Авторизация

Вісті з Полтави - Державні виконавці мають примусити «Старнайт» знести прибудову до кінотеатру ім. Котляревського — прокуратура

Вісті з Полтави - Державні виконавці мають примусити «Старнайт» знести прибудову до кінотеатру ім. Котляревського — прокуратура

Фірма депутатів міськради 3-й рік ігнорує рішення суду щодо прибудови до кінотеатру ім. Котляревського — примусити її демонтувати мають судові виконавці


Майже 2,5 роки тому Господарський суд зобов’язав орендаря історичної будівлі колишнього кінотеатру ім. Котляревського знести одну з прибудов, бо вона була облаштована незаконно. ТОВ «Старнайт» ігнорувало рішення і досі намагається оскаржити його в суді. Щоби реалізувати вимогу суду, до цього залучили судових виконавців.



Так, за повідомленням прес-служби Полтавської обласної прокуратури, прокурор звернувся із заявою до Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві. Держвиконавці мають примусити «Старнайт» виконати судове рішення.



Нагадаємо, ця історія тягнеться ще з 2017 року — коли компанія отримала від міськради дозвіл на облаштування тимчасової споруди біля приміщення, яке перебувало в неї в оренді. Замість літнього майданчика на вул. Соборності, 31 залили бетон, змонтували залізний каркас на понад 300 м² і зашили його склопакетами.



У 2018 році Полтавська окружна прокуратура (тоді ще місцева) подала до Господарського суду Полтавської області позов, у якому вимагала ТОВ «Старнайт» знести незаконну прибудову. Суд тоді відмовив, а Харківський апеляційний господарський суд підтримав це рішення і закрив справу. Але прокуратура досягла свого за допомогою касації. У червні 2019 року Верховний Суд України відправив справу на повторний розгляд.



Уже в листопаді 2019-го Господарський суд виніс нове рішення, в якому зобов’язав «Старнайт» демонтувати прибудову. Детально про підстави, якими мотивувався суддя, а також попередні судові розгляди й історію будівлі загалом ми розбирали у цьому матеріалі.






Після цього рішення апеляційну скаргу подали вже адвокати «Старнайта». На початку лютого 2022 року Східний апеляційний господарський суд, розташований у Харкові, залишив претензії компанії без розгляду, а нове рішення господарського суду — без змін. За процедурою, вимога знести прибудову набула чинності якраз після рішення апеляційного суду. Хоча товариство ще має право на касацію, але це паралельні процеси.



Оскільки кілька місяців поспіль ТОВ «Старнайт» ігнорувало судове рішення, прокуратура звернулася до державних виконавців. Компанія має знести самочинно збудовану споруду і за власний рахунок привести у попередній стан земельну ділянку, на якій вона знаходиться.



«Наразі державним виконавцем Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві здійснюються заходи щодо реального виконання судового рішення», — йдеться у повідомленні прокуратури.



Довідково. За даними порталу «Полтава історична», будівлю, яка сьогодні розташована на вул. Соборності, 31, звели у 1810 році як будинок Дворянського зібрання. Понад 100 років він був одним з громадянських та культурних центрів міста. Влітку 1813 року там вшановували Гаврилу Державіна, у 1879 році давав концерти Модест Мусоргський, у 1881-му виступала художниця Марія Башкирцева. Також тут проводили концерти Антон Рубінштейн, Петро Чайковський, Олександр Скрябін, Сергій Рахманінов, Федір Шаляпін тощо.



У 1920-30-х роках в будинку був пролетарський клуб імені Карла Маркса, а в сквері поряд — літній кінотеатр. Будівля сильно постраждала під час війни і була відбудована в 1947 році. У радянські часи там розмістили кінотеатр імені Івана Петровича Котляревського. Тоді він мав дві зали: малу — на нижньому поверсі та велику — на верхньому.



У 1963 році Будинок дворянського зібрання включили до Списку пам’ятників архітектури Української РСР. Земельну ділянку під ним одночасно визнали такою, яка розташована в межах Центрального історичного ареалу. Тобто вона потрапила в охоронну зону пам’яток. Пізніше уже Міністерство культури України включило будівлю до списку пам’яток місцевого значення, а потім — і національного.




Кінотеатр ім. Котляревського у 2000-му році


Кінотеатр ім. Котляревського у 2014-му році

У приватну оренду історичну будівлю почали передавати у 2010-х роках. З 2013-го у списках орендарів офіційно з’явився ТОВ «Старнайт». За даними Мін’юсту, власниками компанії є Сергій Гонтовий та Олександр Калуцький. Наразі обидва є депутатами Полтавської міськради від партії «За майбутнє», з якою балотувався і міський голова Олександр Мамай.



9 грудня 2020 року історична будівля згоріла внаслідок підпалу. Ця справа розслідується досі, але Калуцький надав журналістам частини відеозапису, судячи з якого колишній працівник закладу «Терраса», який був розташований на другому поверсі, вдерся до ресторану через вікно. Пізніше його тіло знайшли на згарищі. На початку травня прокуратура повідомила про підозру у виникненні пожежі директору «Старнайту» Олегу Устименку.



Наразі тривають протиаварійні роботи у спаленій будівлі, які далі мають перейти у повну реставрацію. На відновлення будинку Дворянського зібрання з бюджету уже витратили близько 14 млн грн. Під час розбирання завалів підрядник розібрав першу прибудову до колишнього кінотеатру, яку орендарі облаштували ще у 2013 році.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка