Авторизация

Вісті з Полтави - Інститут нацпам’яті рекомендував Сікалову не використовувати свастику на новобудові у центрі Полтави


Вісті з Полтави - Інститут нацпам’яті рекомендував Сікалову не використовувати свастику на новобудові у центрі Полтави

Український Інститут національної пам’яті рекомендував прибрати свастику та руни з будівлі у центрі Полтави через суспільну травму від нацистського режиму, який використовував частину цих символів. Не виключена і заява до поліції.


Інститут національної пам’яті визнав, що солярні символи на новобудові у центрі Полтави не є забороненими в Україні, однак рекомендував їх прибрати через несприйняття громадянами на фоні суспільної травми. Відповідний коментар щодо ситуації був опублікований на сайті УІНП.



Нагадаємо, наприкінці липня полтавці звернули увагу на те, що новобудову на вул. Соборності, 5а, прикрасили свастикою та рунами. Власник будівлі кафе-пекарні Геннадій Сікалов пояснив, що таким чином повертає на вулиці українських міст «традиційні знаки» і проводить просвітницьку роботу.



Щоправда, за кілька днів символи зняли з фасаду. Сікалов припустив, що це зробили невідомі, яким не сподобався такий крок. Наступного дня після цієї розмови знаки знову висіли на новобудові.



Співробітники УІНП дослідили фотографії фасаду та пересвідчились, що світлини з мережі відповідають дійсності. Вони з’ясували, що на них зображена лівобіжна свастика (left-facing swastika), овальні солярні символи, а також знаки, схожі на давні германські руни.



Фахівці інституту нагадали, що в Україні заборонена символіка нацистського тоталітарного режиму. Частина 5 статті 1 Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» містить перелік забороненої нацистської символіки:


символіка Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП);
державний прапор нацистської Німеччини 1939-1945 років;
державний герб нацистської Німеччини 1939-1945 років;
найменування Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП);
зображення, написи, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП);
зображення гасел Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП), цитат осіб, які обіймали керівні посади в Націонал-соціалістичній робітничій партії Німеччини (НСДАП), вищих органах влади та управління нацистської Німеччини та на окупованих нею територіях у 1935-1945 роках.

Оскільки, зазначена у законі символіка включає лише правобіжну свастику (right-facing swastika), зображена на фасаді кафе-пекарні символіка формально може не належати до символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму. Разом із тим, Український інститут національної пам’яті вважає за необхідне додатково вивчити це питання і звернутися із відповідними запитами до фахівців.









«Однак, враховуючи глибоку суспільну травму, яку наніс тоталітарний націонал-соціалістичний (нацистський) режим до і під час Другої світової війни, масштаб і жахіття злочинів проти людяності, які він заподіяв, а також той факт, що поєднане використання свастики та рун (частина з яких дійсно використовувалася як символи підрозділів СС) можуть інтерпретуватися як провокаційні та ображати пам’ять про жертв тоталітарних режимів, Український інститут національної пам’яті наполегливо рекомендує не використовувати у публічному просторі символіку схожу на ту, яку використовували представники нацистського режиму», — йдеться в офіційному повідомленні УІНП.



У відповідь на заяви Геннадія Сікалова про просвітницьку роботу, УІНП заявив: його фахівці вважають, що найбільш ефективний спосіб подолання необізнаності в істинному значенні стародавніх солярних та рунічних символів — це освітні, наукові, музейні, медійні та культурні проекти, а не публічна демонстрація символів на фасадах у суперечливих поєднаннях без належних експлікацій та обґрунтувань.



Додамо, що, за нашою інформацію, сам Геннадій Сікалов не отримував листів чи інших документів з рекомендаціями УІНП. Однак, матеріали щодо символів на його будівлі передали для вивчення керівнику юридичного відділу інституту у Києві. Цей відділ має вивчити питання і, можливо, передати матеріали до поліції.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?