Авторизация

Екологічний аудит – це шлях до цивілізованої спільноти

Екологічний аудит – це шлях до цивілізованої спільноти
Екологічний аудит – це шлях до цивілізованої спільноти

Фото udau.edu.ua

Перший заступник директора Полтавської обласної благодійної організації «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» Андрій Олєйніков повідомив, що асоціація продовжує інформаційний проект „Екологія та здоров'я людини", метою якого є інформування населення міста Полтава з основними, пріоритетними еколого-медичними аспектами сьогодення.


Екологічний аудит - різновид аудиторської діяльності, що здійснюється в інтересах суб'єктів господарювання та держави з метою врахування екологічних вимог у процесі приватизації, корпоратизації об'єктів права державної власності, іншої зміни форми власності чи зміни суб'єктів права власності на об'єкти, а також для потреб екологічного страхування, оренди майна, набуття права власності на майно та земельні ділянки, створення, функціонування і сертифікації систем екологічного управління.


Термін «Екологічний аудит» виник у США в середині 70-х рр. минулого століття у зв'язку з високими показниками екологічних аварій і катастроф, а також вагомим збільшенням екологічних витрат на підприємствах хімічної промисловості. У 1980-і рр. екоаудит ввійшов у практику країн Великобританії, Нідерландів, Швеції та інших розвинутих країн Європи.


В Україні, «екологічний аудит», регулюється Законом України «Про екологічний аудит» від 24.06.2004 № 1862-IV із змінами та доповненнями.


Об'єктами екологічного аудиту є:


- майно (земельні ділянки, природні об'єкти, будівлі та споруди, машини та устаткування, тощо);


- поточні операції підприємства (виробничі, комерційні та ін.);


- система управління підприємством у надзвичайних ситуаціях;


- програми охорони навколишнього середовища та забезпечення безпеки персоналу та ін.


Як правило, процедура екоаудиту є добровільною, проте у разі коли діяльність підприємства явно загрожує навколишньому середовищу та населенню, за рішенням органів виконавчої влади може бути проведений примусовий аудит.


Основні функції екологічного аудиту такі:


- оцінка поточної діяльності компанії з додержання екологічного законодавства;


- забезпечення керівництва інформацією, необхідної для планування і прийняття управлінських рішень;


- перевірка рішень керівництва з питань, які мають відношення до охорони навколишнього середовища;


- зміцнення довіри до підприємства з боку громадськості, акціонерів, уряду.


Кінцевою метою екологічного аудиту є визначення відповідності сучасної екологічної ситуації екологічним стандартам, які б забезпечували оптимальний стан довкілля та безпеку життєдіяльності людини.


Комп'ютерний кореляційний аналіз баз даних захворюваності кожної із груп хвороб МКХ (Міжнародний класифікатор хвороб) разом з електронними картами екологічного стану кожного з компонентів довкілля досліджуваної території дозволяє визначити пряму кореляційну залежність між різними захворюваннями і ступенем трансформації довкілля.


На основі аудиту і менеджменту розробляється прогноз розвитку екологічної ситуації в залежності від того чи іншого сценарію перспектив видобутку нафти і газу в тому чи іншому районі.


Андрій Олєйніков – економіст-менеджер, магістр з управління проектами зазначив, що в даний час великі компанії та банки при здійсненні масштабних і довгострокових інвестицій, надання кредиту та подібних ризикових операцій, пов'язаних з розширенням, модернізацією, приватизацією та іншої реорганізацією промислових підприємств проводять самі та вимагають від партнерів по бізнесу проведення екоаудиту. Проведення екологічного аудиту підприємств є обов'язковою умовою надання позик і кредитів міжнародних фінансових інститутів.


Цікаво, чи проведений екологічний аудит на підприємствах Полтавщини, де місцева громада не задоволена станом довкілля? Який висновок цих перевірок?


Матеріал надано ПОБО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»


Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?