Авторизация

Вісті з Полтави - «Тарифний майдан» домовився зайти в зелену залу Полтавської облради 15 січня — результати сьогоднішніх протестів


Вісті з Полтави - «Тарифний майдан» домовився зайти в зелену залу Полтавської облради 15 січня — результати сьогоднішніх протестів

Після перекриття вул. Соборності та зустрічі із представниками обласної влади мітингарі домовились більше не перекривати доріг, а зайти до зали обласної ради, яка належить громаді, і вже там вирішувати свої проблеми


Перший активний день умовного «Тарифного майдану» показав, що протестувальникам бракує організації та чіткого плану дій. Так, один із своєрідних ініціаторів протесту проти комунальних тарифів Роман Стегній запропонував передати вимоги голові Полтавської ОДА Олегу Синєгубову та знову зібратися на площі перед держадміністрацією у понеділок 18 січня. Мета — зайти до так званої «зеленої зали» обласної ради, щоб там розв'язувати питання полтавської громади.



Станом на сьогодні перелік вимог був наступний (озвучений Романом Стегнієм та Оленою Гальченко):


повернути виступи громадськості перед початком кожної сесії з соціально-важливих питань;
поставити і проголосувати питання про ціноутворення газу власного видобутку;
відновити пільгових 100 кВт для населення при електропостачанні;
скасувати або переглянути тариф за транспортування газу.

Якщо ці вимоги не будуть виконані, ініціатори залишають за собою право вжити інші заходи для захисту своїх прав.















Однак окремі більш радикальні громадяни почали вигукувати, що тут головний народ, а не окремі персоналії, тому потрібно діяти зараз і рішуче. Після першої невдалої спроби увійти до Полтавської ОДА, щоб зустрітися з головою ПОДА Олегом Синєгубовим, окрема група протестувальників перекрила проїжджу частину вул. Соборності біля обласного управління СБУ. Лунали пропозиції запалити шини, принести металеві бочки, розставити намети. Також обговорювалося можливе перекриття траси Київ — Харків в районі «Шашлички» 12 січня.















Невдовзі мітингарі знову повернулися до ОДА, щоб вдруге пройти всередину. Після тривалих суперечок з поліцією були відібрано 5 делегатів для зустрічі із заступником голови ОДА Євгеном Грековим та першим заступником голови облради Олександром Лемешком. До речі, до цієї зустрічі Євген Греков повідомив, що його пропозицію поспілкуватися за круглим столом протестувальники не почули.



Вже у кабінеті делегати протесту, зокрема Василь Ковальчук, запропонували спуститися до громади, щоб «подивитись один одному в очі». Греков відхилив цю пропозицію, а Лемешко погодився. Однак після короткої зустрічі з протестувальниками, де він хотів пояснити, що обласна рада 29 грудня вже направила звернення до Кабміну та НКРЕКП щодо перегляду тарифної політики, він пішов з площі. В принципі, його аргументи ніхто особливо не слухав. До громади вийшов і заступник голови облради Олексій Чепурко, але перед громадою не виступав.



Нарешті Роман Стегній знову запропонував 18 січня зайти в зелений зал, бо «він належить громаді». На його думку, складнощі потрібно створювати чиновникам в їх кабінетах, а не громаді шляхом перекриття доріг. Роману Стегнію запропонували зібратися ще раніше — 15 січня, на 11 годину — коли в Україні відбудеться загальноукраїнська акція протесту. Запросили міцних чоловіків, які б захистили і свої права, і права своїх жінок. Також домовились про координацію з районами Полтавщини та іншими областями України.









З цим і розійшлися.



Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов, з яким протягом дня хотіли особисто зустрітися учасники «майдану», прокоментував сьогоднішні протести так:



«Полтавська обласна державна адміністрація завжди готова до конструктивного діалогу, щоб вирішувати ті чи інші проблеми жителів регіону. Ми моніторимо ситуацію, яка склалася навколо тарифів на газ. І в цьому напрямку ще раніше підготували низку пропозицій.



Ми неодноразово зверталися до НКРЕКП, коли тривав процес розроблення відповідних тарифів. І я радий, що нашу позицію врахували. Так, у постанові НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств Полтавщини тарифи були знижені: для ПрАТ «Гадячгаз» — на 7,5%, АТ «Лубнигаз» — на 8%, АТ «Полтавагаз» — на 7% і ПрАТ «Кременчукгаз» — на 9,4%.



Ми й надалі готові чути громади, працювати з ініціативними групами, щоб сформувати позицію і донести її до вищого керівництва держави. Однак тільки в умовах конструктивної роботи й цивілізованих підходів. Полтавська ОДА готова стати майданчиком для розв’язання цих питань, але не для критики заради критики.»



Щодо анонсованої акції 15 січня, то вона пов’язана із профспілковим рухом та проектом закону «Про працю» (№ 2708). Пікетування Комітету соцполітики ВР України відбудеться о 13:40.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка