Авторизация

Вісті з Полтави - Трибунал зобов’язав поновити Юрія Мовчана на посаді голови Нехворощанської сільради та виплатити йому 176 тис. грн


Вісті з Полтави - Трибунал зобов’язав поновити Юрія Мовчана на посаді голови Нехворощанської сільради та виплатити йому 176 тис. грн

Юрій Мовчан

На початку 2020 року більшість депутатів Нехворощанської сільради висловив голові ради Юрію Мовчану недовіру та вирішили достроково припинити його повноваження. Позивач програв суд першої інстанції, але виграв апеляційний. Його мають поновити на посаді та виплатити зарплату за час вимушеного прогулу


28 грудня відбулося засідання Другого апеляційного адміністративного суду (суддя Лариса Мельнікова) за позовом Юрія Мовчана. Позивач просив визнати протиправними та скасувати рішення Нехворощанської сільської ради про недовіру та дострокове припинення повноважень голови сільради, а також поновити його на посаді голови та виплатити зарплату за час вимушеного прогулу, виходячи з розрахунку середньоденної заробітної плати — 1353 грн.



Цьому позову передували наступні події:


26 сесія сьомого скликання Нехворощанської сільської ради 20 лютого 2020 року винесла рішення «Про винесення недовіри сільському голові Мовчану Ю.І.».
27 сесія сільради від 16 березня 2020 року прийняла рішення «Про дострокове припинення повноважень голови Мовчана Ю.І. та звільнення його з посади».
не погодившись з цими рішеннями депутатів, сільський голова Мовчан Ю.І. звернувся з позовною заявою до Полтавського окружного адміністративного суду, який 3 червня 2020 року відмовив йому в задоволенні позовних вимог.

Позиції відповідача та суду першої інстанції



У відзиві на адміністративний позов відповідач зазначив, що позивач помилково ототожнює висловлення йому недовіри як сільському голові із достроковим припиненням повноважень. Нехворощанська сільрада наголосила, що протягом періоду здійснення на посаді сільського голови з боку Юрія Мовчана допускались порушення законів України, прав і свобод громадян, не забезпечувалося здійснення наданих йому повноважень. Також відповідач стверджував, що оскаржувані рішення є законними, оскільки прийняті більшістю депутатів від загального складу ради, в межах повноважень та у визначеному законом порядку.



Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог, адже рішення сільради прийнято з дотриманням вимог закону, регламенту та у межах наданих повноважень. Також позивач не довів факту порушень процедури та порядку розгляду сесії Нехворощанської сільської ради питання про дострокове припинення повноважень сільського голови.



Аргументи та рішення апеляційного суду



Колегія суддів апеляційного суду не погодилася зі вказаним висновком суду першої інстанції, адже законодавством України та Регламентом сільради визначено виключні випадки, за яких секретар сільської ради веде засідання ради та підписує її рішення.



Рішення Нехворощанської сільської ради від 20 лютого 2020 року «Про винесення недовіри сільському голову» було підписане секретарем сільської ради Ольгою Гапон.



Відповідно до протоколу пленарного засідання Нехворощанської сільської ради від 20 лютого Юрій Мовчан був присутнім на засіданні сесії, отже рішення сільської ради мало бути підписане саме ним.



Матеріалами справи підтверджується, а відповідачем не спростовано, що відповідне рішення про розгляд питання про недовіру у відповідній постійній комісії Нехворощанською сільською радою всупереч Регламенту не приймалось.



Додатково колегія суддів наголошує, рішенням сільради вирішено призначити т.в.о. Нехворощанського сільського голови, однак окреслений резолютивний пункт рішення відсутній у порядку денному протоколу пленарного засідання ради.



Таким чином, з огляду на вищезазначене, колегія суддів приходить до висновку про незаконність рішення про недовіру, ухваленого з порушенням процедури його прийняття та підлягає скасуванню.



Також матеріали справи не містять будь-яких доказів на підтвердження відмови Юрія Мовчана від скликання сесії сільської ради або не скликання ним сесії без поважних причин у двотижневий строк після звернення не менш як однієї третини депутатів від загального складу ради.



Враховуючи встановлений судом факт незаконного звільнення позивача з посади, колегія суддів вважає, що позивач підлягає поновленню на попередньо займану посаду.



Тож суд задовольнив апеляційну скаргу позивача та поновив його на посаді голови Нехворощанської сільради з 17 березня 2020 року. Також суд вирішив виплатити Юрію Мовчану 176441 грн за час вимушеного прогулу.



Нагадаємо, на місцевих виборах 2020 року головою Нехворощанської сільської громади обрано Віктора Дубовича, представника партії «Рідне місто». Сам Юрій Мовчан балотувався на посаду голови громади від партії «Довіра».


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?