Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавський аеропорт «протягнув» свого підрядника на тендері з реконструкції огорожі за 40 млн грн


Вісті з Полтави - Полтавський аеропорт «протягнув» свого підрядника на тендері з реконструкції огорожі за 40 млн грн

Стара огорожа навколо аеропорту «Полтава» | Кадр з відео Олександра Балкового

Полтавський аеропорт замовив реконструкцію паркану за 40 млн грн у підрядника, який виставив найвищу ціну. Компанію «протягнули», але, за контрактом, цього року вона не отримає жодної копійки.


25 червня КП «Аеропорт-Полтава» підписав договір на реконструкцію периметрової огорожі. Аби укласти контракт із потрібною замовнику фірмою, тендерному комітету довелося відхилити усі дешевші пропозиції та витратити на це 4 місяці. Через такі дії аеропорт втратив 9 млн грн можливої економії. Про це «Полтавщині» стало відомо з порталу ProZorro.



Тендерна хронологія реконструкції огорожі аеропорту



Історія зі встановленням паркану навколо аеропорту тягнеться з 2017 року. Тоді, влітку, був виготовлений проект оснащення зовнішнім сітковим панельним огородженням. Навесні 2018-го комунальне підприємство оголосило перший тендер на нього. За 2 місяці підписали договір із підрядником, але вже за тиждень його розірвали — нібито через порушення.



Друга спроба замовити роботи була уже влітку 2018 року. Орієнтовна вартість робіт зросла у 5 разів (з 8,5 млн грн до 40 млн грн), але аеропорт не отримав на це фінансування, тому торги скасували.



Після цього оновлений аеропорт «Полтава» встиг прийняти іноземних туристів, відправити та прийняти футболістів, запустити чартери та скасувати їх. Все це без належного огородження.



Тендер на реконструкцію паркану вдруге був оголошений у лютому 2019-го з очікуваною вартістю 40,2 млн грн. На нього заявилося 5 компаній із наступними пропозиціями.


Учасник
Первинна
пропозиція, грн

Остаточна
пропозиція, грн

ТОВ «Конструкт-Бетон», Львів
36 000 900
31 100 000
ТОВ «Петком-про», Київ
40 000 000
31 200 000
ТОВ «ВДД Груп», Київ
38 676 915
32 000 000
ТОВ «Гранделюкс», Київ
40 110 530
40 106 510
ТОВ «БК «Старт-Інвест», Полтава
40 161 980
40 161 980

І хоча торги провели того ж місяця, у лютому, договір із переможцем підписали тільки за 4 місяці. Аби укласти договір зі «Старт-Інвестом», замовник відхилив усі інші дешевші пропозиції решти 4-х учасників. Підрядник, ймовірно, знаючи про такий хід подій, на торгах не скинув жодної копійки. Через це, замість економії у 9 млн грн, ціна реконструкції буде на 35 тис. грн менша від очікуваної вартості.



Заради справедливості варто додати, що відхилення кількох пропозицій було цілком розумним. У цьому списку є підозрілі фірми, які також мають ознаки узгодженості.



Не кожна найдешевша пропозиція — найвигідніша



Так, наприклад, ТОВ «Петком-про», було створене наприкінці 2016 року. У травні воно змінило назву на ТОВ «Науково-дослідне підприємство «Канбекс Груп». За понад 2 роки роботи компанія не мала жодного замовлення він бюджетних організацій і не брала участь у таких торгах.



Створене у 2012-му ТОВ «ВДД Груп» досвідченіше і на сьогодні має 14 контрактів із «бюджетниками» на ремонти й утеплення приміщень та будівель на загальну суму 2 млн грн. Втім, судячи з метаданих pdf-файлів з тендерної документації (однаковий сканер) «ВДД Груп» і «Петком-про», ці фірми «заходили» разом і, скоріш за все, узгоджували дії. Початкова інформація завантажених файлів у них однакова.



Підозрілим для такого замовлення є і ТОВ «Конструкт-Бетон». Фірма вже співпрацювала із львівським аеропортом, але нічого там не будувала — тільки утилізувала сміття за 775 тис. грн. Інших замовлень на ProZorro у неї немає, хоч компанія і брала учать у ще 6 тендерах, у двох з яких її відхилили через порушення.



Переможець тендера — це взагалі окрема тема.



Чому «БК «Старт-Інвест» свій підрядник для аеропорту та колишнього губернатора




Володимир Окара та Валерій Головко

Якщо розповідати про ТОВ «БК «Старт-Інвест» і його зв’язок із аеропортом, то варто, для початку, повернутися до часу, коли фірма ще не була створена.



У 2017 році заступником гендиректора КП «Аеропорт-Полтава» з комерційних питань був Валерій Кірокосьян. Він же засідав у тендерному комітеті підприємства, коли те обирало проектанта для огорожі аеропорту.




Зв’язок між Валерієм Кірокосяном (Кірокісяном/Кірокос’яном) та Валерієм Головком

За два роки стає відомо, що приблизно тоді ж Кірокосьян отримав від тодішнього голови Полтавської ОДА Валерія Головка айфон. Цей гаджет був одним із 12-ти, придбаних на вимоги Головка та його тодішнього першого заступника Андрія Пісоцького.



За даними кримінальної справи, відкритої НАБУ, зробити цю покупку вони змусили керівника консорціуму «Алві Род» — у якості «відкату» за утримання місцевих доріг області. Після створення держпідприємства, підряд на догляд за цими дорогами віддали ТОВ «БК «Старт-Інвест».



Директор ТОВ «Полтавабудсервіс плюс» та заступник голови Асоціації «Дорожники Полтавщини» Костянтин Касай називає і «Алві Род» і «БК «Старт-Інвест» «фірмами «Рога і копита».



До речі, «Старт-Інвест» намагалися «протягнути» й під час першого тендера на огорожу для аеропорту за 40 млн грн, який врешті провалився. При цьому, судячи з даних соцмереж, директор аеропорту «Полтава» Володимир Окара нерідко буває на одних заходах у компанії із сином Валерія Головка Володимиром.




Володимир Окара та Володимир Головко


Ліворуч Володимир Окара (директор аеропорту), зверху праворуч Володимир Головко (син екс-губернатора)

Ба більше — на час, коли щойностворена «БК «Старт-Інвест» отримала замовлення, заступником голови тендерного комітету ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» був Віктор Легкіх — бізнес-партнер родини Валерія Головка. Син цієї людини, Кирило Легких, зараз захищає інтереси Головка у судах різної інстанції. Тобто можна говорити про високий рівень довіри.




Віктор Легкіх та Кирило Легких

Раніше ми вже припускали, що ТОВ «БК «Старт-Інвест» було створено штучно — суто під замовлення структур підконтрольних обласній владі. За даними Мін’юсту, фірму відкрили в один місяць зі створенням ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» — у лютому 2018-го. Є і інші факти.



Вище ми згадували про ТОВ «Петком-про», яке за 3 роки не отримало жодного бюджетного замовлення. «БК «Старт-Інвест» за рік встигло освоїти 270 млн грн із замовлень. Левова частка цих коштів — від «Агентства місцевих доріг», решта — від полтавського аеропорту. Жодних інших контрактів з іншими бюджетними установами.



Ще одним доказом того, що фірма може бути підставною є те, що за її ж даними, у неї 39 власних співробітників, але уся техніка — орендована. Звісно, це не заборонено законом, але викликає підозри, враховуючи 24 контракти на 410 млн грн за менше ніж 1,5 роки роботи.




Зведена інформація про ТОВ «БК «Старт-Інвест» | Джерело: bi.prozorro.org


ТОВ «БК «Старт-Інвест» — компанія-прокладка, яка створена під тендери у структурах, які контролюються людьми Валерія Головка

Тобто, можна припустити, що ТОВ «БК «Старт-Інвест» — повністю «свій» підрядник для аеропорту «Полтава» загалом і Валерія Головка, зокрема. Це, ймовірно, вказує і на те, що попри звільнення, він продовжує впливати на бюджетні процеси.



Окрім бажання аеропорту укласти контракт зі «своїм» підрядником, процедуру гальмували скарги учасників та перевірки аудиторів. Розберемо це детальніше.



Державні аудитори вимагали, аби тендер на реконструкцію паркану знову скасували



У квітні закупівлею аеропорту зацікавилися державні аудитори. Держаудитслужба України призначила перевірку, яка виявила порушення.



На думку фахівців, замовник вимагав від учасників документи з інформацією, яка і так є у вільному доступі, що є порушенням закону. Зокрема, мова йде про довідку щодо відсутності у компанії приводів за корупційні порушення, а також щодо відсутності процедури ліквідації компанії. Через відсутність таких довідок у ТОВ «Петком-про», його пропозицію і відхилили, в тому числі.



Окрім того, держаудитори вважають, що пропозицію ТОВ «ВДД Груп» розглядали занадто довго — понад 20 робочих днів, у порушення закону — і тому відхилили запізно.



Враховуючи, що виправити помилки аеропорт вже не міг, Держаудитслужба зобов’язала його скасувати тендер. Судячи з документів на ProZorro, вимогу проігнорували.



На дії тендерного комітету аеропорту також поскаржився львівський «Конструкт-Бетон». Ця компанія раніше вже мала справу з аеропортом у Львові — утилізувала сміття. У Полтаві ж її найдешевшу серед конкурентів пропозиції відхилили. Товариство вимагало скасувати рішення про визнання «Старт-Інвест» переможцем, але менше, ніж за місяць, забрало заяву.



У бюджеті 2019 року не передбачено коштів на новий паркан аеропорту



Отже, скарги та інші процеси лише трохи затримали підписання договору із ТОВ «БК «Старт-Інвест». Втім, це вплинуло на строки виконання робіт. За умовами контракту, замість запланованого закінчення реконструкції паркану у грудні 2019 року, підрядник має зробити все до кінця 2020-го.



За цей час компанія повинна встановити 8516 погонних метрів огорожі з колючим дротом, 2 розпашних і 3 відкатних воріт, обладнання для системи відеоспостереження, освітлення та охоронне живлення тощо.






Та найцікавіше — це фінансування. У договорі вказано, що жодного фінансування на 2019 рік по цих роботах не передбачено. Тобто, що би підрядник не робив, він отримає 0 грн. Припускаємо, що договір могли укласти «наперед» і цього року дійсно ніякої реконструкції не проводитиметься. Хоча у календарному плані зазначені роботи з демонтажу та встановлення паркану та воріт, а також придбання меблів.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?