Авторизация

Вісті з Полтави - Офіційне звернення АТ «Полтавагаз»


Вісті з Полтави - Офіційне звернення АТ «Полтавагаз»

Голові Полтавської обласної державної адміністрації Синєгубову О.В.
Прокурору Полтавської області Голинському Я.О.
Начальнику Головного управління національної поліції в Полтавській області Вигівському І.М.
Начальнику Управління Держпраці у Полтавській області Щербаку С.Л.
Начальнику Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Салогубу В.А.
Секретарю Полтавської міської ради Шамоті О.С.
Завідувачці сектору НКРЕКП у Полтавській області Мазуці Г.П.



Про критичний стан газових мереж у полтавських будинках м.Полтава, що знаходяться на обслуговуванні ЖЕО № 2



Акціонерне товариство «Полтавагаз» глибоко стурбоване ситуацією, що вже багато років загрожує безпеці здоров’я та життя полтавців. Газопроводи житлових будинків знаходяться у неналежному стані, зокрема через корозійні процеси та інші процеси руйнування, котрі виникають з часом експлуатації. Їх причина — недбале утримання систем газопостачання власниками та балансоутримувачами, адже вони не бажають брати на себе визначені законодавством України зобов’язання. Саме тому на сьогоднішній день система газопостачання майже двох тисяч полтавських будинків не обслуговується. Але ж наголошуємо, що постійний нагляд та вчасний ремонт вкрай необхідні для безпечного та безаварійного функціонування газових мереж.



На балансі КП «ЖЕО № 2» м. Полтави близько 1700 багатоквартирних житлових будинків. Станом на сьогодні їх технічне обслуговування не забезпечено, крім 10-и будинків, на які укладені договори на технічне обслуговування.



Взаємовідносини оператора газорозподільних систем (ГРМ), яким є АТ «Полтавагаз», із суб’єктами ринку природного газу визначаються Кодексом газорозподільних систем (далі Кодекс ГРМ), затвердженим Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України від 06.11.2015 р. за № 1379/27824. Постанова прийнята на виконання вимог Закону України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 р. № 329-VII. Цей Кодекс визначає також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем, зокрема умови забезпечення надійної і безпечної експлуатації газорозподільних систем.



Згідно з п.2 глави 1 розділу ІІІ Кодексу ГРМ взаємовідносини між їх власником (балансоутримувачем, управителем) і Оператором ГРМ здійснюються виключно на умовах договору на експлуатацію складових газорозподільної системи за формою, визначеною у додатку 3 до цього Кодексу.



Згідно п.3 глави 5 розділу ІІІ Кодексу ГРМ власники газових мереж, у тому числі побутові споживачі та власники внутрішньобудинкових систем газопостачання (балансоутримувачі, управителі ), які згідно з актом розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством, зокрема Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 р. за № 674/27119 (далі — ПБСГ), або укладають із суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання таких робіт.



Згідно п.3.3. розділу ІІІ ПБСГ власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами, а згідно п.1.14 розділу V ПБСГ власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен стежити за станом будинкового ввідного газопроводу та його кріпленням, фарбувати зазначений газопровід не рідше ніж один раз на 5 років.



Крім того, згідно з розділом ІІІ Кодексу ГРМ власники (балансоутримувачі, управителі, інші особи), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки (незалежно від того, є вони споживачами природного газу чи ні), укладають з Оператором ГРМ, до об’єктів газорозподільної системи якого підключені зазначені будинки/гуртожитки, акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньобудинкових систем газопостачання.



Розділом V п.5.4 ПБСГ встановлено, що умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.



Відповідно до рішення двадцятої сесії Полтавської міської ради шостого скликання від 16.03.2012 р. «Про питання житлово-експлуатаційних підприємств Полтавської міської ради» балансоутримувачем житлових будинків комунальної власності територіальної громади м.Полтави визначено КП «ЖЕО № 2».



З 2015 року АТ «Полтавагаз», як Оператор ГРМ, докладає усіх можливих зусиль для забезпечення виконання законодавчих вимог (зокрема, Кодексу газорозподільних систем) щодо обслуговування складових будинкових газових мереж. До КП «ЖЕО № 2» неодноразово направлялися акти розмежування балансової належності газопроводів, а також пропозиції про укладення відповідних договорів. На співпрацю комунальне підприємство за 5 років не пішло, що привело до критичного стану газорозподільних систем житлових будинків. Підтвердженням цьому є постійні звернення громадян про витоки газу. Оперативно реагуючи на виклики, аварійна бригада АТ «Полтавагаз» згідно законодавству має право лише відключити аварійну ділянку газопроводу.



Після кількох років ігнорування комунальним підприємством законодавчих вимог, АТ «Полтавагаз» довелося звернутися до суду. Судом підтверджено законність вимог газорозподільного підприємства і визнано діючим договір на експлуатацію складових газорозподільної системи понад тисячі полтавських багатоквартирних будинків. Попри це КП «ЖЕО № 2» продовжує ігнорувати вимоги законодавства і договору, а міська влада ніяк не сприяє скорішому вирішенню цього питання.



Фактично, на сьогоднішній день акціонерне товариство не має юридичного права обслуговувати жоден будинок, що стоїть на балансі КП «ЖЕО № 2», якщо не підписані договори на технічне обслуговування. Це унеможливлює виконання попереджувальних заходів щодо їх безаварійної експлуатації, а саме — виконання технічного огляду та при необхідності ремонтних робіт будинкових газових мереж.



Наразі ситуація така, що газопроводи у будинках, про які йде мова, можна порівняти з пороховою бочкою, а відповідальні особи граються із запальничкою поруч не звертаючи увагу ні на що. Хочемо наголосити, відповідальність за будь-які наслідки бездіяльності стосовно цієї проблеми буде лежати в першу чергу на власниках, балансоутримувачах, а також на міській владі. Небажання причетних бачити і розуміти очевидну проблему ставить під загрозу здоров’я та життя мешканців будинків з газопроводами в аварійному стані і може призвести до трагічних наслідків.



Крім того деякі політичні сили, які давно втратили довіру у полтавців намагаються використовувати ситуацію, яка склалася, у власних, корисливих, злісних цілях. Вони маніпулюють населенням, підштовхуючи до ігнорування правил безпеки. Політикани підбурюють жителів міста до протистояння законним діям АТ «Полтавагаз», тим самим підвищуючи рівень соціальної напруги. Наслідок — люди під моральним тиском, організовують масові протести, не розуміючи, що дії АТ «Полтавагаз» законні та спрямовані на збереження безпеки населення.



У зв’язку з незабезпеченням технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж та з метою недопущення аварійних ситуацій, Оператор ГРМ, згідно чинного законодавства, має право припинити розподіл газу до всіх будинків де газорозподільна система становить небезпеку для людей.



Ми прекрасно розуміємо полтавців, адже після відключення газопостачання, вони залишаються без надважливого ресурсу і як наслідок це позбавляє їх комфортного життя. Нам прикро, що ігнорування своїх обов’язків тими, хто в змозі змінити все на краще, просто примушує людей сліпо вірити нахабним маніпуляціям екс-депутатів. Але наголошуємо, що АТ «Полтавагаз» завжди діяло в інтересах захисту безпеки здоров’я та життя населення та згідно чинного законодавства. Ми відкриті до спілкування і чекаємо звернень з вирішенням критичної ситуації, яка склалася у нашому місті від тих, хто в змозі змінити її.



Закликаємо усіх адресатів негайно втрутитись. Необхідно попередити виникнення надзвичайних ситуацій у нашому місті, спричинених аварійним станом систем газорозподілу та унеможливити зухвалу бездіяльність ЖЕО № 2. А також просимо притягти до відповідальності горезвісних політиканів, які пропагують ігнорування правил безпеки та підбурюють населення до масових безпорядків. Відповідальність за наслідки несемо ми з вами.



Щиро сподіваємося на Ваше розуміння важливості проблеми і віримо, що конструктивна позиція з приводу даного питання і наша співпраця допоможуть уберегти громадян від біди.



Голова правління ПАТ «Полтавагаз» Ростислав ГРИНЧАК

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?