Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві до кінця року запрацює е-квиток: виконком підписав договір на встановлення валідаторів у транспорті


Вісті з Полтави - У Полтаві до кінця року запрацює е-квиток: виконком підписав договір на встановлення валідаторів у транспорті


До кінця року у тролейбусах Полтави за проїзд можна буде заплатити банківською карткою чи смартфоном


25 червня виконавчий комітет Полтавської міськради уклав договір із дніпровським підприємством «Укр-Спец-Софт» на запровадження електронного квитка в громадському транспорті міста. Після підписання договору підприємство почне встановлювати валідатори й налаштовувати систему. Перший етап — встановлення валідаторів на тролейбуси й комунальні автобуси. Підприємство може це зробити протягом 3-4 місяців. Другий етап — встановлення пристроїв на транспорт приватних перевізників.



Система мала запрацювати ще у травні. Однак, через «юридичний нюанс» підписання договору затягнулося. Начальник відділу з питань транспортних перевезень Євгеній Якуба пояснив, що проблема полягала в зменшенні винагороди (частка, яку отримає підприємство від вартості однієї поїздки пасажира) з 10% до 9,99%. Юридично на таку дрібницю пішло багато часу.




Євгеній Якуба

Зрештою договір підписали. Вкажемо на важливі пункти з тексту документа (прим. Оператор — «Укр-Спец-Софту», Замовник — міськвиконком).



Оператор зобов’язаний:


Брати участь у розробці розкладу руху маршрутного транспорту по кожній зупинці.
Формувати різні статистичних дані й надавати їх для використання Замовнику.
Забезпечити кожному перевізники доступ до бази даних АСООП. (автоматизована система обліку оплати проїзду) щодо транспортних транзакцій.
Забезпечити доступ Замовника до даних по транзакціях.
Виготовити електронні квитки усіх необхідних видів.
Захищати персональні дані людей і використовувати інформацію про них згідно з законодавством.
Приймати скарги від пасажирів щодо роботи системи.
Подавати пропозиції Замовнику щодо зміни тарифних планів електронних квитків.
Сформувати дані про кількість перевезених пасажирів що оплатили проїзд і безоплатних.
Організувати систему автоматичного сповіщення пасажирів: аудіо/візуальне оголошення зупинок громадського транспорту. Зображення інформації про час прибуття транспорту на зупинки.
Допомогти перевізнику у випадку проблеми із користуванням валідатора. Оператор зобов’язаний забезпечити прибуття майстра протягом 60 хвилин.
Резерв валідаторів повинен становити 5% від загальної кількості.
Кожного 5-го числа Оператор готує звіт Замовнику.
Кошти від придбання квитків надходять на рахунок Оператора, який відкритий у державному банку.
Оператор кожного місяця дає інформація про кількість перевезених пасажирів, по кожному транспорту окремо.
Оператор кожного місяця проводить перерахунок коштів перевізникам.
Оператор отримує винагороду 9,99% від суми коштів отриманих з використанням АСООП.
Замовник може завчасно розірвати договір.

Договір діє 10 років. У разі коли за місяць до закінчення дії договору однією зі сторін не заявлено у письмовій формі про його розірвання, договір вважається продовженим на 5 років.




Повний текст договору

До договору мають бути написані додатки. В них повинні бути розписані технічні і юридичні нюанси роботи системи. Можливо в додатках і міститься реальна причина затягування підписання договору. Як буде працювати система, читайте у наші попередній публікації.



Договір не передбачає збільшення вартості проїзду. Однак, впровадження АСООП прямо вплине на вартість квитка. Компанія отримає винагороду в 10% від кожної поїздки. При ціні квитка у 5 грн, перевізник отримає 4 грн 50 копійок, решта піде на рахунок дніпровської компанії. Вочевидь перевізники не погодяться із втратою прибутку і проситимуть владу міста збільшити вартість проїзду. Заступник мера Олексій Чепурко пояснив, що запровадження системи не можливе без введення диференційованого тарифу.



Договір — це інвестиційна програма. Місто нічого ще не платило компанії. Зміна вартості проїзду, за логікою, повинна вплинути на строк договору. Ще коли проїзд був по 4 грн, то «Укр-Спец-Софт» порахував, що «відіб’є» витрати на запровадження валідаторів за 10 років. Якщо вартість квитка підвищиться, то фірма швидше поверне свої інвестиції й отримає прибуток.



Паралельно із впровадженням е-квитка, йде етап впровадження «Соціальної картки полтавця». Нею, окрім інших послуг, можна буде оплачувати проїзд в громадському транспорті.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка