Авторизация

Вісті з Полтави - Нардепи з Полтавщини подавали запит на аудит тарифів до НКРЕКП ще 8 грудня


Вісті з Полтави - Нардепи з Полтавщини подавали запит на аудит тарифів до НКРЕКП ще 8 грудня

Народний депутат України Дмитро Нальотов

Перегляд тарифів на газ та його транспортування розпочався ще наприкінці 2020-го. І саме в грудні місяці народні депутати з Полтавщини вже почали активно працювати над попередженням можливої кризи. Зокрема, звернулися до прем’єр-міністра України з проханням провести аудит та зменшити тариф для Полтавської області.


Народний депутат Дмитро Нальотов, громадська приймальня якого працює на постійній основі в місті Полтава заявив, що такий спротив населення був очевидним. Адже, постійно отримує звернення громадян та знає що турбує населення.



«До мене особисто, та до моїх помічників зверталися та звертаються полтавці. Громадяни не очікували такого зростання тарифу на транспортування газу, не очікували, що скасують пільговий тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт-год. Але із початком розмов навколо цієї теми — люди відразу почали шукати захисту в своїх обранців».



Вже 8 грудня 2020-го року, заявляє Нальотов, вони з колегами сформували звернення до прем’єр-міністра Шмигаля з проханням перевірити документи щодо сформованої структури тарифу на послуги розподілу природного газу АТ «Полтавагаз» й зменшити тариф на розподіл газу в Полтавській області.









Співавторами звернення є:
Мовчан О. В.
Березін М. Ю.
Нальотов Д. О.
Боблях А. Р.
Ляшенко А. О.
Касай К. І.
Шаповалов Ю. А.



В документі порівнюється тариф на транспортування газу із іншими областями України, який нижчий, ніж на Полтавщині: до прикладу з 01.01.2021 року він становить для «Київоблгазу» 1,45 грн за 1 м³ , «Одесагазу» — 0,84 грн за 1 м³, «Херсонгазу» — 1,68 грн за м³, «Черкасигазу» — 0,54 грн за 1 м³ (всі тарифи без урахування ПДВ).



Для Полтавської ж області встановлено ціни в розмірі 1,72 грн за 1 м³ (Гадячгаз), 2,45 грн за 1 м³ (Лубнигаз), 1,93 грн за 1 м³ та 0,39 грн за 1 м³ (Кременчукгаз), що перевищують середні показники тарифу по Україні.



Нардепи в документі зазначають, що «транспортування газу Полтавської області здійснюється з власних родовищ. І щороку на теренах області видобувають близько 8 млрд м³ газу, що становить майже половину видобутку по Україні.», тому й просили провести аудит та зменшити тариф.



Нещодавно Дмитро Нальотов опублікував на своїй сторінці в Фейсбук відповідь, котру отримали від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на їхнє звернення:



«Ми отримали звичайну відписку від Регулятора, де зазначається, що мета зміни тарифу — забезпечити необхідні інвестиції в газорозподільні системи, також надали перелік без конкретики та цифр — що враховували при розрахунках нових тарифів. По суті і з точними показниками, що вплине/що може зрости/що потребує підтримки, заміни — нічого не зазначено. Вважаю, такі дії — недопустимими. Адже, кожна операція державного органу має бути обгрунтованою цифрою. Згодом ми побачили масові протести, мітинги і це вилилося у важку ситуацію».



Наразі ж народні депутати від «Слуги народу» спільно з урядом, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і Антимонопольним комітетом вже створили антикризовий план дій, який дозволить знизити ціну на газ, зменшити тариф на розподіл і встановити механізм компенсації для тих, хто користується електроопаленням.



З початку лютого, згідно такого плану, вартість газу буде становити 6,99 грн за куб (на період карантину). За транспортування газу користувачам обіцяють зменшити тариф, який складатиме не більше 1,79 грн за м³.



Для сімей, які використовують для опалення електроенергію — планують надати адресну фінансову допомогу, яка буде покривати різницю між нинішнім тарифом, і тим, який діяв до 1 січня 2021 року. Це буде цільова субсидія, яка має виплачуватися живими грошима.


Пресслужба народного депутата України Дмитра Нальотова

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка