Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві офіційно відкрили фонтан за мільйон доларів(фото)


Вісті з Полтави - У Полтаві офіційно відкрили фонтан за мільйон доларів(фото)

Фонтан «Єдність» у Полтаві

В парку Незалежності відкрили фонтан загальна кошторисна вартість якого складає 27,9 млн грн


Сьогодні о 13-й годині біля стадіону «Ворскла» офіційно відкрили реконструйований фонтан. Водяна споруда отримала назву «Єдність», а її будівництво коштувало близько мільйона доларів.






Полтавці могли побачити, як здіймаються в небо струмені прохолодної води, розпиляються в повітрі тисячами краплинок і падають у гранітну чашу. Днем потоки води сяють променями сонця, а вночі вони будуть освітлюватися різнокольоровими вогнями. Як виглядає фонтан вночі ми бачили під час пробного запуску.




Робота фонтану вночі | Фото: sengroup.com.ua

На відкриття нової візитівки міста прийшли полтавці родинами та з дітьми. Після запуску фонтану люди робили селфі й раділи. Духовий оркестр супроводжував подію хітом Deep Purple «Smoke on the Water». Посилання на «дим над водою» натякало на водяний пил, а рядки «Fire in the sky» — на яскраві вогні фонтану.


















Фонтан буде працювати цілодобово до середини жовтня. На зиму його закриють і знову відкриють вже наступної весни.



Захоплюватися чи критикувати



Думки полтавців щодо споруди неоднозначні. Хтось захоплюється новим фонтаном, а хтось говорить, що раніше було краще та і мільйон доларів треба було витратити на інше.



Збудований фонтан не такий як на ескізах, що показав проектант на початку року. Розберемо деякі елементи.






Комета. «Полтавагропроект» зберіг існуючу форму фонтана, замінивши бетон, який був облицьований гранітною плиткою, великими монолітними гранітними блоками. У центральній частині фонтана мала розміститися бронзова скульптура комети. Вночі струмені води та світла мали створити ілюзію комети, яка летить. В результаті, шар в центрі фонтану більше нагадує клубок, на якому висять лелеки.




На ескізі комета


В реальності — клубок з лелеками

Гранітні блоки. На проекті монолітні гранітні блоки фонтану закругленої форми й глянцевого типу. В результаті блоки матового типу і з прямими кутами.






Немає лавок і клумб. На проекті навколо фонтану були лавки й клумби. Проектант розповів, що вирішили від них відмовитися, бо не вистачило коштів. Секретар міськради Олександр Шамота пояснив, що лавки й клумби були частиною комплексної реконструкції парку.






Фонтан за мільйон у занедбаному парку. Розкішний фонтан стоїть посеред парку, який вимагає ремонту. Олександр Шамота пояснив, що депутати вирішать, на які парки виділяти кошти в наступному році. Крім парку Незалежності, в планах реконструкція вулиці Соборності, парку Перемога. Депутати ще будуть визначатися, що головніше.






Питання яке найчастіше задають — чи коштує фонтан мільйон доларів? Поліція навіть запідозрила чиновників у розкраданні коштів і відкрила провадження.






Загальна кошторисна вартість проекту складає 27,9 млн грн. ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СЕН», яка виконувала безпосередньо будівельні роботи, на сьогодні вже отримала 20 млн грн.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка