Авторизация

На екологічну безпеку для мешканців Полтавщини грошей немає

На екологічну безпеку для мешканців Полтавщини грошей немає
На екологічну безпеку для мешканців Полтавщини грошей немає

16 березня у с. Сенча Лохвицького району відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, на якому обговорили реагування органів виконавчої влади та підприємств нафтогазодобувної галузі на звернення Сенчанської сільської ради та рекомендації постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування від 27 січня 2016 року щодо забруднення навколишнього природного середовища. Вів засідання голова комісії Ігор Горжій.

Місцеві депутати та активісти озвучили екологічні проблеми Сенчі, пов’язані з майже 50-річною діяльністю на території сільської ради підприємств нафтогазовидобувного комплексу. Представники громадськості зазначили, що при будівництві промислового майданчика Самсонів острів на р.Сула розчистка дна річки була проведена з порушенням природних порогів, без улаштування штучних дамб і перепусків. Це зумовило суттєве зниження рівня води у річці - у межах села Лучки цей показник становить лише півметра. Осушилися поклади торфу, які час від часу загоряються та задимлюють населені пункти сільської ради. Разом з тим, довкілля постійно забруднюється відходами буріння та ремонту свердловин, які не утилізуються. Зниження води в річці, промислове видобування нафти і газу негативно позначилося на якості питної води у колодязях, свердловинах і водогонах. Відтак, мешканці страждають від легеневих, алергічних та онкологічних хвороб.

Громада переконана, що вирішити проблему може будівництво регульованого шлюзу на р. Сула, нової, більш глибокої свердловини питної води або реконструкція наявних, чітке дотримання ГПУ "Полтавагазвидобування", Полтавським відділенням бурових робіт бурового управління "Укрбургаз" вимог природоохоронного законодавства, участь цього підприємства у вирішенні екологічних проблем Сенчі.

Представники виконавчої влади та державного регіонального проектно-вишукувального інституту "Дніпродіппроводгосп" повідомили, що для проведення природоохоронних робіт у Сенчі потрібні значні фінансові ресурси. На сьогодні їх немає ні у сільської ради, ні у районному бюджеті, ні в обласному фонді охорони навколишнього природного середовища області.

Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод зазначив, що облрада неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з пропозицією перерозподілу між державним бюджетом та місцевими бюджетами частини рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. А саме: залишати місцевим бюджетам 10% рентної плати. Профільний комітет Верховної Ради України погодив 5% (для Полтавщини в грошовому еквіваленті – 750 млн. грн. щороку). На ці кошти, переконаний Євгеній Холод, можна було б провести невідкладні екологічні заходи, відновити дороги, зміцнити соціальну інфраструктуру територій, на яких проводиться видобуток вуглеводнів. На жаль, ці пропозиції обласної ради підтримки в Уряді не знайшли.

За інформацією прес-служби облради, Євгеній Холод вважає, що проблему Сенчі треба вирішувати поетапно і комплексно. Насамперед, потрібно забезпечити жителів сільської ради якісною питною водою. У цьому допомогу має надати ГПУ "Полтавагазвидобування". До наступного року доцільно розробити проектну документацію на будівництво гідроспоруд, які зарадять проблемі р. Сули у межах Сенчанської сільської ради, підготувати пакет документів на фінансування будівництва з фонду охорони навколишнього природного області у 2017 році.

Голова Лохвицької райдержадміністрації Володимир Рязанов запевнив, що районна влада зацікавлена у якнайшвидшому вирішенні даного питання. Зокрема, зарезервовані кошти для виготовлення проектної документації на гідроспоруди, районний бюджет готовий співфінансувати їхнє будівництво у межах 30% загальної вартості робіт. Про бажання і можливості допомогти сенчанам говорив і заступник директора ГПУ "Полтавагазвидобування" Михайло Вакуленко.

За результатами виїзного засідання комісія ухвалила відповідні рекомендації.

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка