Авторизация

Вісті з Полтави - По справі «кривавої арки» досліджені всі докази — на наступному засіданні відбудуться судові дебати


Вісті з Полтави - По справі «кривавої арки» досліджені всі докази — на наступному засіданні відбудуться судові дебати

Олександр Коба у футболці з написом «I'am fine» та принтом, який відтворює його поранення

Після двох років судових розглядів справа «кривавої арки» вийшла на фінішну пряму. На наступному засіданні пройдуть судові дебати, а потім суддя оголосить своє рішення.


Сьогодні, 13 липня, в Октябрському райсуді Полтави відбулося засідання по справі «кривавої арки» — акції протесту 5 квітня 2017 року біля будинку на вул. Соборності, 27, під час якої поранили двох полтавських активісти Олександра Кобу і Дмитра Юденка.



У справі двоє підозрюваних — Анатолій Прядко та Євгеній Усенко. Вони працювали в кременчуцькій охоронній фірмі «Скорпіон-2016», яка приїхала в Полтаву, щоби не дати активістам знести будівельний майданчик під кафе ФОП Степаненка.



Сьогодні на засіданні зачитали результати судово-медичної експертизи Харківського НДІ ім. Бокаріуса щодо визначення розміру моральної шкоди для потерпілих. Експерти встановили, що моральні страждання потерпілих є суттєвими: вони пережили страх смерті, порушено соціальне життя, залишилися негативні спогади. Однак експерти вказали, що не можуть порахувати розмір моральної шкоди. Цих висновків чекали 2 роки, тому не було розгляду справи по суті.



Хоча сума моральної компенсації не визначена, експерти встановили сам факт моральної шкоди й потрібність її відшкодування. Олександр Коба вимагає 1 млн грн, Дмитро Юденко — 250 тис. грн. Кошти мають стягнути з обвинувачених Усенка та Прядка. Остаточну суму має визначити суддя Анатолій Савченко.




Олександр Коба та Дмитро Юденко

Адвокати обвинувачених Максим Дашко та Михайло Самойленко клопотали про проходження поліграфу Анатолієм Прядком в Українському бюро психофізіологічних досліджень та безпеки. Захисники хотіли, аби Прядку поставили питання: чи заподіював він потерпілому Олександру Кобі ударом ножем або іншим предметом. Адвокати повідомили, що Прядко уже проходив експертизу, відповів на 23 питання і, за результатами, він не бив Олександра Кобу, а навпаки — захищався.



Потерпілі та їхній адвокат Аліна Самарець були проти застосування поліграфа, оскільки він показує реакцію людини на ту чи інші подію і не є доказом того, була ця подія чи ні. Тому немає сенсу його проводити, це тільки затягне час. Хоча за словами адвокатів обвинувачених, таку експертизу проведуть, максимум, за 45 днів.



Зауважимо, що адвокати не клопотали про проходження поліграфу для Євгенія Усенка, оскільки він частково визнає провину. Яку саме, він пояснить у наступному засіданні.




Антолій Прядко та Євгеній Усенко

Зрештою суддя Савченко відмовив у проведенні процедури поліграфа.



Судова справа вийшла на фінішну пряму — всі докази й експертизи розглянуті. На наступному засіданні, 16 липня, пройдуть судові дебати. Обвинуваченим дадуть останнє слово і після цього суддя Анатолій Савченко зачитає своє рішення. Суд, який тривав понад 3 роки, має закінчитися цього літа.



Докази по справі



Основними доказами є велика кількість відео початку сутичок біля «Газетного ряду» від різних телеканалів та знятих на телефон очевидцями подій. На деяких із них видно, як Усенко тримає у руці ніж, та завдає удари Олександру Кобі, коли той бореться з Анатолієм Прядком.



У матеріалах справи також речі потерпілого Олександра Коби, в яких він був одягнений 5 квітня 2017 року під час конфлікту. На футболці Коби кров і дев’ять дірок, штани також в крові й з трьома отворами. За висновком криміналістів, дірки утворилися внаслідок удару гострим предметом. Ці отвори збігаються із пораненнями, про які заявив Коба.







Володимир Шередега відводить пораненого Олександра Кобу від місця сутички | Фото телеканалу «Місто»

Щодо показів свідків, то тут слово проти слова. Активісти говорять що їх різали, а охоронці «Скорпіон-2016» — що вони тільки захищалися і деяких із них протестувальники вдарили ножем.



Євгенія Усенка підозрюють за ч.1 ст. 121 ККУ (Умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину). Йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.



Анатолій Прядко підозрюється за ч.2 ст. 121 ККУ (Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого). Йому загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.



Наступне засідання має відбутися 16 липня.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?