Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві на базі центру ВІЛ/СНІДу запустять ще одну ПЛР-лабораторію вартістю 15,6 млн грн


Вісті з Полтави - У Полтаві на базі центру ВІЛ/СНІДу запустять ще одну ПЛР-лабораторію вартістю 15,6 млн грн

Нова лабораторія дозволить робити ще 400 ПЛР-тестів на добу. Їх потрібно додати до 800 ПДР-тестів, які щодня роблять на базі існуючої лабораторії


У Полтаві до кінця року на базі Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, що у пров. Госпітальному, незабаром відкриють нову ПЛР-лабораторію. Для цього область виділила 15,6 млн грн. Про це повідомили у прес-службі Полтавської ОДА. 



— Кадри є, знання й досвід є. Запуск лабораторії дасть можливість робити додатково 400 тестувань на добу. Люди швидше отримуватимуть результати тестів. Запустити нову лабораторію розраховуємо до кінця року, бо треба пройти всі юридичні процедури, тендери, постачання, встановлення і налаштування обладнання, — зазначив голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.



Щодня в обласний лабораторний центр надходять 1500-2000 проб. Такої кількості не було з початку пандемії. Багатьом людям доводиться чекати на результати ПЛР-тестування певний час.



— З початку пандемії збільшено можливість тестування обласного лабцентру: з 24 до 700 на добу. Також нещодавно лабораторія отримала обладнання від ВООЗ і держави, це дозволить збільшити діагностування. Водночас працюють міська лабораторія у Кременчуці та кілька приватних. Загалом на Полтавщині за день проводимо понад 800 ПЛР-тестів та понад 1000 ІФА-тестувань, — сказав Олег Синєгубов.



Також укладено контракт із потужною приватною київською лабораторією. Їм направлятимуть із Полтавщини направлятимуть частину мазків для тестування. Це оплачуватиме держава.



Додаткові 400 тестів на добу поліпшать ситуацію з тестуванням, але при нинішньому рівні захворюваності кардинально не змінять ситуацію. Нагадаємо, що у Полтаві ПЛР-тести роблять більше двох тижнів, коли хворому, в принципі, вже можна виходити із самоізоляції.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка