Авторизация

Полтавську область планується залучити до пілотного проекту по створенню госпітальних округів

Полтавську область планується залучити до пілотного проекту по створенню госпітальних округів
Полтавську область планується залучити до пілотного проекту по створенню госпітальних округів

Нещодавно відбулось обговорення актуальних питань реорганізації галузі охорони здоров’я Полтавщини.


На спільній зустрічі, яка була ініційована представниками громадської організації «Рух реформ», що допомагає у вирішенні проблемних питань реорганізації системи охорони здоров’я України, були присутні представники Департаменту охорони здоров'я, науковці, керівники обласних лікувально-профілактичних закладів та асоціацій.


Під час обговорення піднятих питань наголошувалося на необхідності пріоритетного розвитку первинної ланки медичної допомоги, забезпечення ефективності функціонування і спеціалізації закладів вторинної ланки та впорядкування високоспеціалізованої медичної допомоги. Все це особливо важливо, враховуючи здійснення адміністративно-територіальної реформи, що передбачає об’єднання територіальних громад та в перспективі об’єднання районів. У межах об’єднаних районів передбачається формування єдиного медичного простору, у т.ч. госпітальних округів, а відповідно і формування нової мережі закладів – лікарень планового та інтенсивного лікування.


Володимир Юрченко, представник ГО «Рух реформ», зазначив, що «на сьогоднішній день існує гостра проблема щодо формування госпітальних округів. І в даному випадку ми плануємо дійти згоди з місцевою владою, і Полтавська область буде пілотною в цьому проекті». Міністерством охорони здоров’я розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Питання формування госпітальних округів». Проект постанови визначає порядок створення госпітальних округів, критерії та порядок визначення складу та меж госпітальних округів. На думку фахівця, створення госпітальних округів дасть змогу забезпечити своєчасний доступ населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості та підвищити ефективність використання бюджетних коштів. А створення лікарень інтенсивного лікування забезпечить надання екстреної медичної допомоги в найкоротші терміни, у повному обсязі і на високому професійному рівні. Це відчутно підвищить і рівень медичного обслуговування. Пацієнти отримають більш якісне лікування завдяки прискореній госпіталізації та акумуляції засобів для екстреної допомоги у визначених лікарнях. У кожному такому закладі працюватимуть фахівці всіх медичних спеціальностей. Це дозволить швидко поставити діагноз і надати допомогу, не відправляючи пацієнта до спеціалізованих закладів», – розповів Володимир Дмитрович.


Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА, розповів про досвід роботи з модернізації діяльності галузі охорони здоров'я області. Зараз в умовах децентралізації влади та проведеного процесу добровільного об'єднання територіальних громад особлива увага фахівців Департаменту охорони здоров'я приділяється проведенню аудиту різних рівнів надання медичної допомоги. Як позитивний аспект створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги, очільник медичної галузі відмітив стандартизацію медичної допомоги та підвищення рівня фінансування, що складає в середньому по області близько 30%. Проблемою залишається укомплектування лікарями деяких амбулаторій загальної практики-сімейної медицини.


За словами Віктора Петровича, «на сьогодні для Полтавщини одним із найбільш важливих питань є забезпечення належного функціонування медичної галузі та покращення якості надання медичних послуг, а відповідно, і якості здоров’я населення області». Він також підкреслив, що «все те, що ми відпрацьовуємо, націлено на одне – досягти того результату і ефективності того ресурсу, який націлено не на утримання стін, ліжко-місць, будівель, а щоб пацієнт відчув і побачив ті позитивні зміни, які сьогодні відбуваються в медичній галузі».


Після активного обговорення учасниками запропонованого комплексного підходу до реорганізації системи охорони здоров'я області було визначено подальші кроки, що повинні базуватися на системному аналізі
з урахуванням попереднього досвіду місцевих особливостей та загальнодержавних тенденцій.


За результатами зустрічі узгоджено подальшу співпрацю з громадською організацією «Рух реформ» та визначено пріоритетні завдання для впровадження зазначених заходів.



Прес-центр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка