Авторизация

Вісті з Полтави - Депутати звернулися до Зеленського з вимогою призначити голову військової адміністрації Полтави — він має замінити Мамая

Вісті з Полтави - Депутати звернулися до Зеленського з вимогою призначити голову військової адміністрації Полтави — він має замінити Мамая

У Полтаві депутати й військові звернулися до Зеленського з проханням передати повноваження міського голови керівнику військової адміністрації. На їх думку, Олександр Мамай саботує фінансування для військових і переселенців


Сьогодні у Полтавській міській раді відбулася депутатська комісія з питань архітектури та містобудування. Її зібрали не для обговорення питань будівництва у місті, а щоби вислухати звіт міського голови щодо допомоги армії та теробороні. Ініціаторами такого кроку були депутати від «Рідного міста» Едуард Волков і Тарас Бойко.



У комісії взяли участь депутати: Юлія Городчаніна, Андрій Карпов, Олександр Артеменко, Тарас Бойко, Едуард Волков, Олександр Івахов, Євген Дикань, Світлана Нестуля і Вадим Ямщиков. З членів комісії на засідання не прийшов Денис Поліщук.



Також в сесійну залу прийшли полтавські волонтери, представники добровольчих формувань, територіальної оборони й батальйонів ЗСУ. Вранці перед засіданням комісії у залу занесли ящики із гуманітарною допомогою. На думку депутатів, це зробили навмисно, щоби зірвати засідання.



Загальна претензія присутніх — міський голова Олександр Мамай саботує фінансування та забезпечення заходів оборони міста та захисників України.









Порядок денний засідання був наступний:


Звіт міського голови за виконання міської цільової програми «Полтавський супротив», формування резерву громади та забезпечення вимушених переселенців.
Організація процесу закупівель медичних препаратів коштом міського бюджету на потреби військових формувань.
Організація процесу закупівель гуманітарної допомоги коштом міського бюджету на потреби військових формувань.
Про деякі питання комплексної підтримки об'єктів господарювання Полтавські територіальної громади.

Міський голова на це засідання не прийшов, що викликало хвилю обурення.



— Ми понад 50 днів працюємо над захистом України в ЗСУ, територіальній обороні, добровольчих формуваннях. За ці 50 днів волонтери фактично на своїх плечах забезпечували ті речі, які необхідні нашим бійцям, переселенцям і так далі. Ми приймали програму ще до війни. На початку березня зібралися і виділили шалену кількість коштів — 680 млн грн на резерв, а на програму оборони 39 млн грн. Ми всі розуміємо, що за цей час жодних проплат, жодних поставок із боку міської ради не було. Ейфорія й емоції будуть до кінця, до нашої перемоги, але річ у тому, що ресурси бізнесу та волонтерів закінчуються. Ми бачимо, що кошти із міського бюджету не використовуються. На даний час міська влада не забезпечує першочергових потреб, — зауважив Едуард Волков.



— Де міський голова? Немає. Де заступник? Немає. Нікого немає. А тепер дивіться. А якщо тут, не дай Бог, будуть бойові дії, де вони будуть, як ви думаєте? Мінімум закордоном. Скільки раз ми приходили й просили виділити кошти на підтримку військових. Вони сміялися і розповідали, що Путін не нападе. Мамая тут немає, бо йому нічого нам сказати. Він добровольчим формуванням і гривні не виділив. Нічого він не робить, — розповів Вадим Ямщиков.






Серед присутніх була пропозиція зібрати групу й сходити до міського голови в кабінет і привести його в сесійну залу. Юлія Городчаніна повідомила, що двері у кабінет зачинені.



Боєць ЗСУ Тарас Лелюх запропонував притягнути Олександра Мамая до відповідальності за державну зраду та зібрати сесію щодо висловлення йому недовіри.



В кінці засідань Юлія Городченіна зачитала звернення до Президента України Володимира Зеленського.



Ми, депутати Полтавської міської ради, за результатами засідання постійної комісії з питань містобудування, архітектури, розвитку міського господарства, транспорту, розвитку підприємницької діяльності, розвитку міста, інвестицій, туризму Полтавської міської ради, яка відбулася 15 квітня, стурбовані ситуацією, яка склалася в Полтаві, оскільки її міським головою є Олександр Мамай, відомий своїми антиукраїнськими настроями й висловлюваннями (наприклад, щодо «братовбивчої війни» тощо). Його активна співпраця зі зрадником України Іллею Кивою підтверджена дотеперішнім перебуванням на керівних посадах міськвиконкому представників «ОПЗЖ».



Ще 15 лютого 2022 року депутати Полтавської міської ради прийняли цільову Програму «Полтавський спротив», мета якої — підвищення обороноздатності країни в цілому та підтримка територіальної оборони в межах обласного центру. Нами було передбачено відповідне фінансування її заходів з міського бюджету, але й нині, три тижні потому, в умовах війни, Олександр Мамай саботує виділення зазначених коштів, а на засіданні комісії не прозвітував про стан її виконання та матеріальне забезпечення наших захисників.



Просимо правоохоронні органи якнайшвидше звернути принципову увагу на діяльність міського голови Полтави Мамая та дати їй належну оцінку. Водночас звертаємося до Президента України з проханням призначити голову військової адміністрації м.Полтави.












Звернення підписали присутні депутати й військові та відправили голові Полтавської військової адміністрації Дмитру Луніну. Далі він має відправити його президенту. До слова, у бік керівництва Полтавської області також лунали звинувачення, що воно не направляє кошти військовим і переселенцям.



Якщо Зеленський встановить факт злочинної бездіяльності Олександр Мамая, то може встановити у Полтаві військову адміністрацію. Голова останньої виконуватиме функції міського голови на час військового стану. Коли війна закінчиться, то Олександр Мамай знову отримає свої повноваження.



Хто може обійняти посаду голови військові адміністрації Полтави? Фактично кандидатуру призначає керівник військової адміністрації Дмитро Лунін за погодженням Володимира Зеленського.



Якщо із цим варіантом не вийде, то опозиція готує план Б — знайти 28 голосів депутатів, зібрати сесію та висловити недовіру Олександру Мамаю.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?