Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві на Супрунівському промвузлі беззаконно виготовляють спирт на мільйони гривень


Вісті з Полтави - У Полтаві на Супрунівському промвузлі беззаконно виготовляють спирт на мільйони гривень


Чоловік, який перевозив 28 тонн спирту, незаконно виготовленого на Супрунівському промвузлі, уклав угоду з прокурором і відбувся штрафом


Київський райсуд Полтави виніс вирок Максиму Гірному, який незаконно перевозив 28 тонн спирту і був затриманий у Пирятині. Суддя Юрій Куліш призначив йому 85 тис. грн штрафу. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень та офіційного сайту суду.



Нагадаємо, вантажівку зі спиртом співробітники прокуратури та ГУ ДФС Полтавської області затримали 3 січня цього року. У кузові було 28 пластикових ємностей, в кожній з яких містилося по 1000 літрів етилового спирту. Фахівці оцінили його вартість у понад 7 млн грн.







Фахівці оцінили вартість вилученого спирту у 7 млн грн. Власник який заявив, що купив його за 0,5 млн грн, відбувся штрафом у 85 тис. грн

Вантажівку разом зі спиртом вилучили та відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 204 ККУ (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).



Слідчі з’ясували, що наприкінці грудня 2018 року Максим Гірний взяв вантажівку у свого знайомого. 3 січня 2019-го він завантажив до неї 28 тонн спирту, який придбав у невстановленої особи. Спирт цей виготовили на території промислової бази, розташованої в районі Супрунівського промвузла у Полтаві.






Далі вантаж відправився до Пирятина, де на перехресті доріг Пирятин — Суми та Київ — Харків, автомобіль зупинила група швидкого реагування Пирятинського відділу поліції ГУ НП в Полтавській області.



Експерти знайшли у складі вилученого спирту технічні домішки: дибутилфталат та етилові ефіри жирних кислот. Тобто таку суміш було небезпечно вживати людям.



Під час розслідування, 26 квітня, Максим Гірний уклав із прокурором Костянтином Ткаченком угоду про визнання винуватості. Відповідно до неї, підозрюваний зобов’язувався визнати провину, а прокурор — наполягати на призначенні штрафу.



Цю угоду 7 травня затвердив суддя Юрій Куліш. Судячи з тексту вироку, справа була перекваліфікована з ч.2 ст. 204 ККУ на ч.1 тієї ж статті. Тобто якщо раніше Максиму Гірному загрожувало від 3 до 5 років ув’язнення, то тепер — від 85 тис. грн до 170 тис. грн штрафу.



У якості покарання суддя обрав найменший можливий розмір штрафу — 85 тис. грн. Ще 62,8 тис. грн. Максим Гірний має сплатити на відшкодування судових витрат. Також, відповідно до угоди та кваліфікації статті, Юрій Куліш постановив знищити увесь вилучений спирт.



Вирок набуде законної сили за три тижні.




Супрунівський промвузол

Та це не головне. Цікаво те, що на одній з багатьох баз на Супрунівському промвузлі, найімовірніше, продовжують виготовляти небезпечний для вживання спирт на мільйони гривень. Втім, у матеріалах справи не зазначено, чи виділили правоохоронці в окреме провадження справу щодо діяльності цієї бази та припинення її функціонування.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка