхідність вакцинації. Чоловік неодноразово притягався до адміністративної відповідальності за порушення карантинних обмежень, зокрема за перебування в громадських місцях без захисної маски. В одному з випадків Корнєєв пояснював патрульним, що хворіє на бронхіальну астму — змішаної, неконтрольованої, тяжкої форми. Чоловік тоді повідомив, що йому не відомо чи перебуває він на обліку з даним діагнозом та зазначав, що не лікувався і не лікується, бо не любить лікарні та боїться лікарів і крові.



Зважаючи на вище зазначену позицію Корнєєва щодо карантину, хвороби та ставлення до лікарів, не зрозуміло: навіщо він двічі викликав швидку та звертався до лікарів під час обрання йому запобіжного заходу.



Нагадаємо, що підозрюваний пояснив: чому пішов із засідання 15 лютого, а також чому не з’явився в суд вранці 16 лютого. Через астму у нього двічі стався напад і в обох випадках він викликав швидку та звертався до лікарів. Припускаємо, що лікарняна фобія зникла у Корнєєва після оголошення йому про підозру.



Під час засідання прокурор та слідчий СБУ також зазначили, що підозрюваний не щирий і намагається ввести в оману слідство. Правоохоронці вважають, що підозрюваний збрехав про своє проживання з батьками. Адже, зі слів батька, Корнєєв рідко буває вдома та вони майже не спілкуються. В свою чергу підозрюваний зауважив, що такими своїми показами батько намагався його захистити.



Зухвале ставлення Корнєєва також позначилося у його відповідях на запитання слідчої судді Лариси Гольник щодо особистості підозрюваного. Корнєєв неодноразово говорив та підписував повістку як «Живой мужчина Денис».






Корнєєв та його адвокат Дмитро Волков не погодилися з обраним Ларисою Гольник запобіжним заходом — тримання під вартою. Адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу на відповідну ухвалу Октябрського райсуду.



Полтавський суд вже сформував склад суду для розгляду цієї справи, засідання відбудеться 6 березня. 


Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка