Авторизация

Вісті з Полтави - Юрій Лупаєнко придбав 4 автобуси Volvo — чи побачимо їх на вулицях Полтави?


Вісті з Полтави - Юрій Лупаєнко придбав 4 автобуси Volvo — чи побачимо їх на вулицях Полтави?

Volvo 7700 CNG 2011 року випуску були привезені з Норвегії до України у 2020 році | Фото: fotobus.msk.ru

До Полтави можуть повернутися автобуси Volvo. Однак у комунальній диспетчерській їх ще не бачили і чекають їх до конкурсу 27 серпня. А транспортний експерт прогнозує, що великогабаритні автобуси залишаються лише на папері конкурсних вимог, в реальності маршрути Полтави продовжать обслуговувати «Рути»


ТОВ «Люкс-Полтава 2009» подала документи до Центральної диспетчерської служби міських пасажирських перевезень Полтавського міськвиконкому щодо придбання 4-х великогабаритних автобусів Volvo 7700 CNG. Про це повідомив керівник комунальної диспетчерської Юрій Сябро, який вже отримав від перевізника первинні документи на автобуси.



Автобуси — 2011 року випуску, працюють на метані та мають червоний колір. У липні 2020 року їх зареєстрували у сервісному центрі у Рівному — так завершився їх піврічний шлях з Норвегії через Латвію до України. 



Втім, у Полтаві ці автобуси «Volvo» ще ніхто не бачив. За словами Юрія Сябра, існує графік, згідно із яким перевізники представляють свою заявлену техніку (технічний стан перевіряє поліція, а зовнішній стан і відповідність документів — диспетчерська). «Люкс-Полтава-2009» за графіком має представити техніку з наступного тижня, однак заявлених автобусів там може й не бути.



На спеціалізованому сайті «Автобусний транспорт» вже указаний не тільки власник «Люкс-Полтава 2009», але й державні номери автобусів: ВІ2817ЕО, ВІ2818ЕО, ВІ2819ЕО, ВІ2820ЕО.



Ця інформація підтверджує слова Юрія Сябра про закупівлю перевізником даних автобусів.



На жаль, власник підприємства — Юрій Лупаєнко — наразі перебуває за кордоном і на зв’язок не виходить. Тільки він міг би пояснити, навіщо він придбав ці автобуси, нібито, в умовах збитків і на яких маршрутах працюватимуть ці умовні «новинки».



Експерт: автобуси ми на маршрутах не побачимо



Загальну ситуацію із закупівлею великогабаритних автобусів у Полтаві пояснив наш компетентний експерт, який працює на одному із підприємств-перевізників.



— Я чув про таку закупівлю. Юрій Лупаєнко готує свої підприємства до конкурсу на перевезення пасажирів, який відбудеться 27 серпня і на якому розіграють понад 50 маршрутів. Він заявить ці автобуси, щоб відповідати умовам конкурсу, але виставляти на маршрути, думаю, не планує.



Повірте мені, у Полтаві жоден перевізник, можливо, за винятком ФОП Горбаня (який користується одним автобусом на 43-му маршруті) не відповідає заявленій на конкурсі техніці. На папері у нас перевізники користуються великою кількістю автобусів MAN та двоповерховими Neoplan. Але у реальності ви бачити у Полтаві мікроавтобуси «Рута». Я можу по пам’яті згадати 3-4 великогабаритні та приватні автобуси, які працюють на маршрутах Полтави.



Чому так? Бо так вигідніше. У кращі, докарантинні часи, «Рута» привозила в день 2000 грн, зараз 1500-1700 грн. До карантину автобус MAN міг заробити від 3000 до 4000 грн, але зараз він не привозить й 2000 грн. Водночас в обслуговуванні він дорожчий, ніж Рута.



Нинішній тариф в 5 грн буде й у подальшому стимулювати існування у Полтаві маршруток, а не автобусів, адже приватники не можуть дотувати свій транспорт, як це робить міська рада з власним комунальним.



Ми поцікавились, якщо великогабаритні автобуси існують лише на папері, то чи не є це порушенням умов конкурсу? Так, це порушення (як відповіли нам у комунальній диспетчерській), адже перевізники мають користуватися тією технікою, яка перемогла на конкурсу. Вони з часом можуть замінити техніку, але вона за параметрами (кількість місць, рік випуску і т.д) не повинна бути гіршою від заявлених.



Ціна питання



У зв’язку з відсутністю власника підприємства, ми можемо назвати лише приблизну ціну такого автобусу.



Навесні 2020 року така модель Volvо продавалася у Львові, через сайт Auto.RIA «Львівські» Volvo також закуплений у столиці Норвегії — Осло. Як бачимо, збігаються й рік випуску, вид палива (метан) та червоний колір.












Один такий автобус продавався за 39500 євро — 1,3 млн грн. Тобто, витрати Юрія Лупаєнка можна оцінити на рівні 5-5,2 млн грн.



В принципі, якщо автобуси придбані лише для перемоги у конкурсі, а не для щоденної експлуатації у Полтаві, такі витрати для підприємця, можливо, мають сенс.



Чи правий наш експерт, який прогнозує реальну відсутність цих автобусів на маршрутах, побачимо вже після згаданого конкурсу і можливої перемоги на ньому «Люкс-Полтави 2009».


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?