Авторизация

На Полтавщині запровадили Єдину електронну систему моніторингу поширеності ВІЛ-інфекції (МІС)

На Полтавщині запровадили Єдину електронну систему моніторингу поширеності ВІЛ-інфекції (МІС)
На Полтавщині запровадили Єдину електронну систему моніторингу поширеності ВІЛ-інфекції (МІС)

Полтавська область визначена одним із регіонів України для проведення дослідної експлуатації МІС у рамках проекту «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через зміцнення систем охорони здоров’я» (ACCESS), який реалізується Всеукраїнською благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США в рамках Надзвичайного плану Президента США щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом.


Відтепер люди, які живуть із ВІЛ, матимуть електронні медичні картки, до яких вся інформація заноситиметься за допомогою спеціальної програми, яка гарантує повну конфіденційність.


Протягом 5-ти днів медичні працівники, які працюють з ВІЛ-позитивними особами, пройшли відповідне навчання щодо експлуатації Єдиної електронної системи.


«Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», інвестувала в Полтавську область близько 1,5 млн. гривень, шляхом обладнання комп’ютерами 75 робочих місць, Інтернетом, безперебійним живленням, програмним забезпеченням. Викорситанню сучасних технологій було навчено близько сотні спеціалістів. Раніше ведення документації забирало багато часу, тепер цей процес скорочується до кількох хвилин. А зекономлений час можна спрямувати на допомогу пацієнтам. Все це оптимізувалося та спростилося», – розповів Віталій Ткачук, член Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».


Олег Пругло, заступник голови Полтавської ОДА, відмітив, що запровадження системи дозволить оптимізувати, удосконалити та привести роботу у відповідність до норм. Всі без винятку заклади охорони здоров'я Полтавської області, що працюють з ВІЛ-позитивними особами, візьмуть участь у впровадженні інновацій. Робочі місця медперсоналу обладнають всім необхідним. На сьогодні триває збір інформації щодо наявності у кабінетах «Довіра» та сайтах антиретровірусної терапії Інтернет-зв’язку. Цікаво, що можна додавати функції, які виявляться необхідними під час подальшої роботи. Олег Євгенович зауважив, що цей компонент входить до «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки», яка була прийнята минулого року саме з підвищення якості надання ВІЛ-послуг у містах та районах області.


Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА зазначив, що це надзвичайно велике досягнення для діяльності медичної галузі Полтавщини. Заміна паперів на електроніку – не новинка, а от досконалих систем в області ще не було. «Реалізацію даного проекту розпочато за рекордно короткі строки. Домовилися у травні, а на початку липня Полтавський обласний Центр профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби за СНІДом уже працює у програмі в тестовому режимі. Окрім явних плюсів для медичних працівників зросте і якість обслуговування ВІЛ-інфікованих осіб. Пацієнти зможуть контролювати дії свого лікаря та залишки лікарських засобів, терміни їх придатності і навіть записуватися на прийом».


За словами Максима Демченка, виконавчого директора Благодійної організації «Світло надії», партнера Мережі ЛЖВ та офіційного представника у Полтавській області, даний проект реалізується ще у двох областях – Київській та Вінницькій. «Полтавська область традиційно виступає у якості пілотної щодо реалізації ініціатив у сфері громадського здоров’я. Запровадження системи дозволить, по-перше, оптимізувати роботу, по-друге, – удосконалити її і привести у відповідність до чинних норм. Специфіка цього проекту полягає в тому, що міста та райони області, де є лікар або медичний фахівець, який надає послуги з ВІЛ, отримує якісне обладнання, ліцензійне програмне забезпечення, щоб покращити надання послуг ВІЛ-позитивним», – підкреслив Максим Демченко.


Єдина електронна система моніторингу поширеності ВІЛ-інфекції розрахована на роботу в онлайн-режимі. Для захисту конфіденційності пацієнта інформація на комп’ютері зберігається у зашифрованому вигляді і передається на віддаленому сервері. Це дасть можливість вчасно зафіксувати випадки захворювання та скоротити час доотримання висококваліфікованої медичної допомоги.



Прес-центр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка