Авторизация

Вісті з Полтави - Розробка проекту реконструкції Корпусного саду подорожчала до 1,5 млн грн — підрядник відсудив у міста ще 400 тисяч


Вісті з Полтави - Розробка проекту реконструкції Корпусного саду подорожчала до 1,5 млн грн — підрядник відсудив у міста ще 400 тисяч

Парк «Корпусний сад» у центрі Полтави | Фото: Полтавська міська рада

Господарський суд Полтавської області зобов’язав управління ЖКГ сплатити ТОВ «НДПВІ «Полтаваагропроект» 400 тис. грн — відповідно до рішення суду, ці кошти місто заборгувало проектанту за розрбку проекту реконструкції Корпусного саду


11 вересня Господарський суд Полтавської області зобов’язав Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Полтавської міської ради сплатити 370 000 грн ТОВ «НДПВІ «Полтаваагропроект» за розробку проекту реконструкції Корпусного саду.



Історія створення проекту реконструкції Корпусного саду



Вперше розробку проекту капремонту парку «Корпусний сад» місто замовляло ще у жовтні 2017 році. Але тоді роботи не виконали, нібито, через хворобу ФОПа-підрядника.



У кінці 2018 року, після зміни влади у місті, чиновники заговорили вже не просто про капремонт — а про складніші роботи — реставрацію парку. Таким планам підіграла петиція любителів бігу, які просили владу облаштувати по внутрішньому колу парку бігову доріжку з гумовим покриттям.






Врешті, 15 лютого 2019 року управління ЖКГ замовило проект реконструкції парку «Корпусного саду» ТОВ «Науково-дослідний проектно-вишукувальний інститут «Полтаваагропроект». Станом на липень 2019 року проектанти отримали за свою роботу 1,1 млн грн.



За рік після завершення проектних робіт керівництво міста так і не провело публічну презентацію проекту реконструкції та не назвало очікувану вартість робіт.



Втім, «Полтавщині» таки вдалося отримати фотографії кількох сторінок проекту, на яких можна побачити облаштування тимчасових парковок по зовнішньому колу парку, запланований монтаж бігової доріжки з гумової крихти по внутрішньому колу (там, де зараз, в основному, гравійне покриття).




Генеральний план реконструкції парку Корпусний сад у Полтаві

Проектанти запланували оновити структуру пішохідних доріжок. Голова зміна — ще одне коло доріжок, яке перетинатиме клумби. Нове коло також матиме з’єднання з входами до парку. Також планується оновлення мощення. В центральній частині нові тротуарні плити «Креатив» утворюватиме візерунки, чого не було до цього. Також, відповідно до проекту, передбачено висадити нові кущі, квіти та газонні трави.



Суть позову та рішення суду



У липні 2020 року ТОВ «НДПВІ «Полтаваагропроект» звернулося до суду з позовом до управління ЖКГ Полтави. Позивач вимагав стягнути з відповідача 406 тис. 292,96 грн боргу з яких:


основна заборгованість — 348 тис. грн;
інфляційні втрати — 9 тис. 465,60 грн;
3% річних — 9 тис. 510,02 грн;
пеня — 39 тис. 317,34 грн.

Відповідач позов заперечив та посилався на те, що позивач не виконав повністю проектні роботи за договором та не надав повного комплекту проектної документації.



Дослідивши матеріали справи, суддя Валерій Ціленко встановив, що підрядник надав суду докази стосовно виконання умов договору на розробку проекту реконструкції, а от замовник робіт не надав суду доказів мотивованої відмови від прийняття робіт, щодо розробки проектно-кошторисної документації.



Суд задовольнив позов частково та вирішив стягнути з Управління житлово-комунального господарства на користь ТОВ «НДПВІ «Полтаваагропроект»: Основну заборгованість — 367 тис. грн (всю суму, за виключенням пені). Крім того, УЖКГ має сплатити 5,5 тис. грн судового збору.



Рішення може бути оскаржене в Полтавському апеляційному суді протягом наступних 20 днів.



Якщо оскаржити рішення суду не вийде, вартість розробки проекту реконструкції парку подорожчає до 1,5 млн грн без врахування її експертизи.



Чому місто відмовилося оплачувати роботу?



Зрозуміти небажання УЖКГ перераховувати підряднику кошти допоможе екскурс в історію «коаліційних договірняків» у Полтавській міськраді.



І за часів широкої коаліції, і зараз — сфера ЖКГ у місті, в основному, належати до компетенцій «Рідного міста». Проте, коли мова заходила про відбір підрядників на парки, вирішальне слово частіше було за фракцією БПП «Солідарність». Так, наприклад, було з розробкою проектів Каштанової алеї (не реалізовані 270 тис. грн), Співочого поля (300 тис. грн), парку «Перемога» (3,5 млн грн), парку «Корпусний сад» (1,5 млн грн), парку «Незалежності» (1,5 млн грн).



Виконавці цих проектів (ТОВ «НДПВІ «Полтаваагропроект», ТОВ «Майстер-Буд», ПП «Дi-Лайн») були не з традиційного пулу підрядників, з яким співпрацює управління ЖКГ. Наприклад, «Полтаваагропроект» — виконавець абсолютної більшості проектів управління капбудівництва, за роботу якого протягом 2016-2019 років несла політичну відповідальність БПП «Солідарність».




Олексій Чепурко та Андрій Матковський у лютому 2019 року — нова коаліція у міськраді ще міцна та в унісон голосує за бюджетні витрати на зразок фонтана за мільйон доларів

Відповідно, як тільки влітку 2019 року команда Удовіченка остаточно побила горщики з командою Матковського — управління ЖКГ одразу втратило бажання оплачувати роботу «неправильного» підрядника.



Схожа історія (з аналогічним судовим результатом) вже відбувалася, коли свого часу побили горщики у самому «Рідному місті». Тільки-но Оксана Деркач покинула партію — роботу підрядників-проектантів, яких вона обирала, перестали оплачувати.



До речі, не можемо не відзначити дещо абсурдну історію з парком на майдані Незалежності. Проектанти, яких контролювала фракція БПП «Солідарність», нарахували настільки коштовні роботи, що минулого року УЖКГ навіть планувало витратити ще півмільйона гривень, щоб здешевити їх. Але після негативної реакції на новину, у міськраді вирішили просто забути про капремонт цього парку.


Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка