Авторизация

Мешканці села на Миргородщині помріяли про метро до Нью-Йорку, Парижа та Берліна (відео)

Мешканці села на Миргородщині помріяли про метро до Нью-Йорку, Парижа та Берліна (відео)
Мешканці села на Миргородщині помріяли про метро до Нью-Йорку, Парижа та Берліна (відео)

Проект пам'ятника МихаиМ†леві Семенкові у Кибинцях / Фото Ростислав Мисяк

Жителі села Кибинці Миргородського району озвучили вірш свого земляка, поета Розстріляного відродження Михайля Семенка. Ще 87 років тому він хотів, щоб з його рідного села можна було підземкою подорожувати до мегаполісів.

Нагадаємо, що село Кибинці Миргородського району стало місцем проведення для культурного проекту "Метро до Кибинець". Його ініціатори - дві поетеси: Любов Якимчук та Галина Танай. Мета проекту - популяризація місця народження Михайля Семенка і самого поета-футуриста, якого розстріляли у 1937 році.

В рамках "Метро до Кибинець" Якимчук та Танай привозили до мешканців села листівки з віршами Семенка та організували лекцію документаліста Юрія Макарова про Тараса Шевченка.
21 березня в рамках проекту пройшло два заходи - лекція режисера, співведучого програми "Війна і мир" телеканалу "UA:Перший", учасника АТО Євгена Степаненка та презентація книги Ірини Цілик "Таке цікаве життя".
В цей день (Всесвітній день поезії) до Кибинець поїхало і двоє полтавців - учасники НМО "Magnum Opus", творці відеопроекту "Люди читають" Анна Ютченко та Сергій Макаренко. Їхня мета була записати, як мешканці Кибинець читають вірш свого земляка.

Вірш, який обрали "маґнумці", є центральним для проекту "Метро до Кибинець" - "Підземка". У цьому творі 1929 року Семенко мріє про метро, яке буде з його рідного села їздити до Нью-Йорку, Парижу та Берліну.

Анна Ютченко зазначає, що вони з Сергієм були приємно здивовані, оскільки кожна людина, до якої зверталися з проханням прочитати рядочок, знала про Семенка, а деякі навіть цитували його вірш напам’ять.

Майже всі люди, які взяли участь - кибинчани. Серед учасників - сільський голова Людмила Мисяк та її син Ростислав, молодий скульптор, який розробив макет пам’ятника Михайля Семенка (кадри з пам’ятником можна побачити наприкінці відео).

До створення відео долучилися і організатори проекту "Метро до Кибинець" Любов Якимчук та Галина Танай, а також лектори того дня - ведучий Євген Степаненко та письменниця Іра Цілик.



На даний момент відео має 560 переглядів.

Довідка: Михайль Семенко (Михайло Васильович Семенко, 1892 – 1937 рр.) - поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму. Осучаснив українську лірику урбаністичною тематикою, сміливими експериментами з формою вірша, запровадив нові образи й створив слова, покликані відбити нову індустріалізовану добу. Загинув під час сталінського терору.

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?