Авторизация

Вісті з Полтави - Вікторія Розга змагатиметься за посаду начальника медичного та соціального департаменту Полтавської міськради


Вісті з Полтави - Вікторія Розга змагатиметься за посаду начальника медичного та соціального департаменту Полтавської міськради

Едуард Волков, Вікторія Лоза та Тетяна Юрченко | Фото Миколи Лисогора

Потенційний претендент на посаду директора департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку коротко розповіла про проблеми у медичній галузі, над якими вона буде працювати у разі свого обрання


Триває конкурс виконкому Полтавської міськради на заміщення посади заступника начальника міського управління охорони здоров’я з реформування. Стажування вже проходить Вікторія Лоза, член команди «Рідного міста» та радник екс-міністра Уляни Супрун.



За нашою інформацію, у разі перемоги у конкурсі на посаду заступника начальника управління Вікторія Лоза буде змагатися вже за посаду директора новоствореного департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку, який складатиметься із двох управлінь: охорони здоров’я та соціального розвитку.



Сама Вікторія Лоза підтвердила, що такі амбіції вона справді має. У зв’язку із цим «Полтавщина» поставила кілька запитань потенційній претендентці щодо реалій та майбутнього медичної галузі.



— Якою є системна проблема в медичній галузі міста? Корупція?



— Вважаю, що це відсутність стратегії розвитку медичної галузі, хаотичне витрачання бюджетних коштів, відсутність пріоритетів. Наприклад, інколи витрачають кошти на ремонт, а лікарня не має необхідних медпрепаратів. Також пацієнти мають глобальну недовіру до медиків, тому займаються самолікуванням. Це зафіксовано у відповідних опитуваннях. А щодо корупції... Наприклад, є така практика, коли лікар направляє пацієнта у визначену ним аптеку.



— А сама аптека орендує певну площу на території лікарні?



— Так. І такі «договірні» аптеки потрібно прибрати.



— Щодо недовіри до медиків. Один і той же спеціаліст по-різному поводить себе в комунальному і приватному медзакладі, в яких працює. В останньому він викладається на повну, а в комунальному інколи «відбуває номер».



— Це так, але я б не сказала, що усі лікарі тільки «відбувають номер». Є люди, які мають настрій на зміни, хочуть працювати. Але багато із них не знають про медичні грантові програми, які підвищують кваліфікацію. Це, звичайно, впливає і на рівень зарплати. Але підвищення кваліфікації дозволить отримати ліцензію, це своєрідне визнання лікаря державою. З квітня 2020 року лікарні другого та третього рівнів приєднаються до програми медгарантій. Лікарні отримуватимуть гроші не з субвенції, як раніше, а в рамках фінгарантій, від Національної служби здоров’я.



— В розрізі реформ. З 1 січня 2019 року на території полтавських лікарень заборонена діяльність різноманітних «фондів». Але поки що так звані «побори» у лікарнях збереглися.



— Благодійні внески існують, вони, якщо в принципі, не є злочином. Однак існує проблема, коли лікарня повинна довести до пацієнта, що є безкоштовна послуга. Натомість пацієнту безальтернативно говорять, що потрібно заплатити, і оформлюють це як благодійність. Був колись випадок, коли заступник міського голови Світлана Нестуля та я поїхали в 4-ту лікарню — надійшли скарги на неналежне обслуговування. Був випадок — інвалід ІІ групи, а їй сказали, що за рентгензнімок потрібно заплатити. Тому із лікарями потрібно спілкуватись. Коли буде вироблена загальна стратегія, то буде і розуміння серед лікарів, буде рух вперед.



— Цього року міська рада виділила клініці «Медіон» 12 млн грн за медичну діагностику полтавців. Як оцінити таку практику і чи буде вона продовжена?



— Якщо певні послуги віддавати на аутсорсинг, то нічого поганого в цьому немає. Лікарі вже говорять, що це дозволило підвищити рівень виявлення онкозахворювань. Однак потрібно зробити аналіз — чи була необхідність в тих чи інших направленнях на МРТ та КТ, бо зайвий раз опромінювати людей категорично не можна. Інакше може виникнути бажання просто «освоїти» бюджетні кошти. Не можна просто сказати «Дайте нам 12 млн грн», без аналізу та без контролю з боку замовника.



— Вже лунає критика на вашу адресу, що у вас немає необхідної кваліфікації для того, щоб очолити департамент.



— Менеджмент — це моя спеціальність. Щодо саме медичної освіти, то управління охорони здоров’я очолить людина із фаховою, медичною освітою. Я останні 5 років досить щільно і майже щоденно працюю у сферах охорони здоров’я та соціального захисту.



— Ви ще не стали членом партії «Рідне місто»?



— Я є членом цієї команди, але партійного квитка не маю. Взагалі, мої відповіді — це моє особисте бачення, я ще не заступник начальника управління і не директор департаменту. Можливо, на початку року, коли буде відповідний конкурс, можна більш ґрунтовно говорити про проблеми в галузі та шляхи їх вирішення. А зараз це з мого боку буде не досить етично.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка