Авторизация

Вісті з Полтави - Реставрацію історичної будівлі ДБР у Полтаві оцінили у понад 100 млн грн


Вісті з Полтави - Реставрацію історичної будівлі ДБР у Полтаві оцінили у понад 100 млн грн

ДБР поки не виділило коштів на реставрацію колишнього будинку профспілок у Полтаві — загалом потрібно 109 млн грн


Теруправління Державного бюро розслідувань у Полтаві почало роботу 1,5 роки тому — оселившись в історичній будівлі, якою до останнього часу опікувалися профспілки.



Під час запуску служби керівник Володимир Тимошко говорив про плани на реставрацію приміщень та фасаду як про громадський внесок для міста. Роботи не почали і досі, хоча вже виготовили проект. Причина — відсутність необхідного фінансування у розмірі понад 100 млн грн. Саме таке пояснення надіслало Теруправління у відповідь на запит «Полтавщини».



Згідно з даними порталу публічних фінансів, на сьогодні, підготовка до реставрації обійшлася ДБР у 5,1 млн грн. Сума включає проектні роботи і закупівлю матеріалів.



Останні оплати за проект теруправління ДБР, розташоване у Полтаві провело у грудні 2019 року. Втім, самі реставраційні роботи не замовлені досі. Ба більше — на них навіть не оголошений тендер.



Як пояснили у ДБР, тендерний комітет не може оголосити конкурс через відсутність фінансування. Центральний апарат Держбюро не передбачив ці витрати у кошторисі на 2020 рік.



Окрім того, ми запитали: хто, чому і навіщо придбав частину матеріалів для реставрації ще до оголошення тендера на ремонтні роботи. Зазвичай усі бюджетні організації включають вартість матеріалів у загальну ціну підряду: так простіше і замовнику, і виконавцю. Цей же крок виглядав нестандартно і дивно.



У відповіді на запит ДБР у Полтаві пояснило, що договори на постачання вікон, ролетів, плитки, плінтусів і сходинок уклала Світлана Савченко — заступниця директора теруправління. На той час вона виконувала обов’язки директора, поки звільнений Володимир Тимошко поновлювався на посаді. Рішення ж щодо таких закупівель колегіально прийняв тендерний комітет ТУ ДБР у Полтаві, за пропозицією Дмитра Герасименка — в.о. завідувача сектору матеріально-технічного забезпечення.



Причину такого рішення нам не пояснили, але запевнили, що вартість матеріалів виключать із кошторису реставраційних робіт.



Приблизно тоді ж на фасад історичної будівлі, де розташоване ДБР, встановили кондиціонери, які зіпсували вигляд пам’ятки. Після бурхливої реакції громадськості їх прибрали, а в проекті реставрації передбачили внутрішню систему кондиціювання. За фактом монтування кондиціонерів НАБУ ініціювало розслідування.



За даними газети «ПолитАрена», у травні цього року Світлана Савченко була відсторонена від посади через службове розслідування. Разом з нею відсторонили іншого заступника директора Олександра Новікова. Внутрішнє розслідування стосовно обох ведеться нібито через призначення двох слідчих без конкурсу.




Фото: poltavaopen.com




Довідково. Теруправління ДБР у Полтаві розмістилося на вул. Соборності, 37. Ця будівля має статус пам’ятки архітектури національного значення. Її звели у 1810 році у стилі класицизму — як будинок Полтавського генерал-губернатора. Після перебудов і перепланування у 1840-х роках та після Другої світової війни там розмістили профспілки, які залишилися і за незалежної України. Після майже 20 років безхазяйності та судової тяганини щодо власності будівлю передали на баланс ДБР.



Нині реставрацію (пристосування) адмінбудівлі — пам’ятки архітектури містобудування національного значення — Губернаторського будинку з охоронним номером 577/4, оцінюють у 109 млн 187 тис. 867 грн. Ця сума включає вартість проектних робіт і матеріалів та самі ремонтні роботи. Втім, коли розпочнуться роботи достеменно невідомо.



Якщо ДБР не змінить розподіл витрат, то початку реставрації можна не чекати і цього року. Це потягне за собою необхідність коригування проекту через зміну цін на матеріали, зарплату тощо. У свою чергу, це збільшить загальний кошторис, а працівники ДБР проведуть чергове літо без кондиціонування старих приміщень та зиму — без нових вікон.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?