Авторизация

Понад 10 міжнародних фармкомпаній не зможуть ввозити до України вироблені в Європі препарати сквозь обмеження обігу ліків із РФ та Білорусі

Понад 10 міжнародних фармкомпаній не зможуть ввозити до України вироблені в Європі препарати сквозь обмеження обігу ліків із РФ та Білорусі

Понад 10 міжнародних фармацевтичних компаній не зможуть експортувати до України вироблені ними в Європі препарати через обмеження обігу ліків, вироблених у РФ, прогнозує президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.



За його словами, після набрання чинності змінами до закону про лікарські засоби щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташоване на території Росії або Білорусі (законопроєкт №7313), міжнародні фармкомпанії не зможуть ввозити до України препарати, вироблені на їхніх підприємствах, які розташовані в ЄС та Великій Британії.



"Кількість рецептурних упаковок ліків, які будуть вилучені з аптек в Україні після набуття чинності законопроєктом, становитиме понад 99,5 млн упаковок ліків, або 22% від загального річного споживання ліків", - сказав він.



За словами Сердюка, при цьому буде припинено дію реєстраційних свідоцтв низки життєво важливих препаратів, зокрема для лікування кардіологічних захворювань, цукрового діабету, протиінфекційних засобів, захворювання органів дихання.



Водночас, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" джерела на фармринку, наразі профільні громадські організації, що об'єднують міжнародних фармвиробників, розробили пропозиції норм щодо нівелювання негативного ефекту для пацієнтів та системи охорони здоров'я України, покликаних обмежити обіг в Україні ліків, вироблених у РФ та Білорусі.



Як повідомлялося, 22 травня Верховна Рада підтримала посилення обмежень ввезення в Україну лікарських засобів, вироблених у РФ та Білорусі, зокрема, дозволивши МОЗ відмовляти в реєстрації лікарського засобу, якщо бодай один його компонент або етап виробництва здійснювався на заводах на території цих двох країн.



Закон, зокрема, передбачає, що МОЗ може відмовити у реєстрації препарату у разі, якщо буде встановлено, що заявник або його представник прямо чи опосередковано пов'язаний із суб'єктами господарювання, які прямо чи опосередковано залучені до виробництва ліків на території держави-агресора (РФ або Республіки Білорусь). На думку деяких експертів, ця норма дає змогу відмовляти міжнародним фармкомпаніям у реєстрації препаратів навіть у разі, якщо препарати виготовлені в інших країнах.



Серед компаній, які не зможуть постачати ліки в Україну, зокрема, називають фармкомпанії KRKA (Slovenia), Menarini (Italy), Servier (France), Acino Pharma, Novartis, GSK, Sanofi, Takeda, Dr.Reddy`s, Abbott, SUN, AstraZeneca, Novo Nordisk, Hetero.



За оцінкою члена парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, ухвалений закон не призведе до дефіциту медичних препаратів.



Наразі законопроєкт очікує підпису президента України.


Сообщает interfax.com.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?