Авторизация

Вісті з Полтави - Збільшення газовидобутку призведе до створення 20 тисяч нових робочих місць на Полтавщині


Вісті з Полтави - Збільшення газовидобутку призведе до створення 20 тисяч нових робочих місць на Полтавщині

Упродовж наступних 10 років Полтавська область може додатково наростити видобуток газу до понад 5 млрд м³ завдяки реалізації нових та масштабних проєктів, які реалізовуватимуть державні та приватні компанії. Це забезпечить створення більш ніж 20 тисяч робочих місць в області до 2030 року. Для досягнення таких результатів необхідно реалізувати нові газовидобувні проєкти, які передбачають збільшення газовидобутку в країні до 30 млрд м³ газу. Такий сценарій розвитку українського газовидобування дасть змогу відмовитися від імпорту та стати енергонезалежними. Такі висновки зробили аналітики міжнародної консалтингової компанії KPMG в Україні, яка провела незалежне дослідження впливу газовидобування на вітчизняну економіку.


Полтавська область посідає в Україні перше місце за розвіданими запасами газу і друге — з обсягом його видобутку




Потенційний вплив Сценарію розвитку газовидобування у 2021-2030 роках на Полтавську область

Щороку в нас видобувають в середньому 8 млрд м³ природного газу. Але до 2030 року Полтавщина може додатково принести державі ще понад 5 млрд м³. Для цього потрібно реалізовувати нові нафтогазові проєкти.



— Поклади газу у щільних породах на території Полтавщини можуть додатково забезпечити до 1,4 млрд м³ товарного газу у перспективі наступних 10 років. Крім того, Група Нафтогаз отримала нові ділянки, на яких вже починаємо проводити геологічні дослідження. Ще одним перспективним напрямом є розробка глибоких горизонтів, від якого очікуємо видобути 1,7 млрд м³ газу на території області, — говорить директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» Олександр Романюк.



Газовидобувні компанії можуть інвестувати у нові проєкти понад 20 млрд грн в регіоні. Це відповідно збільшить відрахування до місцевих бюджетів. Завдяки нарощенню газовидобутку на Полтавщині з’являться понад 20 тисяч робочих місць. А прямий внесок галузі у ВВП області становитиме понад 29 млрд грн.



Упродовж наступних 10 років компанії готові інвестувати в Україні понад 700 млрд грн



Упродовж останнього року уряд розблокував реалізацію ресурсного потенціалу України. Газовидобувним компаніям відкрили доступ до великих і перспективних нафтогазових ділянок на суходолі та у морі.



— Ми готові інвестувати понад 20 мільярдів доларів. Група Нафтогаз уже втілює у життя проєкти на нових ділянках. Наприклад, на Юзівській площі, у Чорному морі та на ділянках у межах угод про розподіл продукції. Розраховуємо збільшити розвідані запаси природного газу до 600 млрд м³ упродовж наступних п’яти років, — говорить головний виконавчий директор Групи Нафтогаз Отто Ватерландер.




Головний виконавчий директор Групи Нафтогаз Отто Ватерландер

Однак інвестиції видобувників мають бути підкріплені допомогою від держави. Лише за такої умови можливим є збільшення обсягів видобування українського газу до 30 млрд м³ на рік. Залучення інвестицій у газовидобування неможливе без податкових стимулів. Якщо держава гарантує видобувникам стабільну податкову політику, результати відчує вся економіка.




Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко

— За останні п’ять років на закупівлю природного газу, нафти та нафтопродуктів Україна витратила понад 35 млрд доларів. Якщо перевести ці цифри у національну валюту, то це майже 1 трлн гривень. Це трохи менше від запланованого доходу до бюджету на 2021 рік. Тому заміщення імпорту здатне суттєво підвищити енергетичну й економічну безпеку України, — говорить виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.



Енергетична незалежність = розвинена економіка



Реалізація проєктів українських газовидобувників дасть можливість Україні стати абсолютно енергонезалежною. Це призведе і до суттєвого впливу на економіку. За підрахунками аналітиків міжнародної компанії KPMG в Україні, відрахування до бюджету збільшаться на 145 млрд грн, а ВВП держави — на 345 млрд грн.




Партнер, керівник галузевої практики енергетики та природних ресурсів KPMG в Україні Олег Неплях

— Якщо галузь буде забезпечена інвестиціями, до 2030 року Україна зможе вийти на власний видобуток, це близько 32 млрд м³ природного газу. Таким чином, Україна повністю зможе відмовитися від імпорту, адже нинішня потреба споживання щорічно складає 30 млрд м³, — відзначає керівник галузевої практики енергетики та природних ресурсів KPMG в Україні Олег Неплях.



Під час аналізу розглядали й інший сценарій розвитку подій — консервативний. Це коли нічого не буде змінюватися у секторі й Україна продовжить експлуатувати вже відкриті нафтогазові родовища, більшість з яких виснажені на понад 80%. Тоді про інвестиції, розвиток економіки та енергонезалежність можна забути.


Тарас ПОХИЛЬКО

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?