Авторизация

Вісті з Полтави - Поліція Полтавщини отримала частковий доступ до системи відеонагляду «Безпечне місто»


Вісті з Полтави - Поліція Полтавщини отримала частковий доступ до системи відеонагляду «Безпечне місто»


Поліція отримала ключі доступу до системи відеонагляду «Безпечне місто». Камери можуть автоматично фіксувати автономери, але розпізнавання людських облич не працює


У головному управлінні поліції Полтавщини вже декілька тижнів працює система відеонагляду «Безпечне місто». В кінці травня правоохоронці отримали від міста ключі доступу. Спочатку працювали у тестовому режимі, а сьогодні за допомогою системи шукають правопорушників.



Місце, де працює оператор «Безпечного міста», називається ситуаційний центр. Він знаходиться у приміщення кол-центру 102. Як повідомляють правоохоронці, центр — режимний об’єкт, тому заходити на його територію можуть тільки поліцейські.



За робочим столом сидить один оператор. Він приймає дзвінки від оперативників і слідкує за містом. На екрані монітора — карта з позначками відеокамер, які мають іконки трьох кольорів, як і у відділі оперативного реагування міста.












«Безпечне місто» поліції має ширші функції, ніж у міста. Якщо доступ до системи у відділу оперативного реагування лише у вигляді відеопотоку, то в операторів 102 вона розпізнає номери машин, а також може об’єднувати камери по районах.



Автоматична фіксація номерів автомобілів



Система автоматично фіксує номера автомобілів, які потрапляють в об’єктив китайської камери Hikvision. Номери індексуються і заносяться в базу системи. Щоби знайти інформацію про рух авто, в пошук вводять державний номер і на екран виводиться список: фото, відео, перелік вулиць і час, де машина рухалася протягом останніх 30 діб. Інші дані про автомобіль — колір, модель або марку — камери не фіксують операційний шляхом.



Групування камер по районах



У програмі Trassir зробили вкладки з назвами районів. Декілька камер об’єднали в одну групу, для швидкого огляду місця події. Це потрібно для швидкого реагування на події. Наприклад, оператору прийшло повідомлення від оперативника — пограбування на Мотелі, чоловік одягнений в синю футболку, кепку, темні джинси. Оператор клікає по вкладці «Мотель», на екран одразу виводиться 5 камер, і він намагається за описом відстежити напрямок руху злочинця.



Розпізнавання облич людей (відсутнє)



Ця функція прописана у технічній можливості 138 камер, але у поліції вона поки не працює і не активна. Оператор сам відстежує людей. Оперативники дають орієнтування, а оператор вдивляється в монітор і шукає злочинця.



Відсутність використання такої функції пояснюється правовими нюансами. Наразі юристи шукають способи, аби у поліція могла розпізнавати обличчя і це не розцінювалося як шпіонаж.






Окремої статистики розкритих злочинів за допомогою «Безпечно міста» немає. В поліції говорять, що камери допомагають в роботі. Зокрема, у розкритті вуличних злочинів: крадіжок, бійок, хуліганства та ін. Тепер, у разі необхідності отримати відеозапис злочину, правоохоронцям не треба звертатися до охоронної фірми «Явір-2000», як це було раніше.



Працюють всі 317 камер, але періодично вони стають неактивними через відключення світла в районі. Місце знаходження серверу з відеофайлами й інші технічні деталі системи, у поліції під грифом секретності, оскільки це режимний об’єкт.



Сьогодні доступ до системи «Безпечне місто» є у таких структурах: охоронна фірма «Явір-2000», відділ оперативного реагування, служба транспортних перевезень, поліція області. Якщо якась інша служба хоче отримати доступ до системи, їй потрібно звернутися до міської ради. До системи можна й надалі додавати камери.



Вартість системи «Безпечне місто» у Полтаві



Нагадаємо, що розробка проекту та монтаж системи «Безпечне місто» вже коштували бюджету міста 19,5 млн грн. В червні був укладений договір ще на 1,44 млн грн — аби «закрити» частку камер, встановлення яких не було оплачено минулого року. Також обслуговування системи упродовж року обійдеться мінімум в 1,7 млн грн. З них 1,22 млн грн отримає охоронна компанія «Явір-2000» за догляд над камерами, ще 472 тис. грн — ТОВ «Солвер» (провайдер «Optinet») за обслуговування мережі.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка