Авторизация

Вісті з Полтави - Зарплати від 30 тисяч і перевантаження справами — як працює Державне бюро розслідувань у Полтаві


Вісті з Полтави - Зарплати від 30 тисяч і перевантаження справами — як працює Державне бюро розслідувань у Полтаві

Теруправління Державного бюро розслідувань у місті Полтава | Фото Дарини Синицької

Слідчі теруправління ДБР у Полтаві отримують 30 тисяч гривень зарплати і розслідують у середньому по 26 справ одночасно


Територіальне управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві почало роботу 27 листопада 2018 року. Його діяльність поширюється на 4 області: Дніпропетровську, Полтавську, Сумську та Харківську. За два місяці слідчі ДБР відкрили та отримали від інших органів 810 кримінальних проваджень. 43 з них вже закінчили та передали до суду з обвинувальними актами. Про це під час прес-конференції розповів директор теруправління Володимир Тимошко.



Переважна більшість справ стосуються військових, які самовільно залишили службу



На сьогодні слідчі теруправління ДБР у Полтаві проводять досудове розслідування у 767 кримінальних провадженнях. 82 з них ДБР зареєструвало самостійно, а 685 — отримало за підслідністю від інших органів досудового розслідування: прокуратури, військової прокуратури, поліції, СБУ тощо.



— Враховуючи, що основу підслідності ДБР складають злочини, вчинені правоохоронцями, найбільше кримінальних проваджень розслідується саме відділом з розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів та у сфері правосуддя. Нині таких проваджень 192, — розповів Володимир Тимошко.




Володимир Тимошко

За його словами, за результатами роботи теруправління, 9 осіб з-поміж тих, які не є військовослужбовцями, отримали повідомлення про підозру. Більшість скерованих до суду обвинувальних актів стосуються саме військових: 42 із 43-х. Через таку кількість проваджень, ДБР вимушене залучити усіх слідчих, не зважаючи на їх профіль.



Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба вважає, що цю проблему можна вирішити, змінивши підслідність у розслідуванні військових злочинів.



— Абсолютна більшість проваджень стосується самовільного залишення військової частини або місця служби в умовах особливого періоду. Військова прокуратура планує надалі передавати нам свої провадження. Але навіть двох місяців роботи достатньо, щоб зрозуміти, що така чисельність військових злочинів є значним навантаженням на слідчих ДБР. Сьогодні є законопроект, яким пропонується за ДБР залишити розслідування злочинів, скоєних вищим офіцерським складом. Розслідування інших злочинів — передати військовій поліції, — розповів Роман Труба під час брифінгу 29 січня.



ДБР також отримує кримінальні провадження, які інші правоохоронні органи відкрили після 27 листопада 2018-го. Є і провадження, які підслідні ДБР, але сьогодні розслідуються в інших правоохоронних органах. Останні мають рік, аби дорозслідувати їх.



Один слідчий ДБР у Полтаві у середньому веде 26 проваджень



Згідно із законодавством, до підслідності Державного бюро розслідувань належать:






Справи у Полтаві розподіляють по трьох відділах


Перший слідчий відділ веде справи службових злочинів та злочинів у сфері правосуддя;
Другий слідчий відділ веде справи злочинів у правоохоронних органах;
Третій слідчий відділ веде справи злочинів проти встановленого порядку несення служби (військові).




Загалом у трьох відділах працює 29 слідчих, які сьогодні ведуть 767 справ. 51% з них раніше не працювали у правоохоронних органах. За словами Володимира Тимошка, штат неповний. Потрібно добрати ще 13 осіб. Конкурс на ці вакантні посади вже на завершальній стадії.



Для якіснішої роботи потрібні зміни до законодавства та збільшення штату



На думку Володимира Тимошка, робота ДБР може полегшитись тоді, коли збільшиться кількість слідчих. За штатним розписом, у Полтаві має бути 114 співробітників. Зараз вирішується питання щодо збільшення цієї кількості, яке має підтримку Романа Труби.



Також у теруправлінь мають з’явитися власні представництва у кожній області. Для цього також потрібно затвердити зміни до Закону «Про ДБР». Вони дозволять більш оперативно реагувати на вчинення злочинів. Наприклад, слідчому з Полтави не потрібно буде витрачати кілька годин на дорогу до Харкова.



Наразі у теруправлінні ДБР знайшли тимчасовий вихід із ситуації. Кілька слідчих розмістили у Сумській, Харківській і Дніпропетровській областях.



Окрім того, ДБР у Полтаві не має власних оперативників. Штат передбачає два оперативних підрозділи, які поки не можуть почати роботу. Причина у тому, що Верховна Рада поки не прийняла змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань», якими передбачена посада оперуповноваженого.




Олексій Новіков, Володимир Тимошко та Світлана Савченко

— На посади призначені два начальники відділів, але фактично оперативних працівників у нас немає. Сподіваюся, найближчим часом Верховна Рада зверне увагу на Закон, який пройшов перше читання і ці недоліки будуть виправлені. Проте ми налаштовані працювати в тих умовах, які є зараз, — пояснив Володимир Тимошко.



До того часу оперативний супровід усіх проваджень здійснюють відповідні підрозділи інших правоохоронних органів: СБУ, управління внутрішньої безпеки Нацполіцїі, управління внутрішньої безпеки ДФС тощо.



Процесуальне керівництво справ ДБР веде Генпрокуратура, у якій створили відповідні підрозділи. Центральний — Департамент організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях. Цей орган має у структурі управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та інших органів досудового розслідування управління. Ті, у свою чергу, мають відділи процесуального керівництва управління, які і супроводжують територіальні підрозділи ДБР.



У кожній з 4-х підлеглих ДБР у Полтаві областей створили підрозділи процесуальних керівників. Вони напряму підпорядковуються Генпрокуратурі. Окрім того, процесуальне керівництво відповідних справ здійснює військова прокуратура. Теруправліня ДБР у Полтаві має 5 військових прокурорів: по одному на Полтавщині, Сумщині та Харківщині, і два — на Дніпропетровщині.



ДБР у Полтаві планує відремонтувати колишній будинок профспілок, придбати автомобілі та не їздити в один суд з чотирьох областей



Теруправління Державного бюро розслідувань у місті Полтава базується у будівлі колишнього будинку профспілок — на вул. Соборності, 37. За словами Володимира Тимошка, за два місяці роботи теруправління ДБР встигло закупити дещо з обладнання і зробити невеличкі ремонти.



— Виділені у 2018 році фінанси ми витратили на закупівлю меблів, слідчих валіз, комп’ютерів тощо. Поки ми придбали не все необхідне, бо через відсутність тендерного комітету мали проводити закупівлі до 199 тисяч гривень. Ми вже сформували тендерний комітет і отримали первинний кошторис. Зараз тече дах — залило все. Сподіваюся, ми це виправимо. Маю надію, цього року виділять кошти на ремонт приміщення, — пояснив директор теруправління ДБР, розташованого у Полтаві.




Теруправління ДБР у Полтаві розмістилося на вул. Соборності, 37

Також він розповів про оплату праці співробітників ДБР у Полтаві.



— Моя зарплата «чистими» складає трохи більше 45 тисяч гривень, заступників — 41 з невеликим тисяч гривень, слідчих — за 30 тисяч гривень, — сказав Володимир Тимошко.



За словами першого заступника директора ДБР у Полтаві Світлани Савченко, зарплата співробітників складається із посадового окладу та доплат за вислугу років і доступ до режиму секретності. Поки інших доплат та премій у Законі не передбачено.



Втім, частину цих виплат усі вони витрачають на поїздки. Жодного автотранспортного засобу, закріпленого за ДБР, немає. Паливо та мобільний телефон слідчі та керівники також оплачують самостійно. Центральний орган ДБР вже частково закупив автомобілі, які мають розіслати по теруправліннях. Володимир Тимошко планує розподілити частину між областями.



— Суд у нас один і слідчим з Дніпра, Сум та Харкова дуже не зручно їздити отримувати ухвали та вносити клопотання, — пояснив директор теруправління.



Наразі законодавство передбачає, що орган ДБР у Полтаві обслуговує лише Октябрський райсуд Полтави. Навантаження на цей суд велике, адже судді також обробляють справи слідчого управління ГУНП в Полтавській області, СБУ, прокуратуру тощо. Якщо ВР прийме зміни до Закону, то з’являться структурні підрозділи ДБР у Харкові, Дніпрі та Сумах. Якщо це буде зроблено, то слідчі зможуть подавати клопотання до судів на територіях своїх підрозділів. Поки ж теруправління ДБР не має претензій щодо несвоєчасності якихось рішень Октябрського райсуду.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка