Авторизация

Вісті з Полтави - Октябрський райсуд Полтави відпустив під заставу в 153 тисячі педофіла, сквозь порностудію якого «пройшло» 60 дітей


Вісті з Полтави - Октябрський райсуд Полтави відпустив під заставу в 153 тисячі педофіла, сквозь порностудію якого «пройшло» 60 дітей


Суд погодився із клопотанням адвоката, який просив змінити для свого клієнта тримання під вартою на домашній арешт чи заставу, тому що організатор порностудії «раніше до відповідальності не притягався, одружений та позитивно характеризується»


5 серпня 2019 року відбулося судове засідання Октябрського райсуду Полтави під головуванням слідчого судді Алли Троцької. Суддя розглянула клопотання про пом’якшення міри запобіжного заходу від захисника підозрюваного Олега Моргуна — Романа Литовченка.



Олег Моргун — це 51-річний киянин, якого обвинуватили у злочині, який передбачений ч.5 ст. 301 КК України (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). Якщо без юридичних тонкощів, то за інформацією Юлії Квітко, із Департаменту кіберполіції Нацполіції України, киянин виготовляв, збував та розповсюджував дитяче порно. Його затримали у лютому 2019 року за заявою мешканця Полтавської області.






За її словами, після оприлюднення інформації щодо затримання Олега Моргуна, до кіберполіції надійшло ще 10 повідомлень з приводу використання дітей у зйомках порно саме цим чоловіком. При цьому, під час затримання та обшуку у зловмисника було вилучено понад 300 тис. фото та кілька тисяч відео з дитячим порно. Виготовлений контент чоловік поширював на закритих форумах у мережі, у більшості випадків — для закордонних користувачів, оскільки вони мали змогу заплатити за нього більше грошей. Так, на одному з його численних криптогаманців правоохоронці зафіксували надходження суми, що прирівнюється на сьогодні до майже $47000. У зйомках він брав участь як особисто, так і за гроші винаймав акторів.









Наразі поліції вдалось встановити, що через орендовані офіси цієї дитячої порностудії «пройшли» близько 60 дітей. Та насправді жертв може бути набагато більше, оскільки далеко не всі наважились давати свідчення.



Цікаво, що повне розслідування (з адресами, сторінками в соцмережах, номерами телефонів організаторів порностудії) провели користувачі анонімної іміджборди (форуму) Двач. І тільки заява мешканця Полтавської області від 18 лютого 2019 року зрушила це з мертвої точки. Заявник долучив флешку з усією доказовою базою, яку зібрали двачери.




Хронологія онлайн-розслідування за версією двачерів

Втім, юриспруденція — сфера, яка не має емоцій. Тому адвокат Роман Литовченко вважає, що тримання під вартою є неправомірним з огляду на те, що у даному кримінальному провадженні виконані усі необхідні слідчі дії. Тримання під вартою без визначення застави є занадто суворим запобіжним заходом, а підозрюваний не має наміру переховуватися від суду. Також адвокат доводив, що ризик впливу на свідків відсутній, а його підзахисний не має можливості перешкоджати кримінальному провадженню. Олег Моргун також не має наміру скоювати нові злочини, тим більше він раніше не судимий, до кримінальної чи адміністративної відповідальності не притягувався, позитивно характеризується, має постійне місце проживання, роботу та родину, одружений.



А сама лише тяжкість інкримінованого злочину не може бути підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, про що неодноразово вказував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини. 



Тому адвокат клопотав про зміну запобіжного заходу на домашній арешт з 21:00 до 06:00 часу доби за постійним місцем проживання та реєстрації, або визначення застави.



Прокурор та слідчий в судовому засіданні заперечували проти задоволення вказаного клопотання, зазначивши, що підозрюваний підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, тому існують ризики ухилення його від суду, продовження злочинної діяльності, а також впливу на свідків і потерпілих.



Однак суд не знайшов достатньої ваги в аргументах сторони обвинувачення, тому задовольнив клопотання сторони захисту.



Суд змінив для Олега Моргуна запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на заставу, яка становить 80 розмірів прожиткового мінімуму — 153 тис. 680 грн.



В разі внесення застави на Олега Моргуна буде покладено такі обов’язки:


прибувати до слідчого, прокурора, суду за викликом;
не відлучатися з місця проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду;
повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;
утримуватися від спілкування із свідками та потерпілими з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину;
здати на зберігання слідчому, прокурору свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Повний текст ухвали оголошено 8 серпня 2019 року.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка