Авторизация

Вісті з Полтави - За три роки на термомодернізацію закладів освіти Полтавської ОТГрам планують витратити 30 млн грн


Вісті з Полтави - За три роки на термомодернізацію закладів освіти Полтавської ОТГрам планують витратити 30 млн грн

В рамках 3-річного плану Стратегії економрозвитку у Полтавській ОТГ хочуть витратити 30 млн грн на заміну дахів, вікон і дверей, встановлення теплових пунктів, утеплення фасадів та реконструкцію систем опалення у школах


10 листопада Полтавська міськрада оприлюднила проект Плану реалізації Стратегії економічного розвитку Полтавської ОТГ на 2021-2023 роки. За допомогою 44 ініціатив у громаді хочуть досягнути ефективного розвитку продуктивних сил і раціонального використання ресурсного потенціалу, створити комфортні умови для започаткування та ведення бізнесу, для життєдіяльності населення, а також забезпечити екологічну безпеку та сприяти економічному зростанню.



Один із напрямків реалізації цих цілей — запровадження інноваційних технологій та наукових розробок. І в рамках цього напрямку розробники пропонують закласти 30 млн грн на підвищення енергоефективності комунальних навчальних закладів Полтавської ОТГ.




Фрагмент Стратегії економічного розвитку Полтавської об’єднаної територіальної громади

Департамент економіки та інвестицій Полтави підрахував, що у Полтавській громаді понад 100 комунальних навчальних закладів, які споживають близько 58% від усієї енергії, витраченої на бюджетні установи міста. Для прикладу, у річному розписі галузі «Освіта» на 2020 рік на оплату комунальник послуг освітніх закладів закладалося понад 108 млн грн. Така низька енергоефективність призводить до перевитрат коштів громади на їх утримання. Аби розв’язати цю проблему, треба активніше впроваджувати новітні технології енергозбереження, енергопостачання та відновлювані джерела енергії.



Саме тому 30 млн грн хочуть спрямувати на реконструкцію внутрішньої системи гарячого водопостачання шкіл, заміну вікон і дверей на металопластикові, встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення фасадів, підвалів та горищ, капремонт дахів та застарілих інженерних мереж будівель. Відповідно до Стратегії, кожен наступний рік на це виділятиметься по 10 млн грн.



Так розробники планують зменшити споживання газу, зменшити викиди в атмосферу чадного та вуглекислого газів, оксиду азоту тощо, а також забезпечити санітарно-гігієнічні норми у комунальних закладах освіти. Також це допоможе підтримати інноваційні технології, спрямовані на використання відновлювальних джерел енергії, та збалансовано використовувати ресурсний потенціал громади.



Додамо, що цей проект термомодернізації, по суті, є продовженням того плану утеплення та ремонту шкіл, який уже реалізують у Полтаві. Так, за останні кілька років місто розпочало ремонти у ліцеї № 1 та № 3 (колишня спецшкола),у школах № 10, 29 та 30, у початковій школі № 43 тощо. В усіх випадках, окрім заміни вікон, дверей та дахів, підрядники проводять і утеплення фасадів. А ще раніше, у 2015-2017 роках, у більшості шкіл встановили металопластикові вікна. Тепер же цей процес має бути розповсюджений і в інших населених пунктах громади.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка