Авторизация

Вісті з Полтави - Олексій Чепурко не вірить у те, що КП «ЖЕО № 2» стане конкурентоспроможною управлінською компанією


Вісті з Полтави - Олексій Чепурко не вірить у те, що КП «ЖЕО № 2» стане конкурентоспроможною управлінською компанією

Місто оголосить конкурс на управлінські компанії, які обслуговуватимуть будинки, де не створять ОСББ. Щодо «ЖЕО № 2», то заступник міського голови повідомив, що у 2020 році місто вже не компенсуватиме КП податок на прибуток — з балансу підприємства вже зняли сотні полтавських багатоповерхівок


У продовженні інтерв’ю із заступником міського голови Олексієм Чепурком — проблеми із створенням ОСББ та майбутнє КП «ЖЕО № 2». Поки що це підприємство продовжуватиме надавати послуги у звичному режимі.



Майбутнє КП «ЖЕО № 2»



— Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до 1 травня усі співвласники багатоквартирних будинків мають визначитися: вони створюють ОСББ чи чекають управлінську компанію. Очевидно, що будинків з ОСББ буде меншість. Знайти управлінську компанію має місто. Які плани у міста?



— Не факт, що ОСББ буде меншість. Потрібно оголошувати конкурс, що потягне за собою збільшення кількості послуг та відповідно вартості. Я дуже сподіваюсь на розвиток програми ОСББ і на те, що люди зрозуміють — це їх власність і їх відповідальність. Оці всі заяви від команди сніговиків, що ми повинні спочатку все відремонтувати, то це абсолютна маніпуляція. Коли я був ще перший раз заступником, то що, багато будинків відремонтували?



— КП «ЖЕО № 2» буде перетворено на велику управлінську компанію? Якщо так, то який спектр послуг буде надаватися? На скільки збільшиться тариф та чи взагалі збільшуватиметься?



— Є типовий договір, який зараз затверджується Кабміном. Один із варіантів — це 14 обов’язкових послуг. Чи буде із цього КП велика управлінська компанія — не знаю, час покаже. Особисто я не вірю в те, що «ЖЕО № 2» стане конкурентоспроможною компанією. Що стосується того, яким буде тариф, то я назву цифру, прочитають статтю, і скажуть, що Чепурко сказав, що буде не 3, а 6 грн за метр, і що він негідник. Тому не хочу.



— Чи є у міста перелік компанії, які вже бажають отримати будинки в управління?



— Коли оголосимо конкурс, тоді і будемо про це говорити.



— Станом на січень полтавці заборгували «ЖЕО № 2» 38 млн грн за отримані послуги. Місто має дієві механізми отримання цих коштів?



— Усі позови — в судах. І наші юристи із цим постійно працюють. Інших механізмів — немає.



— Двірникам ЖЕО купили обіцяні нові ручні снігоприбирачі?



— У 2019 році ми купляли їх. Зараз подивимось. Днями їх використовували, однак сніг мокрий, недостатньо ефективно.



— Скільки двірників потрібно місто і скільки є в реальності?



— Менше 300. Однак все залежить від того, які ми цілі ставимо. Тому і 500 буде мало.



— Міська рада прибрала усі будинки з балансу ЖЕО? Місто ще компенсуватиме кошти «ЖЕО № 2» для оплати податку на прибуток чи це питання вже вирішене?



— За останній квартал 2019 року ще виплатимо. А потім, сподіваюсь, вже не виплачуватимемо.



Програма підтримки ОСББ



— Скільки вже заявок від ОСББ в рамках програми підтримки отримала Полтавська міська рада?



— Ще не отримували. Ми ще опрацьовуватимемо програму розвитку ОСББ, провели не одну нараду із головами ОСББ. Вийшли на остаточну редакцію, на сесії депутати мають підтримати її. Тоді вже почнемо приймати заявки. Скажу, що вже є об’єднання, які хочуть взяти участь.



— Скільком ОСББ цього року міська влада допоможе в рамках програми? Як саме? За яким принципом обирають учасників? Чи є черговість?



— В залежності від кількості заявок. Поки виділено 40 млн грн. Ми готові до цього. Про інше — говорити зарано.



— За чиї кошти робитимуть проекти робіт?



— На останній зустрічі із головами ОСББ вирішили, що проекти робитимуться за кошти ОСББ, щоб не говорили, що ми робимо проекти, а потім їх не реалізовуємо.



— Що потрібно зробити, щоб стати учасником програми підтримки ОСББ в 2020 році?



— Провести збори, визначитись із об’ємом робіт, виготовити проект, звернутись до нас.



— Скільки всього в Полтаві ОСББ? На сайті УЖКГ, на який витратили 12 тис. грн, навіть цієї інформації в актуальном стані немає.



— Зареєстровано більше 400, але діючих — менше. Цей процес змінюється, кожного дня надходять нові заявки, сподіваюсь, що Програма розвитку збільшить їх кількість. Щодо сайту, то оголосимо конкурс, маємо надію, що спеціальна людина вестиме його.



Скандал між головами ОСББ на виконкомі: що пішло не так? Можливо, новий орган тільки перерозподілятиме кошти між «своїми» під вибори?



— Рада голів ОСБ жодним чином не впливатиме на перелік ОСББ, яким буде надаватись допомога. А щодо Сергія Машковського, який про це говорив, то він й досі не прийняв в управління свій будинок, щоб ви зрозуміли.



(Завершення інтерв’ю — у наступних публікаціях)


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка