Авторизация

Вісті з Полтави - Народний депутат Андрій Боблях: «Бездіяльність в питанні Макухівського сміттєзвалища може стати причиною великої екологічної катастрофи»


Вісті з Полтави - Народний депутат Андрій Боблях: «Бездіяльність в питанні Макухівського сміттєзвалища може стати причиною великої екологічної катастрофи»

Макухівське сміттєзвалище все частіше палає, мешканці поруч розташованих сіл не знаходять собі місця, а КАТП-1628 як ігнорувало приписи контролюючих органів так і ігнорує. Разом з тим, підприємство ще й запланувало підвищити тариф на вивезення сміття. Про нагальну потребу у вирішенні проблеми звалища та вже проведені заходи під час спільної наради керівників правоохоронних органів та інших державних органів говорив народний депутат України від «Слуги Народу» Андрій Боблях.


Мінімум 30 мешканців з гепатитом А, 5,9 млн м³ відходів, близько 17,4 га площі, більш ніж 60 років експлуатації, — усе це про Макухівське сміттєзвалище.



Вище зазначені показники — катастрофічні та несуть загрозу для життя й здоров’я мешканців поруч розташованих сіл. Аби вкотре загострити увагу на проблемі Макухівського сміттєзвалища, нардеп Андрій Боблях доповів про його стан під час спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів.



Він доповів, що зазначене сміттєзвалище тривалий час експлуатується з порушенням вимог законодавства, у тому числі у сфері охорони навколишнього середовища. А численні скарги місцевих мешканців не призвели до жодного результату.



— Полтавське КАТП-1628, на балансі якого знаходиться сміттєзвалище, неодноразово перевірялося органами державного контролю, про що складені відповідні акти. Проте, усі приписи про порушення підприємство ігнорує, — розповів Андрій Боблях. — Разом з тим, допущена бездіяльність і з боку Державної екологічної інспекції. З позовом до КАТП-1628 про тимчасову заборону діяльності інспекція звернулася лише наприкінці 2016 року. Полтавський окружний адміністративний суд у задоволенні позову відмовив, а з повторним позовом до суду ДЕІ досі не звернулася. Перевірку виконання вимог свого ж припису здійснила лише після мого депутатського звернення!



Нардеп також зауважив: проблемою є і те, що профільні програми міста та області не передбачають комплексного вирішення проблеми звалища в с. Макухівка.



— В обласній програмі поводження з твердими побутовими відходами сміттєзвалище чомусь віднесено до таких, що можуть бути залишені у тимчасовій експлуатації з перспективою рекультивації, а не до таких, що рекомендується вивести із експлуатації. Разом з тим, у міській програмі закцентовано на необхідності роздільного збирання відходів, прописані відповідні заходи. Стан же єдиного у місті сміттєзвалища детально не аналізується.



Проте, зауважив Андрій Боблях, у 2022 році заплановане будівництво Полтавського субрегіонального полігону ТПВ зі співфінансуванням міського та державного бюджету за 50 млн грн. Розроблення проєкту на рекультивацію Макухівського сміттєзвалища вартістю в 1 млн 700 тис грн заплановано на 2024 рік. Проте, існує невідповідність, адже, згідно з обласною програмою, рекультивація сміттєзвалища повинна відбутися вже у 2021 році.



Так, враховуючи численні звернення мешканців щодо проблеми сміттєзвалища, та щоби вплинути на вирішення ситуації, народний депутат Андрій Боблях провів низку заходів. Зокрема:


сприяв проведенню позапланової перевірки Полтавського КАТП-1628 щодо виконання припису, який стосується усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами проведення перевірки ДЕІ;
надіслав відповідні депутатські звернення до Полтавської обласної прокуратури, Полтавської ОДА, Полтавської міської ради. Так, прокуратурою розпочато кримінальне провадження щодо забруднення земель речовинами, шкідливими для життя та здоров’я людей;
надіслав лист до Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування щодо проведення відкритого виїзного засідання та, у разі встановлення комітетом порушень, вжиття передбачених законодавством контрольних заходів.

— Час іде, а проблема не вирішується. Така бездіяльність може стати причиною великої екологічної катастрофи, про що я неодноразово говорив. Нині я звернувся до Полтавської прокуратури з проханням вжити заходи, а саме, пред’явити позов про зобов’язання КАТП-1628 виконати приписи органів державного контролю, а також про зупинення діяльності сміттєзвалища до виконання приписів, — наголосив Андрій Боблях.



Разом з тим нардеп додав: питанням Макухівського сміттєзвалища опікуватиметься і надалі, адже від цього залежить не лише екологічний стан на цій території, але й життя людей.


Пресслужба народного депутата України Андрія Бобляха

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка