Авторизация

Вісті з Полтави - Європейська підтримка ОСББ: і словом, і ділом


Вісті з Полтави - Європейська підтримка ОСББ: і словом, і ділом


Наймасштабніший проект підтримки ОСББ від ЄС/ПРООН HOUSES з листопада 2018 року почав втілюватися в Україні. І Полтавщина активно включилася у цей процес.


Енергію Валентини Таценюк відчуваєш вже з перших хвилин спілкування. У 25 років вона очолила ОСББ, у складі якого — дві 30-річні панельні дев’ятиповерхівки у центрі Кременчука. Інженер-будівельник з другою економічною освітою, вона досить швидко розібралася в ситуації. Хоча в перший рік, каже, було непросто.



— У Кременчуці досить дієва підтримка ОСББ з боку міської влади. У перший же рік, як депутати ухвалили цю програму, я запропонувала мешканцям скористатися можливістю, — розказує Валентина.



Завдяки співфінансуванню за принципом «міський бюджет + кошти мешканців» вдалося в обох будинках замінити труби холодного і гарячого водопостачання та водовідведення. Для однієї з дев’ятиповерхівок це було аж надто актуально: будинок стоїть «на плавуні», труби у підвалі лежали просто на землі і були вкриті іржею. Звідси — постійні прориви, відсутність води, вологість у самому підвалі і на нижніх поверхах та весь супутній дискомфорт для мешканців. Замінили труби на сучасні, пластикові — і про проблеми забули.




Ось у такому стані були труби водопостачання

— На чергових загальних зборах минулого року я запропонувала сусідам взяти участь у державній програмі «Теплі кредити» та за рахунок співфінансування провести у будинках заходи з енергозбереженя. Але розуміння не знайшла. Багато хто обурювався, що це страшні гроші. Казали, що я, мабуть, хочу на них заробити, — пригадує Валентина.



Утім, зима все розставила по своїх місцях. Отримавши платіжки за опалення, мешканці схопилися за голову. І вже наступні збори ОСББ на цю ж тему були конструктивніші. У підсумку, протягом літа заплановано замінити вікна на сходових клітинах на металопластикові, встановити другі двері у під’їздах та поставити три індивідуальні теплові пункти (ІТП). Так що наступне зимування для місцевих має бути і комфортнішим, і дешевшим.



Дахи, що не протікають. Прибраний двір. Замінені труби водопостачання. Ще от-от — і нові вікна та встановлені ІТП, а значить — зроблені перші кроки до ефективного енергозбереження. І все це — при тарифі 4 грн 50 коп з кожного на утримання будинку (мешканці ЖЕДівських багатоповерхівок платять 4 грн 32 коп, але того всього не мають). Звісно, не без підтримки міської влади. Але переважно — таки завдяки професіоналізму та кипучий енергії очільниці ОСББ. Не дивно, що, почувши про проект HOUSES, вона однією з перших подала заявку на участь.




Проект підтримки ОСББ

Проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень (HOUSES)» реалізується в Україні вже понад півроку й увійшов в активну фазу. Це — один із проектів у рамках великої програми EE4U («Програма підтримки енергоефективності в Україні») загальним обсягом у 102 млн грн. Основна частина коштів програми (80 млн грн.) спрямована через державний Фонд енергоефективності на заходи з термомодернізації будинків ОСББ. Гроші у рамках проекту ЄС/ПРООН HOUSES призначені для проведення тренінгів для ініціативних груп, які хочуть створити ОСББ, та навчань для вже діючих об’єднань співвласників. А також — на популяризацію та інформаційну підтримку ідеї створення ОСББ в Україні. Планується: щонайменше 2000 нових ОСББ буде створено та загалом 4000 ОСББ пройдуть навчання з ефективного управління своїми будинками.



Загалом 70% квартир у багатоквартирних будинках, де проживає приблизно 34 млн українців, є вкрай енергетично неефективні. Тож Європейська комісія ухвалила Програму підтримки енергоефективності для житлового сектору України.




Вікторія Курилко проводить навчальний семінар


Координаторка проекту Вікторія Курилко

ОСББ є однією з цільових аудиторій HOUSES так само, як й ініціативні групи по їх створенню. А також — органи місцевої влади.



Проект направлений перш за все на формування світогляду відповідального власника.



Погодьтеся, в ОСББ співвласниками можуть бути дуже різні люди: з різним вихованням, матеріальним станом, життєвим досвідом. Але в ОСББ їм доведеться навчитися домовлятися, слухати і чути один одного, об’єднуватися навколо спільної мети — зробити свій дім затишним та комфортним, досягати компромісів та приймати спільні рішення щодо управління спільним майном та розпорядженням спільними коштами. Розвиток таких навичок у пересічних громадян сприяє досягненню порозуміння та консолідації суспільства. Тобто, ОСББ — це певна «школа демократії».



— А от щодо «школи бюджетування», то почну з того, що однією з причин високого рівня корупції в нашій країні експерти називають відсутність постійних та фахових процесів громадського моніторингу використання бюджетних коштів. Здебільшого, це пояснюється досить низьким рівнем фінансової грамотності населення та навичок фінансового моніторингу суспільних коштів. Де пересічний громадянин може їх отримати? Правильно, в ОСББ. Адже саме тут співвласники повинні правильно розраховувати розмір внесків, оцінювати економічну доцільність спільних витрат, проводити ревізію фінансового стану ОСББ. До того ж, закон зобов’язує правління ОСББ періодично, публічно і в повному обсязі звітувати за кожну гривню використаних коштів. Тому співвласникам і доводиться вчитися плануванню, поводженню з кредитами та грантами, проведенню моніторингу отриманих коштів, контролю за їх ефективним використанням. Набуті навички та звичка щодо постійного та публічного громадського моніторингу використання спільних коштів дадуть можливість громадянам контролювати рух коштів міського, обласного або державного бюджету. Адже вони будуть чітко розуміти механізми бюджетоутворення та фінансового менеджменту в контексті того, що бюджети всіх рівнів — це теж їхні спільні гроші, — підкреслює координаторка проекту в Полтавській області HOUSES Вікторія Курилко.




Алгоритм створення успішного ОСББ

Її робота багатоскладова — інформаційна, просвітницька, організаційна та методологічна. У різних містах області Вікторія Курилко провела вже більше 30 тренінгів. Їх теми охоплюють практично всі аспекти роботи ОСББ, починаючи від загальних правових засад, закінчуючи внутрішніми та зовнішніми комунікаціями. Наприклад, розглядаються питання щодо складу спільного майна, обов’язків (спів)власників, форм управління багатоквартирним будинком, порядку прийняття спільних рішень загальними зборами, відносин з виконавцями комунальних послуг, місця ОСББ на ринку комунальних послуг, формування кошторису і внесків, організація бухгалтерського обліку і багато іншого.



Найважливішою особливістю пропонованих для ОСББ та ініціативних груп тренінгів є те, що вони узагальнюють багаторічний досвід практичної діяльності ОСББ, в т.ч. судових проваджень, де фігурантом чи то як позивач, чи то як відповідач виступали ОСББ.



— Можу чітко перелічити ті системні та систематичні помилки, які, на жаль, роблять голови ОСББ у своїй роботі. І я вже знаю, на що обов’язково треба звернути увагу учасників тренінгів під час розгляду тієї чи іншої теми. На які норми закону треба посилатися. Які розрахунки та приклади навести для аргументації своєї позиції, — підкреслює Вікторія Курилко.



Треба усвідомлювати, що проект HOUSES, на жаль, не буде тривати довго — він має чітко визначені часові рамки в два роки. І надзвичайно важливо, щоб після закінчення проекту працювали створені в його рамках регіональні механізми та програми підтримки та розвитку ОСББ.



— Про ефективність заходів у рамках проекту HOUSES свідчить той факт, що, наприклад, під час тренінгу на тему «Асоціація ОСББ» ми «загорілися» ідеєю створити таку асоціацію, — згадує Костянтин Березницький, голова ОСББ однієї з багатоповерхівок у центрі Полтави.




Костянтин Березницький на даху будинку, де очолює ОСББ

Він вважає, що асоціація ОСББ може стати інструментом потужного, демократичного впливу на владу.



Будинок Березницького — відносно новий, тож проблеми багатьох «старших товаришів» мешканцям не знайомі. Але є інші, вирішувати які мають всі співвласники разом. Однак, на початку в ідеї створення ОСББ були противники. Аргументували, мовляв, тариф на утримання буде вищім, ніж пропонує ЖЕО. Але, наважившись, люди не жалкують про таке рішення:



— Усі квартири у нас обладнані двоконтурними котлами, на сходових клітинах встановлені металопластикові вікна, зараз закінчили монтаж системи відеоспостереження у будинку й на подвір’ї. Домоглися встановлення знаку «Пішохідний перехід» та нанесення розмітки на перехресті неподалік. Наче це й не робота очільника ОСББ, але ж теж — на користь мешканцям. Плануємо обмежити заїзд у двір стороннім авто та прохід стороннім людям — всі ці та інші заходи значно підвищують рівень комфорту та безпеки співвласників нашого будинку.



Костянтин зареєструвався на проект HOUSES, щоб «прокачати» знання. Каже, законодавча база змінюється швидко, треба встигати реагувати.




Проект підтримки ОСББ від ЄС ПРООН HOUSES

...Кінцева мета і навчань у рамках проекту HOUSES, і поширення самої ідеї ОСББ як такої, і заходів з енергоефективності — будинок, у якому хочеться жити. І таким його не зробить ні ЖЕД «на блакитному вертольоті», ні чиновник управління ЖКГ — помахом чарівної палички. Лише самі мешканці, об’єднавшись, можуть створити для себе простір мрії та зробити свій будинок енергоефективним. Вся відповідальність — на них, але й пожинати плоди своїх зусиль — теж їм. А тому за ОСББ — майбутнє.


Єва ХМІЛЬ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка