Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві затвердили програму допомоги добровольчим формуванням на 11 млн грн — що планують купити

Вісті з Полтави - У Полтаві затвердили програму допомоги добровольчим формуванням на 11 млн грн — що планують купити

В рамках програми «Полтавський спротив» у Полтаві планують забезпечити потреби добровольчих формувань громади на 11 млн грн цього року


Під час засідання міськвиконкому 12 травня для Полтавської громади затвердили оновлену програму «Полтавський спротив», відповідно до якої, за три роки планують витратити 48,8 млн грн на підтримку бойової та мобілізаційної готовності ЗСУ та інших військових формувань. З них 47,5 млн грн мають бути освоєні у 2022 році.



З цієї суми 11,3 млн грн, зокрема, піде на потреби добровольчих формувань Полтавської міської територіальної громади (ДФТГ). Закупівля предметів довгострокового користування, засобів індивідуального захисту та зв’язку мають покращити їхній матеріально-технічний стан, а проведення тренувань особового складу — покращити функціонування та бойову злагодженість.



Наприклад, 300 тис. грн за три роки планують виділити на витрати перевізників, які доставлятимуть добровольців на тренування та назад, ще 450 тис. грн — на паливо. Решта — 10,5 млн грн — лишається на придбання обладнання, приладів, інвентарю, спорядження і матеріалів, з яких:


Одяг і захист: бронежилети, кевларові шоломи, розгрузки, рюкзаки, аптечки, наколінники, налокітники, перчатки, окуляри, дощовики, форми, кросівки, головні убори, підсумки, ремені, плитоноски, бронеплити, маскхалати, монокуляри на шоломи, тепловізійні монокуляри, активні навушники.
Спецтехніка: радіостанції Motorola, квадрокоптер з тепловізором, квадрокоптери з хорошою камерою та великою дальністю, квадрокоптер з великою підйомною силою, апаратура управління квадрокоптерами, приймачі, прилади нічного бачення, коліматорні приціли, відеокамери, передавачі, акумулятори та монітори на квадрокоптери.
Спорядження: мастило для чищення зброї, біноклі, ножі, ручні акумуляторні ліхтарі, тепловізори, каремати, килимки для сидіння, саперні лопатки та гачки.
Будматеріали та інші деталі: акумуляторні роз’єми, ламінована фанера, саморізи, профілі металеві, болти, гайки, шайби, акумуляторні батарейки, дроти,
Офісна техніка та матеріали: ноутбуки, принтери, копіювальний апарат, чорнила та картриджі для принтера, папір офісний, бланки для посвідчень, сервоприводи, захищені планшети.
Транспорт: пікапи, 20 гіроскутерів з підсвіткою.

Кількість, марки, моделі та інші подробиці цього списку ми не публікуємо з міркувань безпеки. Водночас окремі пункти викликають питання. Наприклад, гіроскутери та інша техніка, яка більше схожа на запит повноцінного бойового батальйону, аніж добровольчого формування, яке зазвичай здійснює функції патрулювання.



Ці питання ми озвучили міському голові Полтави Олександру Мамаю. Він пояснив потреби у списку тим, що такі запити надійшли від ДФТГ і місто їх виконує.



— На сьогодні ми виділили понад 10 млн на всі запити, які приходять. Ми домовилися з територіальною обороною і Збройними силами України, з нашим військовим комісаріатом, що вони шукають те, що їм потрібно. Тому що ми можемо те купити, що їм не потрібно. Якщо це навіть форма, то розмір, матерія, тканина. Вони сьогодні шукають те, що їм потрібно, приносять нам, дають рахунки і ми проплачуємо їх. Все, що вони замовляють — ми все їм закуповуємо, — зазначив голова громади.



Також, за його словами, поки не вирішено питання, як проходитиме процес закупівель для ДФТГ, адже ці формування поки не мають юридичної особи, через яку можна було б оплачувати товари та послуги.



— Зараз ми чекаємо чи то Постанова Кабміну буде. Якщо це буде юридична особа — добровольче формування — то ми будемо перераховувати їм кошти або передавати ті товари, які вони будуть просити у нас — щоби ми їх купили, — пояснив Олександр Мамай.



Додамо, що усі суми та списки, які ми зазначили вище, стосуються 3-річної програми в цілому. І 12 травня лише були прийняті окремі зміни.



— Кожного разу до кожного виконкому додаються деякі питання. І питання, в першу чергу, ідуть від Збройних сил України. І буває так: щось треба одне докупити, щось інше. І кожного разу ми будемо робити всі зміни до цієї програми. Тобто це збільшується перелік того, що ми можемо закупити для наших Збройних сил. На превеликий жаль, сьогодні ми не все можемо купити, тому що його в країні немає. А закуповувати валюту і перераховувати кошти і іншу державу на сьогодні просто небезпечно, — вважає міський голова.



Тобто частина з цих предметів уже придбані. Наприклад — пікапи для ЗСУ, вартість яких входить у ті 47,5 млн грн.



— На сьогодні ми змогли купити 5 автомобілів Renault. На жаль, це останні, які були в країні. Ми би купили їх ще більше — щоби передати Збройним силам України. І сьогодні в нас є 72-га бригада. Ми товаришуємо з ними, є певні напрацювання. Вони звернулися до мене з листом: чи можемо ми їм передати хоча б один автомобіль. Можемо, передали сьогодні, слава богу, — розповів Олександр Мамай.



Нагадаємо, що у Полтавській громаді було створено два ДФТГ: Добровольче формування Полтавської міської територіальної громади № 1 «Доброволець» та Добровольче формування Полтавської міської територіальної ради № 2. Обидва підпорядковані батальйону місцевої тероборони, але їхні учасники, які не підписали контракти, не є військовими — на відміну від бійців ТрО.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка