Авторизация

Вісті з Полтави - Офіс Генпрокурора не зміг перевести розгляд справи корупції в судовій адміністрації Полтавщини з Октябрського райсуду


Вісті з Полтави - Офіс Генпрокурора не зміг перевести розгляд справи корупції в судовій адміністрації Полтавщини з Октябрського райсуду

Октябрський райсуд Полтави продовжить розгляд справи Віталія Федька

Офіс Генерального прокурора спробував вивести справу заступника голови теруправління ДСА Віталія Федька з полтавських судів. Октябрський райсуд Полтави залишив її у себе


В Октябрському райсуді Полтави розглядається справа заступника начальника Теруправління Державної судової адміністрації України в Полтавській області Віталія Федька. Посадовця обвинувачують в отриманні хабара на суму 248 тисяч гривень.



31 січня 2020 року до суду надійшла заява від прокурора Офісу Генерального прокурора Олени Швидкої. Вона попрохала про відвід судді Анатолія Савченка від участі у кримінальному провадженні.



Свою заяву прокурор обґрунтовувала тим, що посада заступника начальника теруправління ДСА унеможливлює неупередженого розгляду Октябрським райсудом кримінальної справи Федька. Якщо Федька буде судити Савченко, то існує реальна загроза незаконного впливу на учасників судового розгляду, зокрема, і на сам суд. Для об’єктивного розгляду повинен бути інший суддя.



Захисники підозрюваного Олександр Ковжога і Григорій Фелоненко виступили проти задоволення заяви прокурора. Свою позицію вони пояснили тим, що незалежність і недоторканість судді гарантується Конституцією і законами України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.



Участь судді в кримінальному провадженні унеможливлюється, якщо він є: заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім’ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Або суддя брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник. Або він особисто, його близькі родичі чи члени його сім’ї зацікавлені в результатах провадження.



Оскільки в Анатолія Савченка немає вище перерахованих причин, підстав для його відводу немає. Хоча до останнього пункту є питання.



Ковжога і Фелоненко вказали, що якщо слідувати мотивам прокурора, то довелося б відвести понад 100 суддів у Полтавській області.



Суддя Віталій Микитенко прийняв рішення відмовити прокурору у відводі судді Анатолія Савченка. Тож справу Віталія Федька надалі продовжить розглядати Октябрський райсуд Полтави.



Раніше про свій самовідвід по справі заявила суддя Тетяна Січиокно.






Нагадаємо, посадовця затримали 14 січня у його службовому кабінеті. Віталія Федька підозрюють у тому, що він налагодив механізм одержання неправомірної вигоди від місцевих підприємців за безперешкодне здійснення господарської діяльності. Вартість «послуг» зловмисника становила 15% від загальної суми укладених договорів з ремонту приміщень судів.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка