Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавський трибунал виніс вирок затриманому на хабарі у 100 тисяч чиновнику Держекоінспекції


Вісті з Полтави - Полтавський трибунал виніс вирок затриманому на хабарі у 100 тисяч чиновнику Держекоінспекції

Вячеслав Заярський | Фото: fb.com/profile.php?id=100013005675826

У Полтаві суд призначив 25 тисяч гривень штрафу затриманому на хабарі у 100 тисяч гривень чиновнику Держекоінспекції, якому послабили інкримінований злочин


Київський райсуд Полтави виніс вирок начальнику відділу Держекоінспекції Полтавщини Вячеславу Заярському, який взяв 100 тис. грн хабара з цегельного заводу за не перешкоджання виробництву. 11 листопада суддя Ольга Логвінова затвердила його угоду з прокурором і призначила 25,5 тис. грн штрафу. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень та офіційного сайту суду.



Нагадаємо, Вячеслав Заярський з листопада 2018-го працював на посаді начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області — старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу. Він став переможцем відповідного конкурсу.



До цього 51-річний посадовець був головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції Держекоінспекції у Полтавській області. На цю посаду його також обрали за конкурсом.



Затримали Вячеслава Заярського 30 липня цього року у Києві — під час отримання 97,8 тис. грн. Гроші передавала підставна особа від правоохоронців і більшість були муляжами. Реальних коштів у пакунку було 9,6 тис. грн.












Слідчі з’ясували, що кошти екоінспектор вимагав від представника «Тарасівського цегельного заводу» (ТОВ «ТЦЗ»). За 100 тис. грн він обіцяв не блокувати роботу заводу та не підтримувати позов екоінспекції у суді до підприємства щодо незаконного видобутку, а також сприяти його подальшій діяльності. Окрім того, запевнив, що при сплаті коштів представники Держекоінспекції не ходитимуть на судові засідання.



На Вячеслава Заярського відкрили справу за ч.3 ст.368 ККУ (Одержання неправомірної вигоди службовою особою, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або поєднане з вимаганням). За цим провадженням чоловіку загрожувало від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.



Втім, поки справа дійшла до суду, її перекваліфікували, визначивши менш тяжку статтю — ч.2 ст. 369-2 ККУ (Одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди). Вона передбачає вже менше покарання — від 12,8 тис. грн до 25,5 тис. грн штрафу або від 2 до 5 років ув’язнення.



Такий хід став можливий завдяки тому, що матеріали справи доповнили одним формулюванням: Вячеслав Заярський обіцяв не самостійно допомогти цегельному заводу, а вплинути на начальника відділу правового забезпечення — юрисконсульта Держекоінспекції Центрального округу.



11 листопада Вячеслав Заярський уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Він пообіцяв визнати провину, а прокурор — наполягати на покаранні у вигляді штрафу. Документ того ж дня затвердила суддя Ольга Логвінова.



Вона визнала посадовця винним у хабарництві і призначила 25,5 тис. грн штрафу — найбільш можливе грошове покарання, передбачене статтею. Ще одним покаранням для нього можна назвати те, що у вересні цього року Заярського звільнили з посади.



Вирок набуде законної сили в середині грудня.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка