Авторизация

У Полтаві розмістили тимчасову меморіальну дошку Миколі Міхновському

У Полтаві розмістили тимчасову меморіальну дошку Миколі Міхновському
У Полтаві розмістили тимчасову меморіальну дошку Миколі Міхновському

31 березня 2016 року містяни прийшли до старого будинку по вулиці Воскресенський узвіз, щоби вшанувати ідеолога українського націоналізму Миколу Міхновського.
Саме в садибі родини Русових 19 лютого 1900 року вперше прозвучав текст великої праці "Самостійна Україна". За ініціативи Полтавської міської організації ВО "Свобода" на стіні розмістили тимчасову меморіальну дошку з іменем видатного українського діяча.

"Микола Міхновський народився 31 березня 1873 року в селі Турівка Прилуцького повіту Полтавська губернії. Його батько був сільським священиком, національно свідомою людиною, нащадком старих козацьких і священицьких родів. Не боявся правити службу в церкві українською мовою. Із дитинства Микола Міхновський виховувався на Шевченковому "Кобзарі" і творах Котляревського. Микола Міхновський завжди йшов проти течії. Для нього існувала тільки власна мрія, задля якої він жив і дихав. Цю мрію він означив будучи студентом юридичного факультету Київського університету - це державна самостійність української нації", - зазначив кандидат історичних наук, доцент Віктор Ревегук.

Свободівець Ігор Скляр продекламував десять заповідей Міхновського, які стали з роками "Кодексом чести свідомого українця".

"Світочі українського націоналізму ведуть нас крізь віки. Микола Міхновський більше століття тому закликав українців на змученій московським рабством полтавській землі боронити незалежність власної держави. Саме на цьому місці, в серці духовної столиці України, лунали пророчі слова, які згодом були викарбоні кров'ю і волею визволителів рідної землі. Саме в Полтаві і саме в цій будівлі було озвучено перші ідеї українського націоналізму.

Тому будинок, де відбулася доленосна подія для сучасників і нащадків Міхновського, у 21 столітті має стояти біля вулиці, яка названа в його честь!" - наголосив голова фракції від ВО "Свобода" в Полтавській міській раді Юліан Матвійчук.

У шану Миколі Міхновському разом зі свободівцями містяни урочисто зачитали Молитву українського націоналіста та заспівали українського славня. Про це повідомляє прес-служба Полтавської обласної організації ВО "Свобода".

До речі, ініціативна група по декомунізації у Полтаві запропонувала одну з центральних вулиць міста - Леніна назвати іменем Міхновського.

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?