Авторизация

Вісті з Полтави - «Версаль» можуть закрити — місто розірвало договір з підприємцями на оренду нічного клубу


Вісті з Полтави - «Версаль» можуть закрити — місто розірвало договір з підприємцями на оренду нічного клубу

Полтавська міськрада розірвала договори із ТОВ «Старнайт» на оренду приміщень колишнього кінотеатру ім. Котляревського. Виконавча служба має «виселити» з історичної будівлі «Версаль» та інші заклади


Схоже в новому 2020 році влада Полтави хоче «дотиснути» і забрати з оренди у ТОВ «Старнайт» історичний будинок Дворянського зібрання. На руках у міської ради є три судових рішення і три розірваних договори, тепер справа за судовими виконавцями. Якщо вони виконають свою роботу, в центрі міста закриються «Версаль» і інші заклади, які знаходяться в будівлі. Орендар буде відстоювати свою правоту до останнього і з часом побачимо чим цей конфлікт завершиться.



Освіжимо пам’ять і нагадаємо, чому місто хоче повернути з оренди будівлю.



Нічний клуб замість кінотеатру



Читачі «Полтавщини» ще пам’ятають, як купляли білети на фільми в кінотеатрі ім. І.П. Котляревського. Крім кіно у колишній будівлі Дворянських зібрань було казино та офіси.



В січні 2013 року історичну будівлю передали в оренду ТОВ «Старнайт». Мером був тоді Олександр Мамай.



Частину історичної будівлі змінили під нічний клуб. На другому поверсі будинку почали зносити опорні стіни. Облаштували систему вентиляції, замінили вікна і зробили косметичний ремонт. За словами підприємців на покращення будівлі вони витратили понад 10 млн гривень.



Кіноафіші американських блокбастерів замінили на плакати вечірок. Так у Полтаві відкрився нічний клуб «Версаль».



Влітку 2013 року до історичної будівлі добудували крило під виглядом літнього майданчика. Там відкрилася «Терраса — Территория мяса».



Війна в суді



Сьогодні можна сказати, що підприємці пішли на авантюру, коли почали будувати нічний клуб. Коли полтавці й гості міста насолоджувалися відпочинком і новими знайомствами у «Версалі», в судах точилася запекла боротьба. Ми нарахували, що протягом 5 років було 30 різних судових справ щодо будівлі, а це сотні судових засідань.



Одним з перших подав до суду нардеп Сергій Каплін. Він тоді позивався до Полтавської міськради з вимогою скасувати рішення про передачу в оренду історичної будівлі кінотеатру ім. Котляревського. Звернемо увагу, що тоді міська рада була на стороні підприємців. Співвласники ТОВ «Старнайт»: Олександр Калуцький та Сергій Гонтовий, в цей рядок можна вписати і їх бізнес-партнера ФОП Дмитро Собакар.



Боротьба йшла 4 роки й Верховний суд визнав незаконними перебудову та оренду будівлі. Однак, це рішення ні на що не вплинуло. Тому нам цікаві інші судові засідання.



У вересні 2018 року нова коаліція скинула з мерського крісла Олександра Мамая. Нова влада оголосила боротьбу із незаконними МАФами та колишніми «договорняками» підприємців з мером. Під цю заяву потрапив якраз бізнес Калуцького і його бізнес-партнерів.



Існує три договори оренди згідно з якими ТОВ «Старнайт» користується будівлею колишнього кінотеатру.




Інформація управління майном комунальної власності міста

В кінці 2018 і на початку 2019 року Управління майном міської ради подало позов до суду окремо по кожному з цих договорів. Місто просило розірвати договір та аргументувало свій позов двома причинами.


ТОВ «Старнайт» не заплатило оренду за 3 місяці;
ТОВ «Старнайт» порушило правила пожежної безпеки.

Зауважимо, що після подачі позову, підприємство розрахувалося з боргами. Також суди перших інстанцій вагалися чи вважати порушення правил пожежної безпеки суттєвою підставою для розірвання договору.



В результаті є три рішення суду про розірвання договорів і вони вже вступили в законну силу.


№ 1 від 26.12.2012 (247 м², кафе, танцпол);
№ 2 від 01.01.2014 (978 м², кафе, танцпол)
№ 3 від 09.09.2015 (709 м², непродовольчі товари, лотерейні білети, кафетерій, закусочні, громадську вбиральню)

По двом останнім договорам місто могло просто дочекатися закінчення оренди й не продовжили їх. Однак, вирішили через суд розірвати договори раніше. Договір оренди № 1 мав закінчитися в кінці 2021 року. Його місто розірвало в кінці 2019 року.




Іван Сватенко

Заступник мера Іван Сватенко говорить, що є судові накази щодо повернення ТОВ «Старнайт» будівлі й наразі «м’яч» на полі виконавчої служби, яка не доповідає виконкому про стан справ. По першому договору документи із суду ще не надійшли з Києва до Полтави. Після їх надходження виконком також буде забирати своє майно через виконавчу службу.



Орендар ТОВ «Старнайт» боргів не має, він продовжує сплачувати місячні орендні ставки. За словами Сватенка, можливо, на це підприємці й розраховують. Для посилення тиску на орендаря, який не виконує рішення судів, управління комунального майна звернеться до суду, щоб нараховувалася пеня у розмірі, який вдвічі перевищує розмір орендної ставки.



Підприємці не збираються виїжджати



Керівник ГО «Підприємці Полтавщини» Євген Дикань повідомив, що орендарі не збираються покидати приміщення. Будуть знову подавати позови в суд, влаштовувати акції протесту, чи шукати інші можливі методи. А якщо вони й виїдуть, то вивезуть все із собою все що вони робили: заміна вікон, ремонтування стін, дах та інше.




Євген Дикань

— Якщо наша міська влада бачить, що нам треба розвалити повністю історичні будівлі, то вони до цього ідуть. Але підприємці Полтавщини завжди платили податки, працювали законно. Підприємці займаються будівлею, зробили там вентиляцію, воду, опалення. Витратили на це десятки мільйонів гривень. Якщо міська влада в обличчі Сватенка хоче, щоб у нас був другий Кадетський корпус, то так воно і буде. — повідомив Євген Дикань.



«Полтавщина» зателефонувала адміністратору «Версаль». Нічний клуб приймає замовлення на оренду столиків на весну та будь-які інші дати.



Заступник міського голови Іван Сватенко повідомив, що будівля після звільнення пустувати не буде:



— Мільйон планів. Як мінімум розмістити наші комунальні служби. Варіантів пропонується безліч. Навіть якщо здавати в оренду на конкурентних умовах, вищу ніж ту, яку платить «Старнайт». Нам важливо, щоби пам’ятка архітектори не знищувалася. Оскільки вони її просто гроблять.



У будівлі крім «Версалю» є наступні заклади, які користуються приміщенням через суборенду: Turkish House, Me Coffee, Coffee, Eva, Iroom, «Терраса — Территория Мяса», «Булкин Дом», «Грамофонъ», турагенція, «Космолот» (нині без вивіски).






Що буде далі?



ТОВ «Старнайт» слід очікувати візитів судових виконавців і великі штрафи. Припустимо, що в планах Калуцького і його бізнес-партнерів дотриматися до нових місцевих виборів, які будуть восени. Можливо влада зміниться і з новою можна буде домовитися, штрафи оскаржити в суді. Якщо ж підприємство буде загнане в кут, то можуть бути серйозні конфлікти.



Ви спитаєте — а що не так із «Версалем», для чого його висиляти? Умовно поділимо людей з двома позиціями — які «за» і «проти» оренди історичної будівлі ТОВ «Старнайт». Зафіксуємо їх аргументи.



Аргументи «за». Підприємці вклали гроші в будівлю, щоби вона не розвалилася. Платять податки, дають робочі місця. Влада тисне на підприємців, причому робить це вибірково.



Аргументи «проти». Дозволи на оренду були отриманні із порушенням закону, прямою домовленістю між мером і підприємством. Історичну будівлю не можна було перебудовувати. Але в ній таки знесли декілька опорних стін, чим порушили Державні будівельні норми. «Версаль» і «Грамофонъ» — заклади із поганою репутацією, там часто трапляються бійки й навіть вбивства.



Нагадаємо, незаконна прибудова до історичної будівлі живе у суді окремим життя. Її історію ми детально описували у грудні.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?