Авторизация

Вісті з Полтави - У ПолтНТУ пройшов Форум «Наука майбутнього — наука молодих»


Вісті з Полтави - У ПолтНТУ пройшов Форум «Наука майбутнього — наука молодих»

У ПолтНТУ пройшов Форум «Наука майбутнього — наука молодих»

У Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка пройшов Форум молодої наукової еліти «Наука майбутнього — наука молодих». На ньому обговорили важливість залучення молоді до наукової діяльності та розвиток цього напрямку у школах міста й області.


На круглий стіл до ПолтНТУ запросили члена Наглядової ради ПолтНТУ, президента Малої академії наук України Станіслава Довгого; заступника голови Наглядової ради ПолтНТУ, керівника секретаріату Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки Вадима Стогнія; академіка Національної академії наук України, директора Інституту гідромеханіки НАН, професора Віктора Грінченка; депутата Полтавської міського ради Андрія Матковського; заступника Полтавського міського голови Людмилу Бойченко, а також директорів усіх закладів середньої освіти міста Полтава, директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів та викладачів ПолтНТУ.




Людмила Бойченко, Вадим Стогній, Андрій Матковський

— Сьогодні участь у круглому столі беруть освітяни, які власною працею створюють той потенціал, який закладає фундамент нашої держави та її майбутнього. Завдячуючи успіхам Малої академії наук ЮНЕСКО визнала Україну світовим лідером у роботі з обдарованими дітьми, лідером в галузі наукової освіти. Варто відмітити, що у Полтаві започатковано новації, метою яких є сприяння особистісному зростанню обдарованої молоді Полтавщини та створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації — головної умови конкурентного майбутнього України! — наголосив Президент Полтавського територіального відділення МАН України, голова ради ректорів закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації, ректор ПолтНТУ, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.



Мала академія наук — це спеціальна освітня система, у якій беруть участь учні 7-11 класів. Діти готують конкурсні науково-дослідницькі роботи по визначеним дисциплінам, презентують та захищають їх у кілька етапів. 



— Завдяки успіхам МАН така авторитетна організація як ЮНЕСКО, вивчаючи досвід у різних країнах, визнала Україну світовим лідером у роботі з обдарованими дітьми, лідерами в галузі наукової освіти. МАН — чи не єдина організація в Україні, яка має такий високий міжнародний статус! — додав Володимир Онищенко.



Сьогодні МАН виховує професійно-зорієнтованих, озброєних відповідним науковим, дослідницьким інструментарієм молодих людей, які вже у школі знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть до вищих навчальних закладів, чітко розуміючи, в якій науковій галузі вони хочуть працювати.




Віктор Грінченко

— У 2018 році Мала академія наук України отримала статус центру ЮНЕСКО. Це визнання успіхів нашої Академії і науково-освітнього потенціалу нашої держави. Отримання цього статусу дозволить нам значно підвищити якість роботи з творчими дітьми та надасть широкі можливості для обміну досвідом і впровадженню нових стандартів у науковій освіті, як в Україні, так і в інших регіонах світу. Восени 2018 року МАН отримала статус Академії Copernicus. Така діяльність дозволить нам сформувати потужну навчально-наукову базу, яка стане корисною наступним поколінням молодих дослідників. Це ще один вагомий крок на шляху інтеграції нашої країни у світовий науковий простір, — зауважив президент Малої академії наук України, академік НАН України Станіслав Довгий.




Станіслав Довгий

Невід’ємним компонентом ефективної діяльності МАН є співпраця шкіл із закладами вищої освіти, науковими установами та громадськими інститутами, бізнес-структурами, що сприяє успішному виконанню її головної функції — формування інтелектуального потенціалу української нації.



Цьогоріч за підтримки Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, який очолює Олена Харченко, президент Полтавського територіального відділення МАН Володимир Онищенко започаткував в структурі МАН Полтавської області новації, спрямовані на вибудову системи виявлення та підтримки талановитих дітей та молоді, метою яких є відстеження та сприяння особистісному зростанню обдарованої молоді Полтавщини, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації — головної умови конкурентного майбутнього України. Для цього вже традиційна співпраця вищої та середньої загальноосвітньої школи, яка окреслилась у таких напрямках: 


Школа в університеті.
Університет у школі.

— Метою даного проекту є можливість на день відчути себе студентом університету, побачити умови навчання, прослухати лекції з математики, іноземної мови, фізики, ознайомитися з сучасними лабораторіями, поспілкуватися зі студентським самоврядуванням та зробити правильні висновки щодо майбутнього навчання! — розповів Володимир Онищенко.



Керівництво міста звертатиме увагу на забезпечення шкіл науковим обладнанням. Поступово облаштовуватимуть класи хімії та фізики.




На Форумі

— Сьогодні перед органами місцевого самоврядуванням стоїть питання номер один — підтримка молоді. Щоб діти займалися наукою та розвивали цей напрямок у нашій державі. Ми готові виділяти кошти з місцевого бюджету на підтримку наших дітей та розробку таких чудових проектів, — стверджує депутат Полтавської міської ради Андрій Матковський.



Після Форуму в університеті відбулося нагородження переможців та призерів І етапу Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України.


ПОЦТКУМ за матеріалами Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка