Авторизация

Вісті з Полтави - Олександр Мамай: я ще не вакцинувався, але аккуратно планую це зробити

Вісті з Полтави - Олександр Мамай: я ще не вакцинувався, але аккуратно планую це зробити

Міський голова Полтави Олександр Мамай

Міський голова Полтави не вакцинувався, бо перехворів коронавірусом і має антитіла. Однак, найближчим Олександр Мамай планує зробити щеплення.


Вже два дні Полтава знаходиться у «жовтій» карантинній зоні. Можна сказати, що підготовка до нового рівня епідеміологічної небезпеки перетворила вакцинацію із добровільної в обов’язкову. Так садочкам, школам і університетам для нормальної роботи потрібно було вакцинувати 80% свого персоналу, інакше заклади мали відправитися на дистанційне навчання.



Напередодні переходу до жовтої зони показники щеплення у закладах Полтави були на низькому рівні. Керівникам довелося застосовувати свій влив та навіть примус, щоби швидкими темпами вакцинувати необхідну кількість персоналу. Наприклад, заступниця Полтавського міського голови Світлана Тарашевська провела нараду з керівниками освітніх закладів, які отримували образи, дійшло навіть до кидання ручки над столом.



Примус дав свої результати. У Полтаві змогли продовжити роботу майже всі садочки, школи й університети. На дистанційне навчання вийшли лише школа № 2 (орієнтовно, до понеділка) та Полтавський педагогічний університет. Серед дитячих садочків Полтави 57 закладів із 66 мають понад 80% вакцинованих працівників.



Можна підсумувати, що Полтава виконала план-мінімум і продовжила нормальну освітню роботу в новій епідеміологічній зоні.



Міська влада мало не змушувала вакцинуватися своїх підлеглих, тому наша редакція задалася питанням: а чи вакцинувався сам міський голова? Скориставшись нагодою, після сесії, «Полтавщина» поставила Олександру Мамаю відповідне запитання.






— Олександр Федорович, якою вакциною ви щепилися?



— Я особисто перед новорічними святами перехворів коронавірусом, здавав аналізи, у мене ще є антитіла. Як тільки антитіла у мене будуть зменшуватися, я обов’язково вакцинуюся. Якою вакциною — я просто ще не знаю. Я поспілкуюся із лікарями: яку мені порадять, тією і вакцинуюся. Але якщо ви хочете запитати, чи буду я вакцинуватися — так, буду.



Отже, Олександр Мамай досі не щепився, але і «антивакцинатором» його не назвеш. Міський голова слідкує за кількістю антитіл в крові, і якщо їх не буде, він піде щеплюватися.



Зазначимо, що «антитіла» Олександра Мамая не дають йому права вільно перебувати на близькій відстані до людей, тим паче у приміщенні та без маски або респіратора. У постанові Уряду вказано, що COVID-сертифікати (які і підтверджують захист організму людини від тяжкого перебігу хвороби у разі інфікування) можуть отримати особи, які перехворіли на COVID-19 упродовж останніх 180 днів і мають цьому підтвердження. А з моменту захворювання Мамая пройшло мінімум 9 місяців. Тобто за медичним протоколом, міський голова підлягає вакцинації незалежно від того, чи є у крові антитіла, чи немає. Тим паче, що він підпадає під категорію працівників, які мають обов’язково вакцинуватися (хоч відповідний Наказ офіційно МОЗ ще не сформувало).


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка