Авторизация

Альтернатива каучуку в шинній індустрії - нові тенденції підвищення ресурсу та характеристики коліс

Розробка рецептури є найважливішою частиною, що визначає ресурс та характеристики шини. Суміж каучуку та інших інгредієнтів, що використовується для виробництва будь-якого гумового виробу, називається «компаундом», а технологія виготовлення подібних компаундів називається компаундуванням.

Основна мета компаундування пов'язана із забезпеченням оптимального балансу між трьома важливими характеристиками, а саме вартістю, технологічністю та кінцевими властивостями. До складу гуми входять синтетичні каучуки, наповнювачі на нафтовій основі, модифікатори експлуатаційних властивостей, технологічні добавки тощо.

Більшість інгредієнтів є синтетичними матеріалами з неекологічним походженням. Заміна цих матеріалів біоматеріалами/екологічною сировиною має вирішальне значення з точки зору забезпечення необхідних властивостей, терміну придатності та вартості. Склад суміші відіграє життєво важливу роль у зниженні опору коченню.

Основні інгредієнти, що використовуються для виготовлення типових коліс, включають базовий полімер, наповнювачі, антидеграданти, прискорювачі, активатори, систему вулканізації, технологічні олії, спеціальні добавки тощо.

 

Полімерні матеріали компаундів

Натуральний каучук, SBR, BR, ENR та їх відповідні суміші є поширеними полімерами, що використовуються у виробництві шин. На опір коченню та показники аквапланування впливають безліч факторів, серед яких важливі температура склування та коефіцієнт втрат - фундаментальна різниця, яка є основою при проектуванні зимової та літньої гуми.

Вибір базового полімеру здійснюється на основі вихідних характеристик, необхідних для конкретного типу умов застосування, включаючи тип транспортного засобу, географічний регіон, пору року тощо.

Альтернатива каучуку в індустрії гуми

Гевея бразильська використовується в усьому світі для масового комерційного виробництва каучуку. Декілька інших подібних видів, таких як кульбаби та гваюла, також використовувалися для отримання полімеру з природних ресурсів.

З найцікавіших нововведень за останні 5 років варто виділити підхід концерну Continental , який підбадьорив ринок, відкривши в корінні рослини російської кульбаби альтернативу для всієї індустрії - в ньому міститься 15% латексу, як і в каучуковому дереві. Воно демонструє чудові властивості з точки зору покращення зчеплення у вологих умовах.

Гуаюла — ще один аналогічний вид, що має ті ж компоненти, що й натуральний каучук. Особливість цих видів у тому, що для їхнього збору потрібен мінімальний час у порівнянні з традиційними каучуковими деревами brasiliensis.

Використання натуральних наповнювачів як армуючий наповнювач

Негативний ефект, викликаний вуглецевою сажею, справив величезний негативний вплив на наше повсякденне життя, порушивши екологічний баланс.

Це порушення було зведено до мінімуму за рахунок використання матеріалів біологічного походження, таких як целюлоза, нанокристали целюлози, глина, рослинні волокна, біомаса та сільськогосподарські відходи: рисове лушпиння, солома, лігнін тощо.

Ефект заміни матеріалів став колосальним

  • Особливі характеристики, такі як легка вага та посилення натуральних волокон, дозволяють забезпечити більш високу паливну економічність та знизити викиди вуглекислого газу.
  • Для приготування біокомпозитів використовувалися натуральні волокна, витягнуті з кокосового волокна, джуту, кенафа, льону, конопель та фінікової пальми.
  • Часткова заміна вуглецевих наповнювачів альтернативою біологічного походження, включаючи целюлозу, лігнін, нанокристали целюлози, нановолокна целюлози, крохмаль, яєчну шкаралупу, шкаралупу фісташок і т. д., вивчалася для точного настроювання таких властивостей, як вага, простота експлуатації. виготовлення та енергозбереження.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка