Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві суд виніс вирок двом підліткам, які у реабілітаційному центрі до напівсмерті побили 7-річного Богдана Савченка


Вісті з Полтави - У Полтаві суд виніс вирок двом підліткам, які у реабілітаційному центрі до напівсмерті побили 7-річного Богдана Савченка

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей на вул. Халтуріна, 5 у Полтаві

Київський райсуд Полтави призначив 10 та 7 років ув’язнення двом вихованцям реабілітаційного центру, які побили 7-річного Богдана Савченка — старший нападник провину не визнав


6 травня Київський районний суд Полтави виніс вирок 17-річному Сергію Ісаєву та 15-річному Сергію Рудику, які в Центрі соціально-психологічної реабілітації до напівсмерті побили 7-річного Богдана Савченка. Суддівська колегія призначила Ісаєву 7 років, а Рудику — 10 років ув’язнення.



Обставини справи



Нагадаємо, що 22 березня, близько 1:30 ночі, в комунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» підлітки жорстоко побили 7-річного хлопчика. Богдана Савченка із численними травмами у важкому стані доставили до Полтавської дитячої клінічної лікарні.






4 червня 2020 року бабуся Богдана повідомила, що її онука виписали з Полтавської обласної дитячої лікарні. А начальник служби у справах дітей Полтавської ОДА Ірина Фоменко розповіла «Полтавщині», що Богдана разом із його сестрами влаштували у прийомну родину в Полтавській області. Тепер діти знаходяться в дитячому будинку сімейного типу. З ними безперешкодно може спілкуватися бабуся та батько.




7-річний Богдан у квітні 2020 року

Відразу повідомлялося, що бив та душив хлопчика 17-річний Сергій Ісаєв, який також є вихованцем центру. У підлітка проблеми з психікою виникали неодноразово. Його лікували у психіатричній клініці. Останній раз виписали напередодні побиття Богдана — 12 березня. А пізніше стало відомо, що до побиття причетний і 15-річний Сергій Рудик. Після того, як Ісаєва помістили в СІЗО, Рудик двічі намагався втекти з реабілітаційного центру, щоб уникнути покарання.



Співробітники центру, виступаючи свідками в суді, повідомили, що Рудик сам прийшов та попросився до реабілітаційного центру через систематичне жорстоке поводження батьків із ним. 4 березня він став вихованцем центру, а після побиття Богдана Рудик написав заяву про повернення до батьків та двічі тікав із закладу — його знаходили правоохоронці та повертали.



Рудика відправили в СІЗО 11 червня. Відомо, що підліток — уродженець села Клепачі Хорольського району та навчається в 9 класі. Тоді в матеріалах справи було вказано, що побили хлопчика через те, що він розповів виховательці, що Рудик ображав молодшого вихованця закладу.



7-річного Богдана побили, бо він розповів виховательці, що один із обвинувачених ображав молодшого вихованця



Проте у вироку зазначено, що побиття почалося після того, як Богдан відмовився вступати в орально-статевий акт із вихованцем. Вдень 22 березня Сергій Рудик вдарив молодшого вихованця, а Богдан Савченко розповів про це персоналу закладу. Після цього вихователь провела бесіду із Рудиком і той вирішив помститися. О 21-й годині молодші діти пішли спати, а Рудик з Ісаєвим спершу подивилися телевізор із вихователем і також пішли у спальню.



За словами свідків — молодших вихованців — коли Ісаєв і Рудик зайшли в спальню, інші діти прокинулися, бо підлітки голосно сміялися. 7-річний Богдан розповів, що коли прокинувся, то пішов до туалету. Інші діти розповіли, що коли хлопчик повернувся із туалету, Рудик покликав його та наказав вступити у статевий контакт із тим хлопчиком, за якого заступився Богдан вдень.



Коли ж Богдан відмовився це робити, Рудик вдарив його у спину і дитина впала на підлогу. Далі Рудик сів зверху та почав бити Богдана, а потім — душити. Через кілька хвилин Сергій Рудик покликав Ісаєва і наказав йому душити Богдана разом із ним. Підлітки знущалися над дитиною доки у непритомного Богдана не з’явилися блювотні та калові маси.



На цьому Рудик не зупинився і наказав Ісаєву душити дитину далі. За показами вихованців та персоналу закладу, Ісаєв боявся Рудика, як і інші діти, тому продовжив душити хлопчика. Це продовжувалося доки із носа, рота та вух Богдана не пішла кров. Після цього Рудик сказав всім дітям в спальні взяти простирадло та винести Богдана на прохід у спальні, а після цього наказав Ісаєву тричі стрибнути з висоти ліжка на хлопчика.



Коли 7-річний Богдан був вже без свідомості та почав хрипіти Рудик наказав іншим вихованцям покликати медсестру, яка чергувала. Коли жінка зайшла у спальню, то побачила, що 7-річний Богдан лежить на підлозі без свідомості і хрипить, вона відразу викликала медиків. А на її запитання про те, хто побив хлопчика — вихованці відповіли, що це зробив 17-річний Ісаєв. Останній також це підтвердив.



Ісаєв та інші діти дали неправдиві свідчення й правоохоронцям, адже їх постійно залякував Рудик. Проте згодом діти розповіли правду персоналу реабілітаційного центру та слідчим. Крім того, з матеріалів справи стало відомо, що Рудик неодноразово намагався вступити у статеві стосунки із вихователькою закладу. Жінка розповідала про це адміністрації реабілітаційного центру.



Пояснення обвинувачених Рудика та Ісаєва



У судовому засіданні Сергій Рудик свою провину не визнав та розповів, що не бив та не душив хлопця — це робив Ісаєв. Натомість Рудик, нібито, робив зауваження Ісаєву і хотів його заспокоїти. Також Рудик зазначив, що не розуміє, чому потерпілий Богдан та свідки його обмовляють.



Другий обвинувачений — Сергій Ісаєв провину визнав повністю, підтвердив всі вищезгадані обставини. Він також зазначив, що Рудик показав йому, як треба душити хлопчика. Ісаєв обмовив себе не лише через те, що Рудик йому погрожував, а ще й через те, що Ісаєв хотів потрапити до психіатричної клініки.



Одна з працівниць реабілітаційного центру зауважила, що до появи Рудика в закладі Ісаєв проявляв агресію, але лише стосовно себе. Підліток схильний до суїциду, але тілесних ушкоджень іншим вихованцям раніше не завдавав.



Покази 7-річного Богдана та його опікуна



7-річний Богдан у суді підтвердив всі обставини справи та зазначив, що коли його почали душити, то він втратив свідомість. А до тями прийшов вже у лікарні. Після побиття дитина тривалий час не могла ходити та в нього сіпалися руки. Опікун Богдана зазначив, що після встановлення опіки, про трагедію в притулку вони намагаються не згадувати, щоб не травмувати хлопця. Але наслідки побиття продовжують існувати — дитина тривалий час приймає протисудомні ліки, досі в нього сіпається одна рука. Наразі хлопчик перебуває під наглядом невропатолога.



Вирок суду



6 травня суддівська колегія у складі головуючого судді — Володимира Шияна та суддів Юрія Куліша та Ольги Логвінової, врахувавши всі обставини справи, винесла вирок Сергію Ісаєву та Сергію Рудику. 17-річному Ісаєву суд призначив 7 років тюрми, а 15-річному Рудику — 10 років.



Суд також постановив застосувати до Ісаєва надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем відбування покарання.



Позов опікуна Богдана задовольнили частково — суд постановив стягнути із засуджених в рахунок відшкодування матеріальних збитків — 3200 грн, в рахунок відшкодування моральної шкоди Богдану — 150 тис. грн. Ці кошти солідарно мають виплатити Ісаєв та Рудик.



Вирок ще не набув законної сили та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.



Нагадаємо, що 10 вересня 2020 року на засіданні постійної комісії обласної ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму депутати вирішили звільнити директора КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської облради Валентина Гавриленка із займаної посади з підстав, передбачених контрактом, за результатами проведених перевірок. Наступні кілька місяці також розглядалося питання доцільності існування подібного Центру у Полтаві. Врешті, на початку 2021 року депутати вирішили не закривати заклад, а зробити із нього філію Гадяцького дитячого будинку. Таким чином посаду директору Центру реабілітації просто виключили і Валентин Гавриленко втратив місце керівника.


Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка