Авторизация

Вісті з Полтави - Зграя собак і загибла дівчина: що відомо на цей момент


Вісті з Полтави - Зграя собак і загибла дівчина: що відомо на цей момент

Подробиці нападу зграї собак на 25-річну полтавку: ветеринари перевірятимуть тварин, а поліція відкриє справу щодо службової недбалості


Після публікації про смерть полтавки, яку покусала зграя собак поблизу ставка на вулиці Лесі Українки, журналісти «Полтавщини» поспілкувалися з місцевими мешканцями. Люди розповіли, що це не перший випадок нападу зграї собак на перехожих на вулицях Олени Пчілки (колишня Луценка) та Лесі Українки.



Зграя собак постійно нападає на місцевих мешканців та перехожих



Валентина Гайдук розповіла, що 18 березня 2019 року ввечері на вулиці Олени Пчілки на неї напала зграя із 7 собак. Жінку сильно покусали — вона зверталася за допомогою до 1-ї міської лікарні Полтави. Там зафіксували звернення, видали довідку. Також Валентині Іванівні довелося робити щеплення протягом місяця.



Крім того, жінка розповіла, що собаки нападали на її невістку та онука, а також його однокласника. Після нападу собак безпосередньо на Валентину Гайдук, невістка жінки телефонувала до поліції та повідомила про напад. Їм порадили придбати газові балончики та ними захищатися від тварин. Поліцейські тоді зауважили, що вони в цій ситуації нічим не можуть допомогти.



Невістка Оксана Гайдук також підтвердила факт нападу зграї собак на неї. Жінку покусали влітку, але вона нікуди не зверталася. Адже коли вона телефонувала щодо нападу на свекруху, то їй порадили купити балончик. Після того, як зграя напала на Оксану, вона ходила на роботу з палкою, щоб мати змогу захистити себе.



Оксана Гайдук також зауважила, що коли зграя напала на неї, їй допоміг сторож, який працює на розташованому поруч підприємстві. Чоловік вийшов із вилами та розігнав собак.



Також зграя нападала на сина та доньку Анни Білоусової. Ці випадки трапилися на вулиці Олени Пчілки. На доньку Анни собаки напали близько трьох років тому, а на сина — у травні цього року. Після нападу дівчинка досі заїкається.



Жінка розповіла, що син повертався зі школи, його оточили собаки, почали лаяти та кусати. Хлопчику пощастило, адже у нього були джинси з підкладкою. Вони захистили ноги дитини. Тварини прокусили одяг, але на нозі у хлопчика залишилися лише синці від укусів. Його врятував чоловік, який вийшов із розташованого поруч будинку та розігнав тварин.



Анна Білоусова пояснила, що коли собаки напали на її доньку, вона зверталася до зоозахисників. Жінка хотіла, щоб собак забрали у якісь притулки або на пункт перетримки. На деякий час тварини з вулиць зникли, але потім з’явилися знову.



Усі потерпілі зауважили, що собаки, які нападають на людей, мешкають на дачних ділянках на перехресті вулиць Олени Пчілки та Лесі Українки, вони чіповані (тобто стерилізовані та щеплені). Власники дач приїздять рідко — в основному влітку. Вони щось вирощують на ділянках, а восени, зимою та навесні тварини залишаються самі. Їх ніхто не годує і ніхто за ними не доглядає, тому вони збираються у зграю та самі шукають їжу.




Усі потерпілі зауважили, що собаки, які нападають на людей, мешкають на дачних ділянках на перехресті вулиць Олени Пчілки та Лесі Українки

Ще в однієї постраждалої Галини Піпік ця ж зграя загризла собаку. Хатній улюбленець жінки проліз під огорожею на дачну ділянку і там на нього напали собаки. Власники не встигли нічого зробити — лише почули скавучання.



— Десь у серпні ми випустили свого собаку побігати, а він забіг на дачні ділянки. Там його і розірвали ті собаки, — розповіла Галина Піпік.



У 2017 році донька Галини також постраждала від цієї зграї. Жінка ввечері йшла з вулиці Лесі Українки на вулицю Олени Пчілки і собаки напали на неї. Вона побігла до районного відділу поліції, якій розташований поруч — кричала про допомогу, але звідти ніхто не вийшов. Потерпіла впала, а собаки кусали її за ноги. Жінку врятував автомобіль, який проїжджав поруч і світлом фар налякав тварин.



Донька Галини Піпик зверталася до правоохоронців та писала звернення до поліції, але ніякої реакції не було. Галина також розповіла, що біля цих дачних ділянок зграя розірвала вівчарку, яка охороняла ділянку. Тварина була прив’язана і не змогла захиститися від нападу.



Реакція відділу регулювання чисельності безпритульних тварин



Працівниця відділу регулювання чисельності безпритульних тварин КАТП-1628 Наталія Мамай розповіла, що за словами місцевих мешканців, собаки, які напали на загиблу дівчину — це домашні тварини. Їх власники випускають на двір після 17-ї години вечора. Щодо собак, які мешкають на дачних ділянках, то жінка пояснила, що там мешкає три собаки — вони вакциновані, стерилізовані та чіповані.



— На 25-річну дівчину напали зовсім інші собаки. Після 17-18-ї годин вечора ловці будуть виїжджати та забирати цих тварин, — пояснила Наталія Мамай — Місцеві мешканці говорять, що вдень цієї зграї на вулицях немає. Співробітники відділу будуть відловлювати тварин ввечері та відправлятимуть на карантин у ветеринарну клініку. 12-14 днів спостерігатимуть за тваринами у клініці, а потім ветеринари вирішуватимуть — що робити з цими тваринами, якщо вони хворіють на сказ.



Але Наталія Мамай зауважила, що це ті собаки, яких місцеві мешканці самі випускають у темну пору доби, щоб вони відганяли алкоголіків та безхатченків. Щоб з’ясувати, як насправді все відбувається — ловці протягом тижня будуть виїжджати на місце та ловити цих тварин. У понеділок, 14 жовтня, працівники опитували місцевих мешканців та спостерігали за місцевістю — вдень собак там не було.



Також Наталія Мамай зазначила, що раніше звернень щодо нападів тварин з вулиці Лесі Українки не було.



Реакція правоохоронців



Прес-офіцер Нацполіції Полтавщини Поліна Ларіна розповіла, що наразі відкрито кримінальне провадження за фактом службової недбалості (ст. 367 ККУ). Буде проводитися розслідування, яке має встановити винних у загибелі дівчини. Адже місцеві мешканці неодноразово зверталися зі скаргами на собак, які на них нападали.



Крім того, за словами Поліни Ларіної, влітку було звернення від жінки, у якої зграя собак покусала дитину. Також буде перевірятися й інша інформація щодо звернень громадян.




Дівчину до лікарні доправили лише в спідній білизні




Щодо загиблої дівчини, то до лікарні її доправили лише в спідній білизні. Речниця патрульної поліції Полтавщини Катерина Григоренко повідомила, що слідчі знайшли рештки її одягу та вилучили. На момент приїзду патрульних потерпіла була майже без одягу.



За інформацією телеканалу «Центральний», черговий хірург Полтавської клінічної лікарні № 2 Роман Ростовський повідомив, що рани у потерпілої виявилися несумісними з життям. Тобто жінка померла саме від укусів тварин, а не від переохолодження.



Наразі поліції відомо, що батьків у загиблої не було — тільки бабуся, яка мешкає в Полтаві. Дівчина була заміжня, бо змінювала прізвище та, ймовірно, жила в тому ж районі, де стався напад. Також вона зловживала алкоголем.



Нагадаємо, що на дівчину напало 7 собак, вони поводили себе дуже агресивно та нападали на працівників поліції, які приїхали за викликом. Аби захистити життя потерпілої, відбити напад та відігнати розлючену зграю, інспекторам довелося застосувати сльозогінний газ.


Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка