Авторизация

Вісті з Полтави - Оновлений проект формування територій махин Полтавщини: до Полтави можуть приєднати лише Ковалівку


Вісті з Полтави - Оновлений проект формування територій махин Полтавщини: до Полтави можуть приєднати лише Ковалівку

Оновлений проект формування територій громад: Супрунівку об’єднають з Гожулами, Полтаву з Ковалівкою

На відміну від попереднього плану до Полтавської громади не будуть приєднуватись Супрунівка та Гожули, які сформують власну громаду. Поза планом не приєднуватиметься до Полтави і Ковалівка


Опубліковано проект рішення Полтавської облради «Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області». Проект передбачає зміни до Перспективного плану від 21 грудня 2018 року, зміни до якого 19 червня затвердив Уряд.



Тобто, обласна рада коригує план, щоб винести його на нове затвердження Урядом. Повний перелік територіальних громад із змінами можна переглянути тут.



Зокрема, на відміну від червневих правок зазнала змін Полтавська територіальна громада. Якщо раніше, до обласного центру пропонувалося приєднати Гожулівську, Ковалівську та Супрунівську сільради, то наразі тільки Ковалівську. Так, до Полтави (станом на 1 січня 2019 року 288 тисяч мешканців) приєднується Ковалівська сільрада (5165 мешканців). Розрахунковий бюджет цієї громади складатиме більше 3 млрд 264 млн грн.






Проект передбачає, що Гожули увійдуть до Супрунівської громади. Нова громада складалась б із Супрунівської сільради (5831 мешканець) та Гожулівської (4068 мешканців). Розрахунковий бюджет цієї громади може скласти більше 40 млн грн.






Хоча нардеп 8-го скликання Юрій Бублик повідомив, що громада Ковалівки має намір об’єднатися із Терешківською громадою, яка вже об’єдналась із Микільською сільрадою і налічує 8 тисяч мешканців. Для цього заплановано провести громадські слухання та прийняти рішення сесії сільради. Якщо громада не встигне, то на засіданні обласної ради громада зробить повідомлення про свої наміри. Юрій Бублик мотивує це тим, що об’єднавшись із Полтавою, громада отримає 1,5 депутата, який не зможе ефективно представляти інтереси громади. До того ж околиці Полтави не розвиваються, тому великий міський бюджет обласного центру для Ковалівки — не аргумент.



У проекті рішення облради також вказані населені пункти, які поки що не увійшли до складу жодної ОТГ. Це — Матяшівська сільрада Великобагачанського району, Верхньоланнівська сільрада Карлівського району, Кременчуцька міська рада, а також Заводська міська рада, Бодаквянська, Пісківська, Погарщинська, Токарівська сільради Лохвицького району.



Вбачається, що Полтава, як і Кременчук, таки залишаться громадами в існуючих межах.



Нагадаємо, що дедлайн добровільно-примусового формування громад (коли рішеннями «згори» об’єднають тих, хто не зміг/не захотів зробити цього протягом попередніх років) — місцеві вибори 2020 року. За планами урядовців, це будуть перші виборі, які мають пройти на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними тергромадами.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка