Авторизация

Особливості проходження замісної підтримуючої терапії безоплатно

Особливості проходження замісної підтримуючої терапії безоплатно
Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) - це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. ЗПТ дозволяє нормалізувати роботу головного мозку. Пацієнти, після проходження терапії, можуть покращити якість свого життя та мінімізувати ризики для здоровʼя. Адже така терапія дає змогу споживачам ін'єкційних наркотиків відмовитися від вживання нелегальних опіатів та зменшити ризик інфікування.
Програма ЗПТ має науково доведену ефективність та визнана у світі найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами через вживання опіоїдів. Це означає, що державі дешевше лікувати людину з наркозалежністю, ніж надалі витрачати ресурси на усунення наслідків такої залежності - таких як поширення ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів, погіршення стану здоров’я, утримання в місцях позбавлення волі людей, які вчинили правопорушення, щоб дістати гроші на придбання наркотиків.
З 2020 року замісна терапія входить до переліку безоплатних послуг в Програмі медичних гарантій. Пацієнти, що потребують замісної терапії, можуть отримати її в медичних закладах країни, що уклали договір з НСЗУ за напрямом “Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії”.
Програма лікування, дозування та термін визначаються індивідуально лікарем і можуть тривати стільки, скільки це потрібно пацієнту. Допомога надається як амбулаторно, так і за місцем перебування пацієнта. Якщо пацієнт не може щоденно відвідувати лікаря, медзаклад має забезпечити доставку препаратів за місцем перебування пацієнта.
До безоплатних медичних послуг, які медзаклади мають надавати людям із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, входять:
1. Організація лікування таких пацієнтів відповідно до галузевих стандартів.
2. Складання плану лікування.
3. Видача препаратів ЗПТ для їх прийому під безпосереднім контролем надавача послуг за місцем надання медичних послуг, для самостійного прийому або для прийому під час госпіталізації пацієнтів.
4. Моніторинг лікування, який передбачає контроль своєчасного відвідування лікарні, відстежування побічних реакцій та ефективності препаратів ЗПТ, врахування особливостей взаємодії препаратів ЗПТ з іншими ліками, у тому числі антиретровірусними, протитуберкульозними, знеболювальними препаратами, антидепресантами тощо, а також аналіз сечі на перевірку наявності в організмі пацієнта інших наркотичних засобів ніж ті, що призначені лікарем.
5. Скринінг психічних розладів, туберкульозу, ВІЛ і вірусних гепатитів. У разі підозри - направлення пацієнтів до відповідних фахівців чи у відповідну лікарню ля подальшої діагностики та лікування.
6. Інформування пацієнтів щодо можливості отримання соціальних та психологічних послуг, визначення потреб у таких послугах та скерування до місць їх надання.
Повний перелік послуг опублікований на сайті НСЗУ п.6.
Згідно з умовами договору з НСЗУ, лікар має визначити прихильність пацієнта до призначеного лікування. А під час лікування медпрацівники мають дотримуватися толерантного ставлення до пацієнтів, уникати їх дискримінації чи стигматизації, а також забезпечувати конфіденційність медичних даних.
Щоб отримувати препарати ЗПТ безоплатно, пацієнт повинен мати встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів», а також направлення лікуючого лікаря. Такий діагноз встановлює психіатр або нарколог, ці лікарі й мають видати направлення.
Відмічається, що створювати та бачити медичні записи про діагноз може винятково профільний лікар. Решта лікарів не знатимуть про існування таких записів.
Знайти лікарні, які надають медичну допомогу в рамках пакета “Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням ЗПТ” можна на дашборді НСЗУ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Для цього потрібно у фільтрі “Група послуг” написати “вживання опіоїдів”. Також найближчу лікарню підкаже оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.



Также интересно посмотреть:


Міністерство охорони здоров'я та Національна служба здоров'я України (НСЗУ) відновлять фізичний моніторинг робот …" >МОЗ: відновлення фізичного моніторингу законтрактованих із НСЗУ медзакладів
Аби процес проходження ВЛК став швидким та більш зручним для наших військових, Програму медичних гарантій розширили дода …" >НСЗУ: розширення програми медичних гарантій для швидкого проходження ВЛК
Міністерство охорони здоров'я залучило до роботи військово-медичних комісій (ВМК) приблизно 500 цивільних медзакладі …" >МОЗ: залучення до роботи ВМК близько 500 цивільних медзакладів
Перевірка поданих до Міністерства охорони здоров'я скарг на якість наданої медичної допомоги засвідчила, що в понад …" >Чи відповідає меддопомога в Україні стандартам та протоколам?
Уряд ухвалив постанову, якою зобов'язав підвищити заробітну плату медикам, які працюють в зоні бойових дій, поблизу …" >Якій категорії медиків в Україні підвищать зарплату?



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

22 Мая
50
Система внутрикостного доступа – инструмент для экстренных ситуаций
in
Диагностика и лечение

19 Мая
43
З якого віку можна користуватися іригаторами та чим вони корисні
in
Стоматология

19 Мая
42
Здоровье волос: красивые легенды и научные факты о биотине!
in
Здоровье женщины

17 Мая
54
«Аптека рядом» – универсальный сервис поиска лекарств
in
Полезное

15 Мая
35
Лікування ревматоїдного артриту
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

23 Мая, 2023
23
Нервова анорексія: як вчасно розпізнати симптоми?
in
Психотерапия

22 Мая, 2023
24
Основні симптоми потовщення слизової матки
in
Акушерство, гинекология

21 Мая, 2023
37
Основні симптоми дефіциту вітаміну В12
in
Здоровый образ жизни

21 Мая, 2023
36
Основні причини чоловічого безпліддя
in
Андрология

19 Мая, 2023
50
Синдром Тернера: які прояви має аномалія однієї зі статевих хромосом?
in
Терапия
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

23 Мая, 2023
73
Особливості проходження замісної підтримуючої терапії безоплатно

21 Мая, 2023
121
МОЗ: відновлення фізичного моніторингу законтрактованих із НСЗУ медзакладів

21 Мая, 2023
174
НСЗУ: розширення програми медичних гарантій для швидкого проходження ВЛК

19 Мая, 2023
274
МОЗ: залучення до роботи ВМК близько 500 цивільних медзакладів

18 Мая, 2023
281
Чи відповідає меддопомога в Україні стандартам та протоколам?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

10 Мая, 2023
143
Вимоги стандарту ISO 15189:2022. Можливості та механізм переходу на новий стандарт ISO 15189:2022
in
Мероприятия

03 Апреля, 2023
334
СОСТОЯЛАСЬ МЕЖДУНАРОДНАЯ ВЫСТАВКА «ЗДРАВООХРАНЕНИЕ – 2023»
in
Мероприятия

17 Марта, 2023
253
Запрошуємо на 31-шу Міжнародну медичну виставку Public Health
in
Мероприятия

24 Февраля, 2023
375
PUBLIC HEALTH 2023: наближаємо перемогу на медичному фронті
in
Мероприятия

08 Февраля, 2023
661
23-25 травня 2023 року у Львівському палаці мистецтв відбудеться XXVII Львівський медичний Форум та XXVII медична виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка