Авторизация

Вісті з Полтави - Новий Державний стандарт початкової освіти в дії. Яка вона «Новоиспеченна українська школа» на Полтавщині


Вісті з Полтави - Новий Державний стандарт початкової освіти в дії. Яка вона «Новоиспеченна українська школа» на Полтавщині

Цьогоріч до Нової української школи пішли 15 тисяч першокласників Полтавщини

В 2018/2019 навчальному році в усіх школах країни стартувала Нова українська школа. 448,5 тисяч першокласників, з яких 15 тисяч із Полтавщини, вже півроку навчаються по-новому. Яка вона «Нова українська школа» на Полтавщині, розповіла головна освітянка області Олена Харченко.


Що таке Нова українська школа



Нова українська школа — це реформа загальної середньої освіти, яку зараз реалізовує Міністерство освіти і науки спільно з сотнями вчителів і управлінців з освіти по всій Україні. В основі концепції — освіта нових сенсів, дитиноцентризму і поваги до кожної людини. НУШ — це цікавий, практикоорієнтований, безпечний і дружній до дитини навчальний заклад. А для батьків — відкритий, чесний і націлений на співпрацю.




Олена Харченко

— Влітку педагогічна громада спільно з батьками, органами влади та депутатським корпусом усіх рівнів доклали чимало зусиль, аби започаткована Міністерством освіти і науки України реформа загальної середньої освіти — впровадження Концепції «Нова українська школа» — успішно стартувала на Полтавщині, — розповіла директорка Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.



1 вересня на Полтавщині за парти 636 закладів загальної середньої освіти сіло 132 тисячі учнів, з них 15 тисяч першокласників.



Для НУШ створили новий Стандарт освіти і нові програми



Головна ідея Нової української школи — компетентнісне навчання. Це означає, що учні не просто набувають знання, а вчаться використовувати їх на практиці.



— Завдання освітян не лише дати дітям знання, а й навчити користуватися цими знаннями, — наголосила головна освітянка області Олена Харченко.



Компетентність — це динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити професійну та/або подальшу навчальну діяльність. Тобто формується ядро знань, на яке накладатимуться уміння користуватись ними, цінності та навички, що знадобляться випускникам української школи в професійному та приватному житті.






Закон «Про освіту» заклав такі компетентності: 


вільне володіння державною мовою;
здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами;
математична компетентність;
компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій;
інноваційність;
екологічна компетентність;
інформаційно-комунікаційна компетентність;
навчання упродовж життя;
громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей;
культурна компетентність;
підприємливість та фінансова грамотність.

Як працюють за новим стандартом школи Полтавщини та про інші особливості концепції «Нова українська школа» читайте в наступних матеріалах.


ПОІППО за матеріалами Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка