Авторизация

Вісті з Полтави - Комишнянське родовище: значні газові та соціальні перспективи


Вісті з Полтави - Комишнянське родовище: значні газові та соціальні перспективи

Нафтогаз видобуває майже 1,4 млн кубометрів газу на добу на Комишнянському родовищі. Компанія продовжує активну розробку родовища, адже його перспективи набагато більші. За видобуті вуглеводні газовики перераховують ренту до бюджету місцевої ради. За 10 місяців 2020 року громада отримала майже 1,3 мільйона гривень.


Рента та підтримка — завдяки видобутку



Комишнянське родовище — одне із перспективніши у східному регіоні. Відкрили його 1984 року, а експлуатувати почали 1995-го. Його ресурсна база на той момент була біля 14 млрд кубометрів газу. Водночас родовище має складну будову, глибокі поклади газу, високий тиск, що ускладнює видобуток. Тож геологи та розробники спланували програму розробки перспективного родовища. Вона вже дає суттєві результати завдяки бурінню нових свердловин: видобуток газу на родовищі продовжує зростати. Якщо торік середньодобовий показник становив 0,6 млн кубометрів, то зараз — 1,4 млн. Цих показників досягли завдяки новим свердловинам № 56 і № 57.



Наприклад, цьогоріч компанія почала бурити свердловину № 58 Комишнянського родовища глибиною 6 040 метрів. Вона вже демонструє чималий дебіт — понад 200 тис. кубометрів газу на добу. За прогнозами геологів, продуктивність свердловини зростатиме й надалі.



— На глибинах більше 5 тис. м Україна має значний потенціал з видобутку вуглеводнів. Тому ми розглядаємо глибокі горизонти як один із стратегічних напрямів для пошуку нових покладів та нарощення запасів газу. Проте буріння свердловин на значних глибинах пов’язане з підвищеними ризиками: як геолого-технічними, так й економічними. Нова свердловина вчергове довела, що спеціалісти Нафтогазу мають необхідний досвід та експертизу для досягнення мети. Разом з тим компанії необхідні стимулюючі рішення з боку держави та інвестиції, — прокоментував Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».



Нафтогаз продовжує активно розробляти Комишнянське родовище. Наразі вже розпочали буріння ще однієї нової свердловини, в планах на найближчі півроку — ще дві.






Соціальна відповідальність невіддільна від видобутку



За видобутий на Комишнянському родовищі газ Нафтогаз перераховує до Комишнянської сільської ради щомісяця рентні кошти. За десять місяців цього року сума досягла позначки в один мільйон триста тисяч гривень. З 2021 року, після об’єднання населених пунктів у громаду, бюджет Комишнянської ОТГ отримуватиме втричі більше. Наразі ж Нафтогаз підтримує громаду в інший спосіб.



Наприклад, цієї осені компанія допомогла облаштувати сучасний кабінет фізики у місцевій школі. Для цього компанія виділила 312 тисяч гривень.



Школярі закладу щороку перемагають в обласних та всеукраїнських олімпіадах із фізики. Тому вони дуже хотіли покращити умови навчання. Учні та вчителі разом обрали необхідну модель інтерактивної панелі, віртуальну лабораторію, телескоп для уроків астрономії. Приміщення відремонтували, оновили меблі, закупили обладнання. Тепер це один з найсучасніших класів в області.



— Такі проєкти дуже потрібні. Вони збагачують матеріальну базу школи і спонукають дітей вчитися. Вони бачать, що відбувається, що розвивається певна галузь промисловості та як це корисно для нас, — говорить директорка Комишнянської школи Ніна Павленко.



Довідково. НАК «Нафтогаз України» — одна з найбільших компаній в Україні та провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу країни. Нафтогаз — це вертикально інтегрована нафтогазова компанія повного циклу. Вона охоплює розвідку та розробку нафтогазових родовищ, видобуток і пошукове буріння, транспортування та зберігання нафти й газу.



«Нафтогаз Розвідка та Видобування» — дивізіон Групи Нафтогаз, що займається пошуком і розвідкою родовищ нафти та газу, їх розробкою й видобутком. Підрозділи дивізіону видобувають 73% українського газу. До дивізіону належать газопромислові підрозділи й інші філії «Укргазвидобування».


Рена ДАРСАНІЯ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?