Авторизация

Вісті з Полтави - В рамках програми підтримки ОСББ з’явився перший кандидат на співфінансування — п’ятиповерхівка на Половках


Вісті з Полтави - В рамках програми підтримки ОСББ з’явився перший кандидат на співфінансування — п’ятиповерхівка на Половках

Будинок на вул. Юрія Тимошенка («Тарапуньки»), 6 — піонер програми підтримки ОСББ | Кадр з відео: DNLife

Якщо раніше мешканці багатоквартирних будинків не рахували бюджетні кошти при ремонті своєї власності, то наразі для участі у програмі підтримки ОСББ потрібно оплачувати 30% від вартості. У нових умовах не усі люди готові погодитись на кошториси проектної документації та безпосередніх ремонтів. Така ж проблема виникла і в піонера програми — ОСББ «Тимошенка 6»


На сайті Полтавської міської ради опубліковано проект рішення «Про внесення змін до Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Полтава на 2020-2025 роки».



Першим додатком наведено перелік ОСББ, яким з бюджету відшкодують з міського бюджету відсоткову ставку за банківським кредитом для впровадження заходів з енергоефективності у багатоквартирних будинках:


вул. Полюсна, 10 — відшкодують 14%;
просп. Миру, 18 — 14,5%;
вул. Гетьмана, 3 — 14,5%;
вул. Нечуй-Левицького, 21 — 14,5%.

У другому додатку наведено перелік ОСББ, у яких проведуть ремонти на умовах співфінансування. Зміни передбачають, що до програми увійшов будинок на вул. Юрія Тимошенка («Тарапуньки»), 6, де планують провести капремонт сходових клітин під’їздів житлового будинку.



«Полтавщина» поспілкувалася з головою ОСББ «Тимошенка 6» Дмитром Боярським, щоб дізнатися про «плюси-мінуси та підводні камені» процесу, тим більше, що до цього часу жодного будинку не відремонтували за прийнятою у 2019 році програмою підтримки ОСББ.



— У березні минулого року ми провели зібрання, більшість підтримала участь у програмі, — розповів Дмитро Боярський. — У жовтні ми подали заявку на ремонт 8 під’їздів нашого 5-поверхового будинку. ФОП Гарагуля виконав проектно-кошторисну документацію, яка коштує 20 тис. грн. Проект показав, що загальний кошторис ремонту обійдеться у приблизно 350 тис. грн (вікна вже замінені). Вартість ремонту одного під’їзду не скажу, бо вона різна для кожного. Наприклад, в одному ми плануємо нові перила, в іншому — залишаємо старі.



Щоправда, саме на цьому етапі ОСББ отримало проблему недовіри до голови ОСББ:



— Окремі мешканці вирішили, що 20 тисяч — це дорого, почали лунати закиди, що я хочу сам заробити. Нарешті було обрано нового голову, але юридично я кілька місяців ще є головою ОСББ. Це пригальмувало розрахунок із проектантом. Тому, можливо, через інфляцію доведеться знову замовляти проект і знову обходити людей із пропозицією знову дати кошти. А це дуже складне завдання — просити у людей гроші.



Нагадаємо, з кінця 2019 року у Полтаві не проводилися капітальні ремонти багатоквартирних житлових будинків за бюджетні кошти. Озвучена програма передбачає, що кошти направлятимуть тільки на ОСББ і тільки на умовах співфінансування: 70% платить місто, 30% ОСББ.



Алгоритм отримання допомоги для ОСББ



Спочатку алгоритм був таким: ОСББ звертається в управління житлово-комунального господарства з проханням взяти участь у програмі. Після цього УЖКГ замовляє проект робіт через ProZorro. Проектант консультуючись із представником ОСББ створює проект. Якщо ОСББ з документом погоджується, проект проходить експертизу. Далі для ОСББ відкривають спецрахунок в казначействі. ОСББ на нього переводить свої 30%, місто 70%. УЖКГ замовляє підрядну організацію. Розпочинається ремонт будинку.



Однак у 2020 році до програми внесли зміни. Чинний алгоритм участі у програмі наступний:


ОСББ проводить збори та вирішує взяти участь у програмі. На зборах приймають рішення, який конкретно об’єкт ремонтуватимуть: дах, підвал, сходові клітини, трубопровід, електромережі чи інше;
ОСББ самостійно вибирає організацію, яка буде виготовляти проект. Виготовляється проект, який проходить державну експертизу. Проект отримує висновок, що він відповідає всім нормам і стандартам, а кошторисна вартість робіт відповідає чинному законодавству;
ОСББ звертається до Управління ЖКГ з пакетом документів. Документи приймають, якщо вони відповідають тим вимогам, що прописані в програмі. Якщо всі документи в нормі, жодному будинку не відмовлять;
УЖКГ звертається на містобудівну депутатську комісію з проханням внести будинок в перелік ОСББ, які беруть участь в програмі. Депутати приймають позитивне рішення;
УЖКГ проводить тендерну закупівлю через електронний майданчик ProZorro. Далі тендерний комітет визначає переможця торгів;
ОСББ перераховує 30% від суми договору на казначейський рахунок УЖКГ;
УЖКГ перераховує підряднику аванс і підрядна організація працює. ОСББ разом із проектантом забезпечують авторський нагляд. Технічний нагляд забезпечує УЖКГ.
Після завершення робіт акт прийому-передачі підписує УЖКГ, голова ОСББ та підрядна організація. Якщо нарікань немає, все пройшло успішно. Якщо робота виконана не якісно, то ОСББ може від неї відмовитися.

До речі, ще тоді депутати та представники ОСББ говорили про проблему, яка і виникла з ОСББ на «Тимошенка, 6» — мешканці будуть відмовлятися від ремонту, який вважатимуть занадто дорогим. Адже свої «кревні» мають для них іншу ціну, ніж «абстрактні» бюджетні кошти (кошти платників податків), які до цього мешканці будинків просто не рахували і навіть не цікавились вартістю ремонту свого загального житла.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка