Авторизация

Вісті з Полтави - Десятки гектар землі «Декоративних культур» фермери роками використовують у приватних інтересах — Полтава не отримує з цього жодної копійки


Вісті з Полтави - Десятки гектар землі «Декоративних культур» фермери роками використовують у приватних інтересах — Полтава не отримує з цього жодної копійки

За інформацією комунальників, яку вони надали депутату міськради, Максим Тарашевський, заступник керівника «Декоративних культур» та син заступника міського голови, змусив підлеглих ремонтувати техніку фермера та працювати на ній під час посіву сої на земельних ділянках комунального підприємства


Чи ефективно використовується майно комунальних підприємств Полтави, а якщо ефективно, то для кого саме? Наприклад, в історії з фактичною ліквідацією КП «ПМШЕД» техніка цього підприємства згодом доволі ефективно експлуатувалась приватними підприємствами. Відповідно громада міста з цього використання не мала нічого.



Однак наразі — не про «ПМШЕД», яку вже знищили. Полтавська громада має ще існуюче комунальне підприємство «Декоративні культури», яке у свою чергу утримує земельні ділянки загальною площею 154 га.



7 травня знімальна група «PTV» виїхала на одну із таких ділянок, поруч із вулицею Жуківською. Там журналісти побачили чоловіка, який керував процесом висадження сої:







Фермер, який керував процесом висадження сої


Автомобіль Toyota Land Cruiser фермера. Державний номерний знак: ВІ1231ЕХ

Згодом депутат Полтавської міськради Вадим Ямщиков повідомив «Полтавщині», що до нього звернулися працівники КП «Декоративні культури». Вони розповіли про те, що нещодавно Максим Тарашевський, заступник керівника цього підприємства та син заступниці міського голови Світлани Тарашевської, змусив окремих працівників написати заяви про відпустку за свій рахунок і працювати в інтересах фермера:



— Мені розповіли, що протягом двох днів працівники ремонтно-експлуатаційної дільниці «Декоративних культур» (які мають слідкувати за фонтанами, дитячими майданчиками, покосом трави) сіяли сою на земельних ділянках підприємства. Гарантовано вони засіяли поле приблизною площею 30 га та інше поле — приблизно 4 га. Є ще інша ділянка в 3 га. За моєю інформацією, її поки не засіяли. Усі ці ділянки перебувають у користуванні підприємства, за яке воно сплачує земельний податок. Окрім цього фермер загнав трактори та сіялки на територію підприємства, де вони переночували. Більше того — комунальники ремонтували сіялки фермера. З цього приводу я готую звернення до правоохоронних органів, адже вважаю, що комунальне майно та комунальні працівники незаконно використовуються в приватних інтересах, адже договору оренди між фермером та підприємством депутати не бачили.



Начальник «Декоративних культур» Сергій Сілаєв відмовився від коментарів на тему фермера та посівів сої на землях підприємства.



Для наочності «Полтавщина» помітила на карті згадані земельні ділянки відповідними номерами:




Поля «Декоративних культур», які роками засаджуються соєю та пшеницею і які роками приносять прибуток тільки невідомим приватним фермерам

За нашою інформацією, найбільша вже засіяна земельна ділянка (поле № 1) розташована ліворуч від вулиці Жуківської (перед в’їздом на територію населеного пункту Івонченці). Інша засіяна ділянка (поле № 3) — розташована праворуч від вул. Зіньківської, перед поворотом на вул. 9 Січня, на якій розташоване комунальне підприємство. Ще одна згадана ділянка (поле № 2) розташована поруч із полем № 1 і межує із розсадником «Декоративних культур».



Супутникові знімки, які зроблені у минулих роках, свідчать про те, що ці земельні ділянки були зорані, а значить використовувались у якості сільськогосподарських земель.



Інше джерело «Полтавщини» повідомило, що восени 2018 року підприємство відвідали державні аудитори, які виявили на окремих земельних ділянках підприємства посіви озимини. При цьому хто саме їх посіяв — перевірці так і не повідомили. У 2020 році підприємство підготувало ці землі під висадження овочевих культур — моркви, буряка та капусти, щоб потім взяти участь у тендері на постачання продуктів до шкіл та дитсадків. Саме ці вже підготовлені земельні ділянки і були засіяні у травні 2021 року.



Цікаво, що кардинально нічого нового не відбулося. Про засівання невідомими особами озимини на землях «Декоративних культур» ми повідомляли ще на початку 2019 року. Тоді управління Держаудитслужби у Полтавській області підготувало звіт про перевірку КП «Декоративні культури». Окрім інших недоліків перевірка виявила наступне:



«Три земельні ділянки № 1 — площею 71,3 га, земельна ділянка № 3 — 8,7 га, земельна ділянка № 4 — 4,3 га, які розташовані за адресою Полтава, вул. 9-го Січня, 2 засіяні озимою пшеницею та частково вільні (здаються під городи та захаращені чагарниками). [...] З огляду на те, що за даними бухгалтерського обліку Підприємства сільськогосподарська техніка для посіву та збирання зернових відсутня, а земельні ділянки оброблені та засіяні зерновими культурами, керівництву Підприємства направлено запит про надання відповідних пояснень, однак на дату завершення аудиту пояснень по даному питанню не надано. [...] Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями. [...] Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених ч. 2, 3 ст. 134 Земельного Кодексу України. [...] Жодних розпорядчих документів щодо надання дозволу органу управління на передачу в оренду чи спільне використання земельних ділянок до аудиту не надано... КП «Декоративні культури» при неоформленні належним чином документів на право власності/користування земельними ділянками № 3, 4, за досліджуваний період сплачено земельний податок у сумі 67,4 тис. грн (земельні ділянки № 2, 3, 4).»




Частина аудиторського звіту 2018 року

Тобто, аудитори виявили, що на окремих земельних ділянках комунального підприємства хтось (але не «ДК», які не мали спеціалізованої техніки) засіяв озиму пшеницю. При цьому договорів оренди підприємство не мало.



Маємо версію, що таке використання земель комунального підприємства відбувається роками. Вперше публічно це знайшло своє місце у звіті державних аудиторів на початку 2019 року. І ось тепер ця вже не нова тема знову актуалізується опозиційним депутатом. Єдине нове — це ім’я заступника керівника «ДК» Максима Тарашевського. До речі, який свого часу входив до керівного складу КП «ПМШЕД».



За оцінкою спеціалістів, які працюють в аграрному секторі, враховуючи не найкращу врожайність сої у 2020 році, чистий прибуток з реалізації сої з 40 гектарів може скласти 400000 гривень.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?