Авторизация

Які безоплатні послуги з трансплантації органів входять у ПМГ?

Які безоплатні послуги з трансплантації органів входять у ПМГ?
Раніше трансплантація забезпечувалася в межах пілотного проєкту МОЗ. Тепер напрямок перейшов до Програми медичних гарантій. Тож у 2024 році до ПМГ додано два нових пакети — “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів” та “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин”.
У 2021 році здійснено 316 органних трансплантацій, у 2022 — 384, а у 2023 — 585. З огляду на такі успішні показники, цьогоріч трансплантаційні пакети увійшли до Програми медичних гарантій НСЗУ. Перехід пакетів з трансплантації в Програму медичних гарантій – це перш за все зрозумілий маршрут для пацієнта та прозорість оплат для медичних закладів. Адже НСЗУ висуває чіткі вимоги до надавачів та обсяг послуг, які може отримати пацієнт.
НСЗУ укладає договори щодо надання медичних послуг дорослим та дітям методом трансплантації органів із закладами охорони здоров'я, які визначені МОЗ.
Варто наголосити, що пакет з трансплантації складається з трьох послуг: надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді, безпосередньо трансплантація та надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді. Для кожної послуги визначені обсяг, умови закупівлі та тарифи.
Загалом тарифи на трансплантацію, які діяли в пілотному проєкті МОЗ, збережені в Програмі медичних гарантій і навіть збільшені за надання медичної допомоги під час посттрансплантаційного періоду. Так, наприклад, НСЗУ сплачуватиме 41 тис. грн за надання медичної послуги на дотрансплантаційному етапі. Тариф за трансплантацію залежатиме від трансплантованого органа: за пересадку легень НСЗУ заплатить понад 2,6 млн грн, серця – понад 2 млн грн, печінки – близько 1,4 млн грн, нирки – 800 тис. грн. Тариф на посттрансплантаційний період також залежить від органу, який пересадили. Загалом НСЗУ заплатить від 185 до 193 тис. грн за надання медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу пацієнта. Для пострансплантаційного періоду передбачена певна тривалість. Так, надання медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу пацієнта – з дати виписки пацієнта до 360 дня з моменту проведення операції.
Для пацієнтів лікування починається не одразу з операції, а з підготовки до пересадки (дотрансплантаційного періоду). Адже підготовка до трансплантації - це важливий етап, який дозволяє підвищити шанси на успішну операцію та зменшити ризик ускладнень.
Щоб почати процес підготовки пацієнту, який потребує трансплантації, необхідно мати направлення від лікуючого лікаря. Кандидат-донор може звернутись як з направленням від лікуючого лікаря, так і без направлення (за самозверненням).
Далі після підготовки до оперативного втручання пацієнт чи пацієнтка, яким необхідна пересадка, можуть отримати послугу з трансплантації. Щоб отримати послугу із трансплантації в рамках Програми медгарантій, потрібно мати електронне направлення або лікуючого лікаря, або трансплант-координатора (за умови ідентифікації останнього в ЕСОЗ) центру трансплантації. Важлива умова: пацієнти мають знаходиться в листі очікування даного центру трансплантації й дані про них мають бути внесені до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Пацієнт-донор може звернутись як з електронним направленням, так і за самозверненням. Але в будь-якому разі важливо, щоб інформація про донора також була внесена до ЄДІСТ.
Також варто розуміти, що кожен із медичних закладів, який проводить трансплантацію, створює лист очікування, а з них вже формується загальний лист очікування в Україні. Це своєрідна черга на пересадку необхідного пацієнту органу.
Після пересадки не менш важливим етапом є посттрансплантаційний період. Це комплекс медичних послуг, які надаються пацієнтам, які перенесли трансплантацію органів. Ці послуги спрямовані на забезпечення нормального функціонування трансплантованого органу, запобігання відторгненню, а також на покращення якості життя пацієнта. Підстави для отримання безоплатної послуги: направлення лікуючого лікаря центру трансплантації або самозвернення пацієнтів з діагнозами, що пов’язані з пересадкою органу чи тканини.
Як зазначала НСЗУ, пакет з трансплантації складається з трьох послуг. Для кожної з них послуги передбачено певний обсяг.
Надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді (тобто до проведення оперативного втручання):
Огляд, оцінювання та динамічне спостереження за станом пацієнта та донора.
Проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень пацієнтам та донорам. Наприклад, імуногенетичних, імуноматологічних скринінгів тощо.
Консультування спеціалістами.
Анестезіологічне забезпечення під час проведення діагностичних досліджень.
Надання психологічної підтримки. Пацієнти та донори можуть відчувати стрес і тривогу перед операцією. Психологічна підтримка допоможе їм впоратися з цими емоціями тощо.
Трансплантаційний період:
Обстеження пацієнта/пацієнтки перед операцією.
Передопераційний огляд лікарем-трансплантологом, лікарем-анестезіологом та іншими спеціалістами пацієнта та донора.
Проведення лабораторних та проведення інструментальних обстежень.
Встановлення пари донор-реципієнт за загальними критеріями та статусом екстреності.
Консультування іншими спеціалістами.
Транспортування та доставлення анатомічного матеріалу в заклад, в якому пацієнту/пацієнтів буде проведено операцію з трансплантації.
Проведення хірургічної операції з трансплантації донорського органу.
Анестезіологічне забезпечення та своєчасне знеболення на всіх етапах
Надання медичної допомоги в умовах палати таабо відділення інтенсивної терапії.
Цілодобове лікарське спостереження та медсестринський догляд
Проведення медикаментозної терапії, зокрема, імуносупресивної (індукційної терапії) упродовж періоду госпіталізації пацієнта/пацієнтки.
Забезпечення компонентами та препаратами крові у цілодобовому режимі.
Надання послуг з реабілітації в гострому періоді.
Надання психологічної підтримки пацієнту/пацієнтці, який/яка підлягає лікуванню методом трансплантації органів, а також донору.
Забезпечення лікарськими засобами.
Забезпечення харчуванням в умовах стаціонару тощо.
Надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді:
Динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта/пацієнтки у післятрансплантаційному періоді.
Проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень.
Анестезіологічне забезпечення під час проведення діагностичних досліджень.
Призначення та/або корекція медикаментозного лікування.
Виписка е-рецептів для отримання імуносупресивних лікарських засобів, які передбачені програмою реімбурсації.
Навчання пацієнтів щодо ведення щоденника основних показників (температури, пульсу, артеріального тиску) та розпізнавання ранніх симптомів відторгнення та ін.
Детальніше про тарифи можна прочитати в Постанові Кабміну №1394 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році” (глава 41) https://www.kmu.gov.ua/.../deiaki-pytannia-realizatsii...
Вимоги до пакета “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів” є на сайті НСЗУ (пункт 42)https://contracting.nszu.gov.ua/.../kontr.../vimogi-pmg-2024



Новые статьи:


Медична допомога при гострому мозковому інсульті входить до пріоритетних послуг і оплачується за одним із найвищих тариф …" >Скільки отримує лікарня від НСЗУ за кожного пацієнта з інсультом?
Пацієнтам із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ на період дії воєнного стану можна оформити тимчасову непрацездатність …" >Особливості отримання лікарняного без особистого відвідування лікаря
Пацієнти тепер можуть уникнути черг, легко знайти потрібного лікаря і навіть отримати рецепт. І це все за допомогою цифр …" >Які медичні послуги можна отримати в Україні онлайн?

Также интересно посмотреть:


Завдяки програмі “Доступні ліки” українці з серцево-судинними захворюваннями можуть отримувати ліки безоплат …" >Як отримати ліки проти захворювань серця безоплатно?
Для того, щоб забезпечити точність та достовірність інформації про пацієнта у центральній базі даних ЕСОЗ здійснюється в …" >Верифікація даних пацієнтів: що необхідно знати медичним фахівцям?
У 2023 році впровадження телемедицини в Україні вийшло на новий рівень. Так було ухвалено стратегію розвитку телемедицин …" >Як розвиватиметься телемедицина в Україні у 2024 році?
Під час засідання 5 січня Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть нав …" >Для студентів-медиків збільшать місця для навчання державним коштом
У 2024 році НСЗУ запускає "кабінет пацієнта", де українці зможуть змінювати декларації з лікарем первинної лан …" >На початку року для пацієнтів відкриється доступ до власного «кабінету»



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

16 Января
53
История Prosecco: интересные моменты
in
Полезное

15 Января
61
Упражнения (ЛФК) при варикозе ног
in
Здоровый образ жизни

08 Января
66
Важливість ранньої діагностики та видалення пухлин для збереження здоров'я шкіри
in
Диагностика и лечение

04 Января
95
Памперси для дорослих: Підтримка здоров'я та зручність в житті
in
Полезное

04 Января
40
Памперси для дорослих: Підтримка здоров'я та зручність в житті
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

16 Января, 2024
38
Збільшення мигдалин: основні причини та методи лікування
in
Отоларингология (ЛОР)

16 Января, 2024
35
Які симптоми мають вірусні захворювання?
in
Инфекционные заболевания

14 Января, 2024
39
Основні симптоми стабільної стенокардії
in
Кардиология

14 Января, 2024
40
Основні причини появи виразки в роті
in
Стоматология

11 Января, 2024
45
Рак горла: як вчасно розпізнати злоякісний процес?
in
Онкология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

16 Января, 2024
87
Скільки отримує лікарня від НСЗУ за кожного пацієнта з інсультом?

14 Января, 2024
196
Особливості отримання лікарняного без особистого відвідування лікаря

14 Января, 2024
182
Які медичні послуги можна отримати в Україні онлайн?

14 Января, 2024
160
Які безоплатні послуги з трансплантації органів входять у ПМГ?

11 Января, 2024
223
Як отримати ліки проти захворювань серця безоплатно?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

17 Января, 2024
63
Провідні лікарі і науковці представили погляд на критерії вибору противірусного препарату
in
Мероприятия

19 Октября, 2023
733
Конференція “Дієтичні добавки: стратегії розвитку”
in
Мероприятия

12 Октября, 2023
489
Конференція у форматі круглого столу ФармаHR
in
Мероприятия

03 Октября, 2023
4332
З 4 по 6 жовтня 2023 р. в м. Києві відбудеться Київський міжнародний конгрес медичного та оздоровчого туризму
in
Мероприятия

28 Сентября, 2023
823
XXI Міжнародна виставка «Дентал-Україна» та Стоматологічний Форум 2023
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?