Авторизация

Вісті з Полтави - Роздутий апарат облради — черговий приклад нахабства та марнотратства


Вісті з Полтави - Роздутий апарат облради — черговий приклад нахабства та марнотратства


Нове життя після «злочинної влади» для чиновників Полтавської обласної ради вилилося в таку жагу розкішного апаратного життя, про яке годі було й мріяти. Судіть самі.


28 квітня 2016 року була офіційно представлена нова керівниця апарату Полтавської обласної ради — Оксана Черкас. А вже 14 червня з подачі О. Черкас сесійним рішенням облради № 135 скасовується попередня структура та чисельність виконавчого апарату, яка існувала десятиліттями. Штат апарату облради збільшується з 37-и до 53-х осіб. З ’являється нова посада «заступник керівника апарату — керуючий справами виконавчого апарату обласної ради» замість просто «керуючий справами». Тобто, одна людина — О. Черкас — займає одночасно дві посади: і заступника керівника, і керуючого справами. А керувати вже є чим — адже виконавчий апарат налічує аж 53 особи.




Оксана Черкас

У той самий час в інших областях України апаратом керує «керуючий справами», посада якого за статусом нижча від заступника голови, першого заступника голови та голови обласної ради. Таким чином, в Полтавській облраді, на відміну від решти облрад країни, керівник апарату став фактично ще одним заступником голови обласної ради. І так продовжується вже 4-й рік.



Але апетити ростуть. Рішенням сесії від 14.02.2019р. № 1058 штатна чисельність виконавчого апарату облради знову збільшується. Укрупняються структурні відділи та виникають два нових: 


відділ з питань бюджету та розвитку інфраструктури,
відділ внутрішнього контролю та аудиту.

Які функціональні повноваження цих двох структур і чим планують займатися — невідомо. Взагалі, питаннями розвитку інфраструктури та бюджетними справами області займається облдержадміністрація через Департамент фінансів та Управління інфраструктури ОДА. Тож це стовідсоткове дублювання функцій ОДА, що є нелогічним і фінансово необґрунтованим, адже розширення штату виконавчого апарату передбачає збільшення фонду оплати праці, а це — кошти обласного бюджету.



В підсумку маємо таке: ще у липні 2018 року чисельність виконавчого апарату складала 53 особи, а сьогодні вже 65.



Цікаво також, що цим же рішенням сесії облради від 14.02.2019 р. (п. 2.5. и п. 2.6.) посада «заступник керівника апарату — керуючий справами виконавчого апарату обласної ради» скасована, замість неї — поновлюється законна посада «керуючого справами», а також вводиться посада «заступник керуючого справами». Тобто у О. Черкас незаконно з’являється заступник. 



Скандал саме з посадою «заступник керуючого справами» Полтавська облрада вже пережила у 2012 році, коли також незаконно прийняла рішення про введення цієї посади до структури виконавчого апарату, через що витратила зайві 400 тис грн. Про це свого часу повідомлялося у звіті Державної фінансової інспекції. 



Як зазначено у звіті ДФІ, посада заступника керуючого справами виконавчого апарату була введена відповідно до рішення обласної ради, однак всупереч ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». У грудні 2012 року облрада скоротила спірну посаду. Щоб у 2019-му, при «новій владі», поновити незаконну посаду знову!



Але зарплати стрімко зростаючого штату апарату облради — не єдина, нічим не виправдана «годівниця» з бюджету. Чиновники з сьогоднішньої каденції винаходять й інші можливості «підгодуватися» з «бюджетного корита» області.



Приклад: така собі «Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування» створена у грудні 2016 року. 




Олександр Біленький та Володимир Микійчук

Формально її співзасновниками є райради всіх районів області. З моменту створення очолював цю громадську організацію голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Нині формальний керівник асоціації — в.о. голови Микійчук Володимир Пилипович.



Фінансується ця структура (яка дуже схожа на «совкову профспілку чиновників») коштами платників податків області.



На 2019 рік по Програмі розвитку місцевого самоврядування ця асоціація отримала більше 1 млн. грн. бюджетних коштів, тоді коли у 2018-му — більш ніж 700 тис. грн. Але ніяких реальних публічних слідів діяльності цієї асоціації знайти не вдалося. На що ж витрачаються чималі гроші з обласного бюджету та бюджетів області, коли її діяльність — нуль?



По-перше, на зарплатню самому Володимиру Микійчуку — від 17 тис. грн. на місяць.



Але основні витрати цієї «кишенькової» асоціації спрямовані на оплату вояжів чиновників і депутатів, наближених до голови облради Олександра Біленького. Наприклад, голова апарату Полтавської облради Оксана Черкас і вибіркові депутати щорічно восени вже тричі їздили начебто на заходи іншої асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» (Львів, Трускавець). І ці поїздки — фактично, відпочинок (готель, харчування, переїзд) — оплачувала... асоціація!



Фактично, ця асоціація є інструментом проплати фуршетів і поїздок голови Полтавської облради і «зручних» йому людей. Тобто, це «викачка» бюджетних грошей і відпочинок за кошт платників податків.



Тому фінансовий аудит цієї структури за весь термін її існування з обговоренням цієї інформації на бюджетній комісії і одній з найближчих сесій обласної ради буде вельми доречним. Як і питання доречності фінансування й існування її взагалі.



І наостанок відзначимо таке.



Щоб зрозуміти межу нахабства окремих чиновників облради, насамперед Оксани Черкас, наведемо їх зарплати, відображені в деклараціях за 2018 рік. 






Так, керуюча справами Оксана Черкас за рік отримала 509 856 грн. доходу за основним місцем роботи. При цьому дохід першого заступника голови Полтавської облради Євгена Холода, чия посада апріорі вища за посаду Черкас, отримав 420 969 грн. Чи знає про це голова облради Олександр Біленький, річний дохід якого 533 629 грн., та сам Є. Холод? Покаже час.



Члени бюджетної комісії
СТЕПАНЕНКО Ірина,
СИДОРЕНКО Іван,
ТИМОХА Юрій,
ЛЯШКО Руслан,
СІМОНОВ Андрій,
ЩУРОВ Віктор,
МУХТАРОВ Фахраддін,
БАБАК Віталій

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка